Audiohobby.pl

niższe DCR cewki - wpływ na brzmienie woofera

EMiL

• 531 / 6090
  • Ekspert
21-10-2011, 00:39
Napiszę trochę o brzmieniu po wymianie cewek. Od strony technicznej zmiany to rodzaj cewki i niższe o 0,1ohma DCR. Pominąłem też konektory - nasuwki, kable solid core przylutowałem bezpośrednio do woofera.
Wytłumienia nie modyfikowałem, ostatecznie nie dołożyłem gąbki przed zwrotnicą.

Brzmienie zmieniło się i trudno te zmiany wytłumaczyć jakąś teorią czy wykresami. Przede wszystkim dźwięk jest bardziej żywy, rytmiczny i co ciekawe bas (stopa i gitara basowa) stał się bardziej "fizyczny", schodzi niżej. Efekt jest taki jakby grała kolumna o solidniejszej obudowie.
Nie wydaje mi się, aby strojenie BR się zmieniło. Brzmienie na wyższych poziomach głośności zachowuje spokój podobny do grania wydajniejszego prądowo wzmacniacza.
Pierwszy raz usłyszałem też westchnienia i ruch powietrza przed mikrofonem na koncertowej płycie portishead. Nie wiem czy to rdzeń mulił... Zmiany na średnicy trudno wytłumaczyć inaczej.

Moja teoria jest taka, że cewki o cienkim drucie "filtrują" bas w analogiczny sposób jak okablowanie o zbyt małym przekroju pomiędzy kolumnami a wzmacniaczem. Na pomiarach to nie wyjdzie a jest wyraźnie słyszalne.

EMiL

• 531 / 6090
  • Ekspert
22-10-2011, 16:45
Co ciekawe na utworze "reflection" toola w dniu modyfikacji słyszalne było wyraźne buczenie basu, po kilku dniach ten problem nie występuje... Różnica jest tak oczywista, że nie ma mowy o przyzwyczajeniu słuchu czy czymś w tym stylu. Wniosek - głośnik z nową cewką musi pograć, aby zawieszenie dostosowało się do zmienionego QTS.

EMiL

• 531 / 6090
  • Ekspert
07-11-2011, 19:37
Ciekawe wykresy na temat zmian na charakterystyce basu pod wpływem ilości wytłumienia:
http://homepage.mac.com/marc.heijligers/audio/milestones/acoustical/filling/filling.html

EMiL

• 531 / 6090
  • Ekspert
16-11-2011, 23:46
i kolejna strona z efektami wytłumiania obudowy:
http://sound.westhost.com/articles/boxstuff.htm

EMiL

• 531 / 6090
  • Ekspert
13-12-2011, 01:05
AH, czyli normalniejsze forum niestety chyba zamiera...  nie wiem czy to co piszę komuś się przyda, ale nie spotkałem rozwiązania swojego problemu ani polskim ani na anglojęzycznym necie.

Minęło trochę czasu i napiszę co i jak się skończyło z graniem dynek po wymianie cewek.
Problemem wspomnianym wyżej (dudnienie na niektórych utworach) okazał się rezonans w obudowie. Dla przypomnienia wytłumienie i jego ułożenie pozostało bez zmian względem starej (rdzeniowej) cewki. Rezonans po wymianie cewki na powietrzną, kto by pomyślał???
Dołożenie sztucznej wełny trochę pomogło, ale również za bardzo wyeksponowało niższy bas tworząc efekt "subwooferowy". Trzeba jednakże przyznać, że niektóre płyty jak np soundgarden "badmotorfinger" lub płyty opeth brzmiały świetnie.  
Rozwiązaniem okazało się owinięcie zwrotnicy kawałkiem gąbki i ulokowanie wełny w ten sposób, aby głośnik dosłownie wchodził na poduszkę z wytłumienia (wełna do wysokości rury BR czyli prawie do końca wysokości przedniej ścianki o grubości około 8 - 10cm) przy okazji tłumiąc falę od strony membrany. Po rezonansie nie ma śladu, bas jest niski i b.szybki. Żadnych problemów ze średnicą. Wbrew obiegowej opinii to rozwiązanie nie zamula, sam tak myślałem:)

lancaster

• Gość
13-12-2011, 09:10
EmiL, sprawdzałem temat wytłumienia w kilku konstrukcjach i nie ma jednoznacznej konkluzji wytłumiać/nie wytłumiać. Wszystko zależało od konkretnej konstrukcji.

