Audiohobby.pl

Audeze lcd-3

Synthax

• 2323 / 4323
  • Ekspert
17-01-2014, 22:49
Oba lampowy stopień, zobaczymy :)

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
18-01-2014, 11:31
Czy ktoś się orientuje co to jest za kabelek oferowany na hifi i allegro do Audeze LCD-2/LCD-3 przez gościa, który się nazywa \'tomaszdudzinski\' ? Podobno to analog ENTREQ\'a, tak przynajmniej on twierdzi w opisie oferowanego kabla.

Miał ktoś do czynienia z tymi kabelkami?

Soundman

• 775 / 4228
  • Ekspert
18-01-2014, 11:53
Kabel prezentuje się bardzo dobrze na tych zdjęciach z allegro. Pisze że pożycza do odsłuchu. Jarek pożycz na kilka dni i się sam przekonaj.

Road To Nowhere

• 1034 / 6107
  • Ekspert
18-01-2014, 12:10
Na pewno oryginalny Entreq czy wzorowany na rzeczonym ?

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
18-01-2014, 12:15
diabli wiedzą, moim zdaniem jest wzorowany na Entreq, pytanie co za druty w środku

chętnie bym wypożyczył, ale jestem tak rzadko w PL... - pomyślałem, że może ktoś na forum miał z tym do czynienia

tak w ogóle na forum rosyjskim wyczytałem, że najlepsze kable do Audeze to srebrne ;-)

intuos

• 1003 / 6104
  • Ekspert
19-01-2014, 01:08
"Powiem Wam, że jedna rzecz nie daje mi spokoju w kwestii LCD2, otóż słuchałem ich na wzmacniaczu Ifi na Audio Show 2013, i do dziś pamiętam jak byłem zdumiony ich basem. Był to utwór Dead Can Dance, z chórami, nie znam tytułu, ale bas buł po prostu jak z kolumn/subwoofera. Jak w kinie, to był tak niski dźwiek, i tak niezniekształcony, że jest to dla mnie zagadką. Słuchawki dynamiczne których słuchałem nigdy nie schodziły aż tak nisko... Wyłączyłem tę basową dopałkę z Ifi, włączyłem co prawda efekt 3D(on akurat ładnie rozświetlił te słuchawki) Ale i tak basisko było niczym w trzęsieniu ziemi, i takie ładne w barwie, nie jakieś dudnienie dla dudnienia. Efekt niesamowity... A wzmacniacz zupełnie zwyczajny do tego, i pliki z komputera laptop.
 Jak oni to zrobili w tym Audeze?:) U Soundmana słuchałem LCD2, ale nie zdradzały wówczas aż takiego potencjału.."

Yh1000 z dobrymi skórzanymi padami odlatują w raz ze słuchaczem na orbitę w materii basu, co właśnie obecnie czynią ze mną...
 LCD2 schodzą nisko , ale ich bas mnie nie "podnieca". Za mało w nim masy. Dużo więcej mają tu do powiedzenia produkty yamahy. Ale to moje zdanie, i nie zależnie od tego czy mogę się powtarzać, to jednak chciałbym to podkreślić, że żaden z obecnych produktów nie jest w stanie pobić namacalnej średnicy obecnej w yamahah. Nie wiem czemu tak jest, ale momentami mam wrażenie jakby yamaha miała przepis na magię średnicy, i nikt w około, pomimo wielu prób nie jest w stanie odnaleźć tajnego składnika receptury, zupełnie jak oglądanie zagadek Merlina...

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
25-01-2014, 04:45
Moje LCD-3 przekroczyły magiczne 200 godzin grania, do tego w końcu "rozpracowałem" Asusa i w końcu gram na bit perfect (tylko się nie śmiać!).

Audeze to naprawdę znakomite słuchawki, i w tej chwili mogę powiedzieć, że warto wziąć LCD-3.
Muzyka jest wokół was, otacza Was zewsząd. Można słuchać godzinami - ja zapominam, że mam słuchawki na głowie. Na żadnych innych słuchawkach w takim stopniu do tej pory tego nie doświadczyłem. Naturalne budowanie planów, separacja instrumentów, ludzkich głosów.

Po kilku dniach odsłuchów na LCD-3 podłączyłem D7100 - to było bolesne. Niestety, nie dało się ich słuchać. Nawet sam bas w LCD-3 jest lepszy, pokazane są jego wszystkie składowe, w denonach tego nie ma, po prostu.

