Witaj ov_darkness ,bez najmniejszych przeszkód możesz użyć dowolnej sieciówki nawet mając jedynie instalkę dwużyłową.Przewód zerowy(uziemienia),służy do ochrony przed przepięciami.Oczywiście wielu producentów kabli sieciowych,podłącza ekran do zera,co ma zasadniczy wpływ na końcowy efekt dźwiękowy.Są jednak firmy,które ekranu nie podłączają,a należą do nich min. : Furutech,Audioplan.Wymieniłem te,które rozbierałem,konfekcjonowałem.
Faktycznie,nadal problem instalacji pozostanie,złaszcza jeżeli jest to stara instalacja,oparta na kablach aluminowych.
Co do UPS,moje zdanie jest podobne jak pana Piotra Ryki,tylko te prawdziwie audiofilskie,niestety bardzo drogie regeneratory akumulatorowe,przyniosą wymierne korzyści dla dźwięku.
Komputerowe UPS,mają z założenia jedynie dostarczyć napięcie w momencie ,kiedy go zabraknie z sieci,celem ochrony przed utratą danych na otwartym PC.Budowa,to niewielki akumulatorek i trafo,które w momencie krytycznym zamienia prąd stały zgromadzony w akumulatorze na zmienny.No może jakiś filterek tam jest i to wszystko.Czas pracy ograniczony i to mocno.Chyba lepiej wypróbować dobry kabel sieciowy.
pozdrawiam