Audiohobby.pl

Wesołych Świąt Wielkanocnych.

Vinyloid

• 2470 / 5318
  • Ekspert
24-04-2011, 00:56
@majkel,

To, co mnie najbardziej niepokoi, to wykazywanie wyższosci jednej religii na innymi. Do czego to prowadzi już niejednokrotnie mieliśmy (i nadal mamy) okazję się przekonać. Niech sobie każdy wierzy (lub nie) w co chce, tylko nie próbujmy sobie wmawiać jakiejś wyjątkowej spójności poszczególnym doktrynom, bo wiara jest z definicji czymś niekoniecznie bardzo logicznym. Przynajmniej mnie nie jest znane żadne"spójne i logiczne" wyznanie. Co do substancji psychoaktywnych, to znam ludzi, którzy ich nie używają a mimo to mózgi mają bardziej zatrute nienawiścią niż niejeden "zawodowy" szaman w narkotycznym transie.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5562
  • Ekspert
24-04-2011, 01:12
>> majkel, 2011-04-24 00:45:02
>Praktyka nie jest odzwierciedleniem mądrości samej nauki, raczej świadectwem tego, jak poważnie jest traktowana, albo na ile rozumiana przez zadeklarowanych wyznawców.

>Zachowania księży lub wiernych nie są świadectwem jakości wiary, a mówią tylko o ludzkich jednostkach.

No cóż może i to by było dobre, gdyby te zachowania nie wprowadzano w życie partoląc je innym dokumentnie.

A tak w praktyce nazywa się to jedynie słuszną wiarą i robi się innym to na co ma się ochotę.

Historycznie patrząc, całe kultury i poszczególne jednostki w wyniku takich działań miały po prostu przesrane-jeszcze tu na ziemi a nie w reklamowanym namietnie piekle.

Horst

• 248 / 6101
  • Aktywny użytkownik
24-04-2011, 06:21
>> Vinyloid, 2011-04-24 00:56:41
>>@majkel,
>>To, co mnie najbardziej niepokoi, to wykazywanie wyższosci jednej religii na innymi.

Na szczęście powód niepokoju jest mikry, a wręcz przeciwnie, namiętnie się w necie wykazuje niższość tej naszej najbardziej popularnej (czy też obrządku jak chce przedmówca) religii.

Myślę że w Prusiech za Bismarcka  (Kulturkampf) nie było to tak zaawansowane jak w Polsce dziś.

kuben

• 488 / 5514
  • Zaawansowany użytkownik
24-04-2011, 09:19
Wesołych Świąt!

--------------------------------------------------------------

Vinyloid

• 2470 / 5318
  • Ekspert
24-04-2011, 09:32
>> Horst, 2011-04-24 06:21:05
>> Vinyloid, 2011-04-24 00:56:41
>>@majkel,
>>To, co mnie najbardziej niepokoi, to wykazywanie wyższosci jednej religii na innymi.

Na szczęście powód niepokoju jest mikry, a wręcz przeciwnie, namiętnie się w necie wykazuje niższość tej naszej najbardziej popularnej (czy też obrządku jak chce przedmówca) religii.

Myślę że w Prusiech za Bismarcka (Kulturkampf) nie było to tak zaawansowane jak w Polsce dziś

Jeśli mówimy o celu, to religie nie różnią się zbytnio od siebie, inne są tylko środki, które maja nas do niego doprowadzić, w zależności od kultury w jakiej dana religia wyrosła. W tym sensie nie można mówić o wyższości lub niższości którejkolwiek z nich. Moim zdaniem bunt, o którym piszesz jest skierowany bardziej przeciwko kościołowi niż samej doktrynie i to akurat jestem w stanie zrozumieć, bo ludzie raczej nie buntuja się bez powodu. O ile dobrze pamiętam, to sam JP II wypowiedział, takie oto słowa: "W konflikcie między władzą a ludem rację ma zawsze lud". Miał wtedy na myśli komunistów ale dobrze by było gdyby Kler również zastanowił się nad tymi słowami w kontekście krytyki, jaka obecnie dotyka ich macierzystej instytucji.

Max

• 2204 / 5600
  • Ekspert
24-04-2011, 09:50
>> Vinyloid, 2011-04-23 21:29:09
Nie lękajcie się - zbawienie jest blisko..."

Zastanawia mnie tylko, ze jako zwolennik pewnego taniego mistycyzmu (audiofilia), nieelegancko drwisz z innego (tego dwutysiącletniego). Shame on you.

Ja, podobnie jak almagra czy Majkel swietuje dzis Zmartwychwstanie Pana.
Alleluja.

