Lan,
nic się w zwrotnicy nie rozjechało, bo i nie było ku temu żadnych powodów. To ta sama cewka, wykonana w innej technologii, tylko o trochę niższym DCR. Na pkt podziału nie ma to wpływu. Nawet w teorii wpływ na bas w okolicach 100Hz powinien być pomijalny.
Ogórek,
ćwiczyłem przestawianie kolumn na środek pokoju, wytłumienie pokoju i zawsze coś było z dźwiękiem nie tak jak powinno. Niskiego basu było zbyt dużo w stosunku do reszty dzwięków (zbyt dużo wełny) a momentami pojawiało się owe dudnienie np. na płycie marillion "marbles" lub na radiohead "ok computer". Wpływ nowej cewki na zejście basu i jego "konsystencję" był tak znaczący, że musiało minąć trochę czasu, żebym nauczył się właściwie zinterpretować całość. Wspomniany wyżej tool z lateralusem grał świetnie, pojawiły się nowe dźwięki basowe, ale co z tego sporo w innych płytach ewidentnie coś było nie tak?
Moment zrozumienia przyszedł gdy oglądałem fragment koncertu w TV. Dźwięki, które u mnie dudniły na dynkach przez płaski telewizor były odtwarzane normalnie! To naprowadziło mnie jeszcze bardziej na temat wytłumienia i jego wpływu na walkę z rezonansami.
Co ciekawe wg pomiarów Troelsa gąbka i włóknina powiększają wirtualnie obudowę o taki sam procent. Wpływ na brzmienie jest zupełnie inny. Nie zauważyłem, aby gąbka "psuła" brzmienie. W jednym z powyższych linków są wykresy:
1. obudowa wyłożona płatami wełny na ściankach + wełna wewnątrz
2. obudowa wyłożona gąbką na ściankach + wełna wewnątrz
Jedna z tych opcji nie powoduje osłabienia wpływu rezonatora, która - to sobie sami znajdźcie:)