Audiohobby.pl

Audeze lcd-3

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
10-01-2014, 20:57
"Ambuszury :)

Już dawno bukw nie oglądałem.

Wszyscy na zapad a Ciebie gdzie wywiało?"

Jjurek,
tam gdzie lepiej płacą ;-)

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
10-01-2014, 21:09
Ja tam sentyment mam do wschodu.
Zapad jest nudny.

PS. Trzeba z LCD-kami innego toru popróbowac.
Zabawa od nowa...

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
10-01-2014, 21:12
>> jjurek, 2014-01-10 21:09:17
Ja tam sentyment mam do wschodu.
Zapad jest nudny.

Vsyo pravilno! Eto tochno tak  :-)

ptx

• 651 / 6106
  • Ekspert
10-01-2014, 21:25
Baele
na której godzinie było ustawione pokrętło brystona przy odsłuchu he-6?

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
11-01-2014, 03:50
ptx,

high gain między 10 a 11, czasami wędrowało na godz. 12

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
11-01-2014, 04:25
>> brodacz, 2014-01-10 19:53:07
Dzieki Jarek

Choć słuchm dużo classic rocka a do takiej muzyki polecasz LCD2 to po Twoim wpisie nie mam żadnych wątpliwości które bym wolał.Biorąc pod uwagę Twoją ocenę ciesze się ,że wybrałem LCD3.

Z niecierpliwością czekam na więcej...

Przemku,
jak zwykle w takich sytuacjach dochodzę jeszcze kwestie własnych prefererencji :-)
Ja nie lubię jak gitary wrzynają mi się w mózg :-)))
A co rocka, to ja się ograniczam praktycznie tylko do polskiej muzyki rockowej z początku lat osiemdziesiątych.

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
11-01-2014, 04:35
LCD-3 vs DT990 Premium Edition 32 Ohm

Jak wiecie jestem wielkim fanem tych słuchawek Beyerdynamica, podobały mi się bardziej od Grado PS1000. Z tego też powodu, to były słuchawki, z których najczęściej korzystałem na obczyźnie, więc choćby z tego powodu były solidnie wygrzane.

No więc zafundowałem sobie porównanie ich brzmienia z LCD-3.

Jakie to bolesne... Po LCD-3 trudno ich słuchać. Są za ostre, mają źle kontrolowany kluchowaty bas, klaustrofobiczną przestrzeń, przedziwną bardzo wąską scenę. Jedynie separacja instrumentów jest akceptowalna.
Wierzcie mi lub nie, ale przerzucałem nagrania i nie rozumiałem o co chodzi. I mówiąc szczerze w dalszym ciągu nie wiem. Na razie Beyerki wylądowały w szufladzie.
Audeze przewyższają je praktycznie pod każdym względem. No może z wyjątkiem wygody użytkowania. Beyerki są leciutkie, nie czuje się ich na głowie.

W następnej odsłonie, za parę godzin, porównanie z B&W P7 :-)

Soundman

• 775 / 4228
  • Ekspert
11-01-2014, 09:33
Jarek , jak LCD3 pograją ci tak ze 200h to będzie jeszcze lepiej. Ale ująłeś mnie i rozbawiłeś stwierdzeniem " klaustrofobiczna przestrzeń" w DT990 po przesiadce z LCD3.

Max

• 2204 / 5601
  • Ekspert
11-01-2014, 10:31
>> Baele,
Jakie to bolesne..."

Nasze wrażenia odsłuchowe powinny być zdecydowanie częściej opisywane w kontekście repertuaru, na co dzień wybieranego, warunków odsłuchowych no i brzmieniowych preferencji.

No bo, co z tego, że takie LCD-3 grają głęboko, szeroko, z lepszą definicją, bogatą paletą barw, skoro ja jestem prawie pewien, że w moim kontekście odsłuchowym (wieczorne, sypialniane, stosunkowo ciche delektowanie się klasyką) te słuchawki byłyby nie do przyjęcia.

No bo jeśli piszesz, że Beyery DT990 grają u Ciebie za ostro, a u mnie one wypadają misiowato w porównaniu do T70... to wnioski nasuwają się same.

Jasne, w określonych warunkach odsłuchowych - mam na myśli przede wszystkim repertuar (!), wyczynowe słuchanie na konkretnym "volumie",  czy odpowiedni napęd, wymagających Audeze, "lepszość" LCD pewnie nie podlegałaby dyskusji. No ale właśnie dlatego kontekst odsłuchowy i nasze preferencje to klucz do wszelkich opisów.

Ostatnio słuchałem sobie równolegle T1 i T70. Znowu się napaliłem na otwartego flagowca i miałem nadzieję (bo szukam otwartych) że tym razem mnie oczarują i zdobędą serce. Nic z tego. Niby lepsza definicja, z całą pewnością przestrzeń i głębia, oraz ogólna kultura - po stronie T1.
No i co z tego, skoro ja wybieram "kawę na ławę" oraz "zadziorność" T70.

