Audiohobby.pl

Audeze lcd-3

brodacz

• 1780 / 4038
  • Ekspert
08-01-2014, 20:20
Jarku
czekamy na pierwsze na naszym forum opinie na temat różnic brzmienia pomiędzy LCD2 vs LCD3

• Gość
08-01-2014, 22:14
Wszędzie gdzie o tym czytałem mówią że LCD3 to 20-30 % lepiej od LCD2. Tylko tak powiedzieć że coś jest lepsze o 20 % to trochę bezsens. Trzeba jasno zweryfikować co jest lepsze. Mając obraz LCD2 przynajmniej postaram nakreślić sobie LCD3 ale to trochę słaba opcja bez odsłuchu :p

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
09-01-2014, 00:57
kabak,

zgadzam się z Tobą - sam jestem ciekaw, co się okaże po ich kilkudniowym wygrzaniu.
Na "dzień dobry" słychać, że różnice są spore, ale niech pograją.
Mam nadzieję, że te poprawki nie spieprzyły charakteru LCD-2 :-)
Dla jednych to może być dobrze, dla innych źle...

Myślę, że w niedzielę coś skrobnę, jeśli mi tylko obowiązki służbowe nie staną na przeszkodzie.

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
09-01-2014, 01:01
dodam jeszcze, że koledzy na forum rosyjskim przeprowadzili fajne ćwiczenie.
Kupili pady od 2 i 3 -ek i wymieniali je między słuchawkami.

Wniosek, do którego doszli - najlepsze są dedykowane oryginalne skórzane dla każdego modelu, które montuje producent :-)

Jeśli kogoś interesuje, to mogę wrzucić wątek w mowie Puszkina ;-)

• Gość
09-01-2014, 01:22
Wklej, wrzuci się w translator albo przetłumaczy narzędziem z google chrome. Ciężej się czyta ale sens mniej więcej wychodzi.

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
10-01-2014, 18:50

Soundman

• 775 / 4228
  • Ekspert
10-01-2014, 18:56
Ja tam wolałem welurowe pady, chociaż jak w LCD3 są miększe to kto wie, może przekonałbym się do nich...

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
10-01-2014, 19:17
pierwsza proba porównania brzmienia LCD-2 i LCD-3.

Opis modeli:
LCD-2, wersja rev.2, z wymienionymi padami na pady vegan (typu welur/zamsz). Słuchawki były nieźle wygrzane.

LCD-3, egzemplarz pochodzący z produkcji zakończonej w połowie września 2013, grały ok. 40 godzin (a więc jeszcze nie wygrzane)

LCD-3 w pierwszych godzinach grania bardzo się zmieniały, ale jak je odebrałem były realnie zimne, i pewnie to była podstawowa przyczyna tych tak zauważalnych zmian. Brzmienie zaczęło się tak naprawdę stabilizować (chyba), po 20 godzinach.

Sprzęt:
Asus Xonar Essence One Muse One + pliki w formacie .WAV i FLAC

Czy warto wydać 2 razy więcej za wyższy model? To nie jest takie oczywiste - powiedziałbym, że bardziej to zależy od tego jakiej muzyki się słucha, jeśli jest to rock, hard rock, pop lat 80-tych to zdecydowanie rekomenduję LCD-2, jeśli muzyka poważna (małe składy), R&B, soul, damskie wokale, elektronika to LCD-3.

To co najistotniejsze - jeden i drugi model nie straciły swojego charakteru orto - tutaj słucha się muzyki, a nie sprzętu. I wcale nie przeszkadza to, że nie ma takiej przestrzeni jak w HD800 czy takiej rozdzielczości jak w T1.

Gdzie są podstawowe różnice?
 - góra - zdecydowanie więcej (momentami na granicy sybilantów)
 - szerokość sceny - powiększona
 - głębia - w LCD-3 ona jest namacalna, w LCD-2 jest z tym problem
 - średnica - bogata, szczegółowa i bardziej rozdzielcza niż w niższym modelu
 - bas - jest go naprawdę dużo, moim zdaniem nie mniej niż w LCD-2, ale jest zdecydowanie bardziej rozdzielczy i    lepiej kontrolowany (troszkę mi przypomina z HE-6, ale w Hifimanach jest go mniej)
 - separacja instrumentów - no tutaj LCD-3 zdecydowanie przewyższają LCD-2

Dokonałem też porównania LCD-3 z:
 - B&W P7
 - Beyerdynamic DT990 Premium Edition
 - Denon AH-D7100
 - Beyerdynamic T50p (rekablowane Forza Audio)

Wyszły zaskakujące rzeczy.