Z tym rezonansem obudowy po cewce powietrznej dziwna sprawa. Do tej pory niczego takiego nie zaobserwowałem.
Może filtr się lekko rozjechał dając ogólnie trochę więcej basu i stąd wrażenie że jakiś jego fragment zaakcentowało ?

lancaster

• Gość
13-12-2011, 09:12
PS. dorzucenie wytłumienia tłumaczyłoby wyrównanie tego zakresu. Głośnik widzi większa objętość - efekt jak opisujesz(niskiego basu więcej, w wyższym podzakresie spokojniej).

ogorek

• 855 / 5443
  • Ekspert
13-12-2011, 10:04
EMil - jesteś pewien, że to rezonans obudowy ? U mnie to jest efekt akustyki pokoju zwielokrotniony nagraniami z "Loudness War" czyli spłaszczoną dynamiką. Zanika jak odsunę kolumny na ponad  metr (1,2m między ścianą a krawędzią tylną kolumn) od ściany.

Ze względu na rozmiar i umeblowanie pokoju musiaem kolumny przysunąć na 70cm. Tanie pułapki basowe (takie gąbki 1.2) rozstawione na tylnej ścianie pokoju oraz po z boku kolumn po wewnętrznych stronach plus wymiana IC na srebrny zadziałało podobnie jak odsunięcie kolumn na 1.2m

Jak z ciekawości obstawiłem kolumny z każdej strony wspomnianymi gąbkami to wydawało się idealnie aż doszedłem do wniosku że zubożyło to średnicę ...

Ja jestem laikiem w sprawach budowy kolumn ale może nie jest to rezonans obudowy ...
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

EMiL

• 531 / 6090
  • Ekspert
13-12-2011, 12:23
Lan,
nic się w zwrotnicy nie rozjechało, bo i nie było ku temu żadnych powodów. To ta sama cewka, wykonana w innej technologii, tylko o trochę niższym DCR. Na pkt podziału nie ma to wpływu. Nawet w teorii wpływ na bas w okolicach 100Hz powinien być pomijalny.

Ogórek,
ćwiczyłem przestawianie kolumn na środek pokoju, wytłumienie pokoju i zawsze coś było z dźwiękiem nie tak jak powinno. Niskiego basu było zbyt dużo w stosunku do reszty dzwięków (zbyt dużo wełny) a momentami pojawiało się owe dudnienie np. na płycie marillion "marbles" lub na radiohead "ok computer". Wpływ nowej cewki na zejście basu i jego "konsystencję" był tak znaczący, że musiało minąć trochę czasu, żebym nauczył się właściwie zinterpretować całość. Wspomniany wyżej tool z lateralusem grał świetnie, pojawiły się nowe dźwięki basowe, ale co z tego sporo w innych płytach ewidentnie coś było nie tak?

Moment zrozumienia przyszedł gdy oglądałem fragment koncertu w TV. Dźwięki, które u mnie dudniły na dynkach przez płaski telewizor były odtwarzane normalnie! To naprowadziło mnie jeszcze bardziej na temat wytłumienia i jego wpływu na walkę z rezonansami.