Max

• 2204 / 5601
  • Ekspert
11-01-2014, 10:44
Teraz trochę czytam wątek i widzę, że jednak Baele zaznaczyłeś co lubisz i określiłeś preferencje.
Znaczy - nie doczytałem.
OK, wporzo... ;-)

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
11-01-2014, 10:58
LCD-3 vs B&W P7

P7 uważam za najlepsze słuchawki do sparowania z iRiver AK120 (chociaż moim marzeniem są Fostexy TH-900).
B&W łatwo napędzić i naprawdę tworzą świetną synergię z superkałachem.
A jak to się ma w porównaniu do LCD-3?

Otóż P7 mają jedną podobna cechę do LCD-3, grają jak kolumny wolnostojące. I na tym ...kończą się wszelkie podobieństwa ;-)
P7 grają ciemniej od LCD-3.
Bas stara się za wszelką cenę przykryć pozostałe części pasma (tego efektu nie ma przy odsłuchu przez AK120), mocno wyrywa się do przodu, ale jest szybszy niż w LCD-2. Bas "lgnie" do środka.
Co zaskakujące nie czuje się w nich tak mocno, że to słuchawki zamknięte.
P7 są bardziej podbarwione od LCD-3.
Dźwięk jest bardziej męczący od Audeze.
Separacja instrumentów jest taka sobie w porównaniu do LCD-3.
Średnica mocno ustępuje, czasami można odczuć, że niebezpiecznie zlewa się z basem.

P7 świetnie radzą sobie męskimi wokalami, ale z damskimi już nie jest tak różowo. Gubią oddech - sądzę, że to wada niskiego basu. Najbardziej jest to zauważalne przy R&B. Za to w lekkim rocku radzą sobie świetnie.

Przypominam, że odsłuch prowadzony jest na Asusie Xonar Essence Muse One + pliki WAV oraz FLAC.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
11-01-2014, 11:19
Max, T1 to są z lekka niedorobione słuchawki, T70 nie wyskoczą tak wysoko, ale i nie upadną tak nisko w niektórych repertuarach. Od T1 nie tylko wolę HD800 zwłaszcza nowe, ale i LCD-2, których i tak bym sobie nie kupił.

Wolenie DT990 32 omy od PS1000 wskazuje na określony gust i/lub okoliczności sprzętowe. Jak dla mnie tym DT990 sporo brakuje. Dobrze, że LCD-3 unaoczniły ich ograniczenia, bo to na prawdę średniak, nawet nie wiem czy liga HD600. Do T90 mają wyraźne tyły, a te jeszcze kawałek do PS1000. Co do repertuaru... ja na PS1000 mogę słuchać wszystkiego i tak czynię. Poza tym to jedyne słuchawki poza K1000 jakie znam, których po odsłuchu Sony R10 nie chce się zaraz zerwać z głowy. :) HD800 sprawdzałem tylko stare i była panika, podobnie z D7100, CD3000, Qualia 010, RS1, nie pamiętam czym jeszcze.

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
11-01-2014, 11:29
Słuchałem kilka dni temu T1 z Blac Pearl,Brystonem i Little Dot i każdym z nich zagrały dla mnie dość dziwnie.
Są to nawężej grajace słuchawki ( z tych wysokich lotów ) jakie słuchałem.Przestrzeń HE-6 przy nich to wręcz stadion :-)
Jak dla mnie troche zbyt jasne i zbyt szkliste ale ja słucham głównie classic rock ,blues i jazz.

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
11-01-2014, 11:59
LCD-3 vs Denon AH-D7100

Denony zyskały sobie tak wielu zwolenników jak i wielu zagorzałych przeciwników. Ja je bardzo lubię ze względu na wygodę oraz to jak świetnie się sprawdzają z muzą pop z lat 80-tych i 90-tych.

Jakie różnice z stosunku do flagowca Audeze?

Bas w Denonach zabija! Jednak on nie stara się aż tak przysłonić pozostałych części pasma jak to robią wcześniej opisane B&W P7. Denony skupiają się na budowaniu głębi podczas gdy Audeze są bardziej zrównoważone. Audeze to niesamowita kultura brzmienia (ale nie aż taki relaks jak LCD-2) podczas gdy D7100 to fun od początku do końca! Oczywiście Denony są zdecydowanie szybsze od Audeze, ale za to LCD-3 lepiej rozkładają akcenty w basie/różnicują tę część pasma. Słuchanie wiolonczeli czy kontrabasu na Audeze to jest coś :-).

Denony mimo mocnego basu to nie potrafią pokazać wszystkiego co się dzieje w tej części – mimo wszystko jest odczucie, że tworzy się delikatna klucha.

D7100 są o wiele łatwiejsze do napędzenia.
Są jaśniejsze.
Mają wycofaną średnicą, nad którą stara się dominować wyższy bas.
Jednak to co najbardziej boli, to fakt bardzo wąskiej sceny, i w żaden sposób nie rekompensuje tutaj głębia przekazu.
Denony są słuchawkami zamkniętymi i tak też grają.

Odniosłem nawet wrażenie, że P7 są bardziej przestrzenne od flagowca Denonów.