A do sniadania wielkanocnego zapodalem symfonie no. 35/36 - Haffner/Linz, Wolfiego (Berlinczycy/Abbado)
Alez mi smakowalo ! :)

Vinyloid

• 2470 / 5318
  • Ekspert
24-04-2011, 10:08
Jeśli obraziłem czyjeś uczucia religijne, to przepraszam - nie było to moją intencją. Z drugiej strony poczucie humoru i odrobina dystansu do swojej wiary nikomu jeszcze nie zaszkodziły :-)

Smacznego jajka !

Max

• 2204 / 5600
  • Ekspert
24-04-2011, 10:15
>> Vinyloid, 2011-04-24 10:08:48
Smacznego jajka !"

Juz po jajkach.
Teraz kawa i przepyszne ciasto orzechowe ! Mmmmm.... :)

fallow

• 6457 / 6073
  • Ekspert
24-04-2011, 11:14
Wiec wszystkim ktorzy obchodza te swieta w jakikolwiek sposob - czy wynikajacy z ich wiary czy tez po prostu wykorzystuja ten czas by posiedziec z rodzina w milej atmosferze a z jakakolwiek wiara ma to malo wspolnego:

Zdrowych (przede wszystkim!), spokojnych, pogodnych i radosnych!

rafaell.s.cable

• 1166 / 5562
  • Ekspert
24-04-2011, 12:33
Dobrze fallow kombinujesz; dobrze skonstruowana rodzina i przebywanie w niej z nią to sacrum.
I tego w życiu szukam i bronię a jak ktoś to także lubi to tego mu również życzę.

Kuba_622

• 312 / 5129
  • Zaawansowany użytkownik
24-04-2011, 12:38
>> majkel, 2011-04-24 00:45:02
Katolicyzm to forma obrządku. Ja mówię z poziomu Pisma Świętego

Powiedzmy, że byłoby to możliwe, gdybyś czytał Pismo Święte w oryginale, mając odpowiednią wiedzę filologiczną i historyczną, kiedy czytasz tłumaczenie, to już czytasz przez pryzmat pewnej doktryny, nie mówiąc o tym, że np. ktoś kiedyś sobie ustalił, co w ogóle jest tym Pismem Świętym, a co apokryfem itp. problemy ;)

rafaell.s.cable

• 1166 / 5562
  • Ekspert
24-04-2011, 12:54
>> Kuba_622, 2011-04-24 12:38:22

Najlepiej np. porównać książeczki do nauki religii dla pierwszych klas te dzisiejsze z tymi np. z lat 60" kurde ile się tam pozmieniało na ten sam temat!

Bardzo ciekawe doświadczenie, bardzo polecam sprawdzić!

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
24-04-2011, 12:56
I zaczyna się rozmydlanie, relatywizowanie, podważanie. Większy sens ma trzymanie się tego co napisano i przetłumaczono niż wymyślanie samemu. Są nawet tacy, co wymyślają grupowo lepsze interpretacje albo własne wiary, a takie stowarzyszenia nazywamy sektami. Który z wymądrzających się na ten temat czytał Pismo Święte i kiedy ostatni raz? Trochę to przypomina wypowiadanie się o sprzęcie, którego zdjęcie widziało się w internecie i to wszystko.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5562
  • Ekspert
24-04-2011, 13:07
>> majkel, 2011-04-24 12:56:46

Nic się nie zaczyna; strony są na ściśle okopanych pozycjach i nie popuszczą ani o centymetr!

Pismo Święte było przez te 2000 lat wielokrotnie;tłumaczone, redagowane, cenzurowane,etc. Tak ze ten dokument który sobie obecnie możemy zakupić w ksiegarni nic wspólnego z nazwijmy to oryginałem-zebranymi oryginałami nie ma wiele wspólnego. Moim zdaniem 10 przykazań powinno wystarczyć, jest proste zrozumiałe i nie prowadzi do obecnego chaosu prawnego.

W sumie szkoda męczyć klawiatury.

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
24-04-2011, 13:13
Otóż to. Dlatego mam nieodparte wrażenie rozmowy ze ślepym o kolorach. W czterech Ewangeliach są w dużej mierze te same fakty opisane przez czterech Ewangelistów. Przeczytać, wyciągnąć wnioski, potem gaworzyć o wyższości dzisiejszego Święta nad grudniowym, złym tłumaczeniu, przekłamanym przekazie, itp. Niektóre treści są tak prostymi komunikatami, że nie wiem co i jak można by przekręcić przekazując je dalej. Biblia Tysiąclecia była tłumaczona przez naukowców z tekstów źródłowych, taka robota ponad tymi wielokrotnymi przekładami przez wieki. Ateistów, czyli wierzących w nieistnienie Boga, zapraszam do założenia swojego wątku o czym chcą, a ten wątek zostawmy tym, których Wielkanoc dotyczy, lub chcieliby, żeby ich też dotyczyła.