Co ciekawe wg pomiarów Troelsa gąbka i włóknina powiększają wirtualnie obudowę o taki sam procent. Wpływ na brzmienie jest zupełnie inny. Nie zauważyłem, aby gąbka "psuła" brzmienie. W jednym z powyższych linków są wykresy:
1. obudowa wyłożona płatami wełny na ściankach + wełna wewnątrz
2. obudowa wyłożona gąbką na ściankach + wełna wewnątrz
Jedna z tych opcji nie powoduje osłabienia wpływu rezonatora, która - to sobie sami znajdźcie:)

ogorek

• 855 / 5443
  • Ekspert
13-12-2011, 15:25
EMIL - stawiam na gąbkę bo własnie takowe mam "pułapki basowe" ;) To są gąbki wysokie na 1.2 m o przekroju trapezu. Teoretycznie stawia się je po kątach ale ja mam je na ścianie za kolumnami, oraz najlepszy efekt z boku kolumn pomiędzy numi (KG        GK) gdzie G to gąbka a K kolumna ...
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

EMiL

• 531 / 6090
  • Ekspert
13-12-2011, 15:44
Ogorek,
tylko że my o czymś innym chyba piszemy:)
Rezonanse w obudowie czy fale stojące to coś zupełnie innego niż wzbudzanie basu w pomieszczeniu. Od jakiegoś czasu gram w innym pomieszczeniu i zafałszowanie na basie również było obecne.
Wystarczy podejść blisko grającej kolumny i jeżeli coś jest "nie tak" z basem to niestety wina kolumny a nie pokoju. Tak się w tym wyrobiłem, że u kolegi wystarczyło mi dosłownie 2min na stwierdzenie, że wytłumienie obudowy ma do poprawki:) Zakupił chłopak DAC\'a i bas zaczął buczeć, na szczęście kolumny DIY więc nie ma problemu z poprawkami.

Ps. Po zmianie cewki wyraźnej poprawie uległy również wysokie tony. Obok wygrzewania głośnika z nowym wytłumieniem to kolejne z cyklu dziwnych odkryć;)

EMiL

• 531 / 6090
  • Ekspert
13-12-2011, 17:13
Paczka zdjęć.
To z włókniną to nie wersja ostatnia tylko pierwotna - z cewką rdzeniową.

lancaster

• Gość
13-12-2011, 18:08
Może przez delikatnie niższe RDC cewki bas się bardziej "pokazał" i cała tajemnica.
Nie wydaje mi się, żeby wymiana cewki mogła mieć jakikolwiek wpływ na rezonans obudowy....niby dlaczego ?

EMiL

• 531 / 6090
  • Ekspert
13-12-2011, 18:33
Przy takim samym wytłumieniu (zdjęcie powyżej, pierwsze z lewej) bas się nie "pokazał" tylko zaczął na niektórych nagraniach szarżować i wyć.
Podobne zjawisko miało miejsce gdy modyfikowałem kilka lat temu monitorki pianocrafta. Po zmianie cewki na powietrzną (1,2mm) działy się podobne rzeczy, ale na mniejszą skalę. Wtedy odpuściłem i nie doszedłem o co chodzi.

Na 100% miałem do czynienia z rezonansem/falą stojącą, dlaczego tak się stało - nie mam pojęcia i jak widać nie tylko ja;)
Nie wydaje mi się również, aby chodziło o te 0,1ohma różnicy. Raczej o inne zachowanie głośnika filtrowanego cewką o b.grubym drucie vs cieniutki drucik w rdzeniowej. Wiem, że to brzmi jak voodoo.

cadam

• 4401 / 6105
  • Ekspert
13-12-2011, 19:17
"Na 100% miałem do czynienia z rezonansem/falą stojącą, dlaczego tak się stało - nie mam pojęcia i jak widać nie tylko ja;)
Nie wydaje mi się również, aby chodziło o te 0,1ohma różnicy. Raczej o inne zachowanie głośnika filtrowanego cewką o b.grubym drucie vs cieniutki drucik w rdzeniowej. Wiem, że to brzmi jak voodoo."

Może wnętrze obudowy było optymalizowane przez producenta by zminimalizować fale stojące?