cd...
Porównanie
Twin Head / Dubiel PV-1 / pre Majkela na mono Cary i K1000, źródło MBL.
TH - znany i lubiany. Jego brzmienie opisze na końcu.
Dubiel PV-1 - Wyciąga wokal na pierwszy plan. Wszystkie inne instrumenty grają ciszej i można się wsłuchać w każdą głoskę, spółgłoskę, wdech, wydech ilość śliny w ustach itd. Grając skupiał się na przełomie średnich i wysokich tonów. Wokal kobiecy był zbyt ostry i dokładny.
pre Majkela :
Mirek: Ja Grab, ja Grab Wisła słyszysz mnie?
pre Majkela: /piskliwie w zależności od pozycji potencjometra/ ziiiii......, łuuuuu....., piiiiiii.........
Masakra po prostu nie dało się słuchać muzyki bo tak głośno pre chciało się bawić w Czterech Pancernych i Szarika. Po zastosowaniu się do porady Majkela i wpięciu jego IC pomiędzy pre a monobloki efekty specjalne zniknęły i można było zacząć słuchać muzyki. Początkowo (po przejściu z Dubiela) wokale nabrały intymności, wszystkie instrumenty i wokal były jednakowo obecne bez wyraźnej faworyzacji któregoś z podzakresów.
Jednak po chwili słuchania stało się jasne że brzmienie jest ciemne w porównaniu do Dubiela i tylko nieco ciemniejsze niż w TH. Bas był, średnica była, wysokie też, ale czegoś brakowało. Nie było polotu, finezji, otwartości brzmienia, zwiewności na wysokich. Brzmienie całościowo skupiało się na niższej średnicy, grając jakby zza kocyka.
TH :
Równe pasmo z lekką faworyzacją średnicy. Brzmienie zarówno intymne i analityczne. Góra dokładna, szczegółowa ale nie kłująca. Im dłużej go słucham tym bardziej go doceniam. Jako osoba preferująca kolumny wolałbym, aby całość grała z oddaleniem (jak AirTight), ale jak pokazały porównania nie na każdej płycie taki sposób prezentacji jest dobry.
Wnioski:
Jak dotąd to wszystko słuchane w tym roku brzęczy lub brumi i niestety na słuchawkach jest bardzo ciężko jest osiągnąć zadowalający poziom dźwięków niechcianych wydawanych przez elektronikę.
Przydało by się sprawdzić przedwzmacniacze ARC, BAT, Accuphase w celu sprawdzenia czy one też będą wydawały niechciane dźwięki.
Póki co pasywka jest najlepszym rozwiązaniem, bo nie dodaje nic od siebie, jednak brzmieniowo jest gorsza od TH.