Przy okazji, Asus może stanowić ciekawe, i stosunkowo niedrogie źródło do napędu orto - mówimy o najwyższym modelu czyli Asus Xonar Essence One Muses Edition.

chml

• 54 / 5215
  • Użytkownik
25-01-2014, 19:05
Nie słuchałem co prawda LCD-3 z Asusem Xonarem ale miałem możliwość kilkunastodniowego porównania Xonara i Lake People Violectric V200 z moimi LCD-2. Muszę przyznać, że Asus (choć ogólnie niezły) to jednak do Audeze nie najlepszy. Niby niczego nie brakuje ale trochę słaba separacja instrumentów, przyćmiona góra, dźwięk zbyt ciężki. Z V200 te słuchawki grają zupełnie inaczej, znacznie lepiej. Zupełnie odwrotnie jest w przypadku słuchawek Grado.

Leszek

• 256 / 6105
  • Zaawansowany użytkownik
25-01-2014, 23:40
Baele za ile kupiłeś D7100?W cenie LCD-3?Jeśli kupię LCD-XC w cenie D7100/UK to dopiero wtedy je porównam!!!

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
26-01-2014, 04:27
>> chml, 2014-01-25 19:05:34
Nie słuchałem co prawda LCD-3 z Asusem Xonarem ale miałem możliwość kilkunastodniowego porównania Xonara i Lake People Violectric V200 z moimi LCD-2. Muszę przyznać, że Asus (choć ogólnie niezły) to jednak do Audeze nie najlepszy. Niby niczego nie brakuje ale trochę słaba separacja instrumentów, przyćmiona góra, dźwięk zbyt ciężki. Z V200 te słuchawki grają zupełnie inaczej, znacznie lepiej.

Trochę zaskoczyłeś mnie opinią nt V200. Kiedyś miałem ten wzmacniacz, i zapamiętałem go jako ciemny i przymulony. Nie miałem wtedy niestety żadnych orto.

Ja generalnie korzystam w domu z Brystona BHA-1, a asusa wykorzystuję tylko jako back-up w pracy zagranicą.
Chętnie bym go zamienił na coś innego, pod warunkiem, że będą to stosunkowo niewielkie rozmiary :-)

chml

• 54 / 5215
  • Użytkownik
26-01-2014, 05:18
Baele, V200 nie nazwałbym przymulonym, mam wrażenie, że nieprawidłowo ustawiony (gain) i ze słabym źródłem (np iPhone) gra sucho, technicznie i ostro. Jak typowy wzmacniacz tranzystorowy. Według mnie nie nadaje się np do napędzania Grado RS-2, które lepiej grają z telefonu niż z V200. Sprawa ma się zupełnie inaczej w zestawieniu z LCD-2 i Linnem Ikemi. Używając zbalansowanych wejść i wyjść osiągam efekt, który przegonił w kąt zestaw Staxa 404 Signature/SRM 007t. Wszystkie wady LCD-2, o których piszą ludzie w recenzjach (i które da się zauważyć z Asusem) znikają w połączeniu z V200. Jakość wysokich tonów, przestrzeń, lokalizacja źródeł i separacja instrumentów na bardzo wysokim poziomie. Nie czuję dyskomfortu przesiadając się z zestawu kolumnowego (elektrostaty + lampa) na słuchawki.

Kiedyś też dużo podróżowałem, kupiłem sobie wtedy na wyjazdy zestaw Staxa SR 001. Super sprawa, małe toto a gra wyśmienicie. Warto spróbować, o ile słuchawki dokanałowe nie są dla ciebie problemem.  
BTW, nie śpisz "już" czy "jeszcze"?

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
26-01-2014, 05:29
chml,

nie śpię "już".

Zastanowiłeś mnie tym V200, jest nieduży, może warto byłoby go sparować z Dragonfly lub M2Tech i tak napędzić LCD-3.
Myślałem też o jakimś klocku z Audio-gd. Ale one są większe gabarytowo.

Synthax

• 2323 / 4323
  • Ekspert
26-01-2014, 11:05
Ja właśnie czekam na V200.. szkoda że nie mam LCD aby porównać. Niemniej zaletą tego wzmaka jest duża uniwersalność. Podobnie jak BP. Fajnie mieć jeden wzmacniacz zestrojony pod konkretne słuchawki, ale jeszcze lepiej mieć coś absolutnie uniwersalnego mocowo - choćby ze względów poznawczych, kiedy testuje się dużo słuchawek.

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
26-01-2014, 11:57
Synthax,

nie wiem czy lepszym/bardziej uniwersalnym i przy okazji tańszym rozwiązaniem nie jest Audio-Gd SA-31 SE.

http://www.4hifi.pl/audio-gd-sa-31-se_4775.html

mar.s

• 54 / 4730
  • Użytkownik
26-01-2014, 12:41
słuchałeś może tego przedwzmacniacza?Planuje zakup jakiegos niedrogiego pre żeby kompa i ps3 podłączyć do końcówki mocy, a jak by miał nie najgorsze wyjscie słuchawkowe tym lepiej. Można by do czegoś porównac klase tych dziurek?