arkus, ta rozmowa przypomina mi trochę jedną taką którą kiedyś toczyłem na temat firmy PAL (obecnie Gigawatt) na AS. Nie pamiętam już o co chodziło dokładnie, ale wiekowość bulgotała strasznie.
Wiesz co zrobiłem ? Zadzwoniłem do firmy, facet odebrał telefon, pogadaliśmy i w 2 zdania sprawa wyjaśniona.
Wiesz co zrobiłem przed chwilą ? Zadzwoniłem do firmy...
Tonsil Meble zawiesił działalność tak jak piszesz - jak sie dowiedziałem na skutek sporu z US.
Niedawno podjęto decyzję o wznowieniu działalności. Na stronie podany jest adres starej siedziby.
Firma działa w oparciu o kooperację z firmami zewnętrznymi.
Firma nie produkuje pod marką Tonsil, Tonsil Technologie, Tonsil S.A, ProTosil czy co tam jeszcze (i który to ten właściwy ?), tylko używa nazwy Tonsil Meble która jest zarejestrowaną nazwą firmy.
Jeśli ktoś kto ma prawa do nazwy dajmy na to ProTonsil zacznie produkcję zestawów głośnikowych sytuacja będzie identyczna.
Tyle się dowiedziałem bez snucia domysłów, jesteś mi winien 15 impulsów :-)
Jak masz wenę to zadzwoń do TAC, będziesz miał podobną jasność. Z mojej strony kilka miesięcy temu widziałem produkcję na czerniejewskiej. Spora hala,oczywiście nie na potrzeby całego RWPG jak miało to miejsce na Daszyńskiego...nie wiem co w tym dziwnego ze poszli po rozum do głowy żeby nie utrzymywać przewymiarowanej firmy, do tego z tego co pamiętam były tam jakieś spory o ziemię na której stał zakład.
PS. głośników od STX bym sie nie czepiał, sam robię u niego szerokopasmówki, dawno temu próbowałem w Tonsilu...zapomnij....sorry ale Tonsil chyba w całej swojej historii nie miał tak zaawansowanego głośnika jak F-180.Obecnie robię 23cm woofer o parametrach w większości lepszych od topowych Etonów, prawdziwa węglowa membrana jak w fullrange (przewodzi), zaawansowane układy Faraday\'a,kosze oczywiscie alu, wentylowane, konkretne magnesy. Mimo że w STX to żadna budżetówka.
Może tonsilowskie biocelulozowe były kozackie (ze względu na materiał membrany), tyle że dla 99,999999% ludzi jest to mitologia i gdybym swego czasu osobiście nie dotykał to wsadziłbym je między bajki....dodajmy że ja działam, a w zasadzie przygotowuję temat 2 lata a Tonsil ... 50 (?)
Nietrudno się domyślić co położyło firmę i proponuję nie kopać polskich producentów, tym bardziej ze w tym wypadku nie ma ściemy tylko jasno przedstawiona sytuacja.
PPS. Kiedy Twoim zdaniem skończył się Tonsil ? Protonsil to jeszcze Tonsil ? Tam już weszła Silesia zdaje się ?
Moim zdaniem skończył się kiedy przestał się rozwijać....a to było jak dla mnie jeszcze wcześniej.
Szkoda firmy i tyle.