Ale o tym napiszę jutro ;-)

brodacz

• 1780 / 4038
  • Ekspert
10-01-2014, 19:53
Dzieki Jarek

Choć słuchm dużo classic rocka a do takiej muzyki polecasz LCD2 to po Twoim wpisie nie mam żadnych wątpliwości które bym wolał.Biorąc pod uwagę Twoją ocenę ciesze się ,że wybrałem LCD3.

Z niecierpliwością czekam na więcej...

• Gość
10-01-2014, 19:55
Po samym opisie LCD3 wyglądają o wiele lepiej niż LCD2. Musisz Jarek napisać jak to jest z tymi procentami... 20-30% faktycznie lepsze czy jednak coś innego (wyższy poziom)? :) Trochę to subiektywne te procenty...

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
10-01-2014, 20:33
>> kabak1991, 2014-01-10 19:55:51
Po samym opisie LCD3 wyglądają o wiele lepiej niż LCD2. Musisz Jarek napisać jak to jest z tymi procentami... 20-30% faktycznie lepsze czy jednak coś innego (wyższy poziom)? :) Trochę to subiektywne te procenty...

kabak,
mam w dupie procenty, dla mnie są generalnie lepsze o 40%, ale to o niczym nie mówi. Mi po prostu strasznie odpowiada coś co nazwałbym "delektowaniem się" dźwiękiem, ale to zrozumie tylko któs kto lubi orto.
One grają totalnie inaczej od dynamików - bez porównania. Natomiast jest to o czym pisał wcześniej Przemek, zanurzasz się w muzyce i dla mnie to jest najważniejsze, ja wczoraj zasnąłem z nimi na uszach siedząc :-)))
Tu trudno oderwać się od słuchania.
Dla mnie to bardzo dojrzałe brzmienie. Bardzo ubolewam, że nie mam obecnie możliwości posłuchania ich na Brystonie, ale może uda mi się to za miesiąc jak pojadę do domu, a pamiętam jak z Brystonem zagrały LCD-2 - było naprawdę dobrze, a z LCD-3 myślę, że może być tylko lepiej.
Aczkolwiek po ostatnich odsłuchach u mnie z Przemkiem chodzą mi po głowie również HE-6, dlaczego? Ano LCD-3 mają jedno "ale" - wokalistyka męska, nie wiem dlaczego, ale taki sam problem był w LCD-2, a HE-6 radziły sobie tu wyśmienicie.

A, i w jednym się teraz upewniłem, T1 to dobre słuchawki, ale w ich miejsce wolę HE-6 i LCD-3.

Tak więc T1 będą szukały nowego domu.

Jak pisałem już w ubiegłym tygodniu, a teraz się tylko upewniłem - orto to zdecydowanie mój dźwięk, kocham tę muzykalność i wypełnienie :-)

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
10-01-2014, 20:42
Odpowiadasz na wpis
>> Baele, 2014-01-10 18:50:25
obiecany link z forum rosyjskiego nt padów w LCD-2 i LCD-3

http://forum.doctorhead.ru/index.php?app=blog&;module=display§ion=blog&blogid=7&showentry=41"

Ambuszury :)

Już dawno bukw nie oglądałem.

Wszyscy na zapad a Ciebie gdzie wywiało?

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
10-01-2014, 20:47
>> Baele
"...Wyszły zaskakujące rzeczy..."

Zgaduję- któreś dynamiki (DT990?) były niegorsze od LCD.
U mnie przy bezpośrednim porówaniu HD-650 nieznacznie przegrały z HE-6.

• Gość
10-01-2014, 20:55
Masz racę Jarek, kto lubi orto to się dostosuje, z punktu widzenia czasu to chyba nie moja szkoła, ale wszystko jest możliwe ;p Musisz posłuchać na Brystonie, to moze jeszcze bardziej zmienić punkt widzenia.

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
10-01-2014, 20:56
"Zgaduję- któreś dynamiki (DT990?) były niegorsze od LCD.
U mnie przy bezpośrednim porówaniu HD-650 nieznacznie przegrały z HE-6."

Jjurek,

Myślę, że będziesz zaskoczony moimi wnioskami, ale mogę Ci powiedzieć już teraz , że DT990 to zupełnie inny dźwięk.
Co do HD-650, nie cierpię tych słuchawek i jak dla mnie sporo je dzieli od HE-6, ale opieram się na bardzo dawnym odsłuchu HD-650, no i pamiętajmy, że ja HE-6 słuchałem na Brystonie, który im spokojnie dawał radę :-)