Projekt jest kompilacją schematow zaczerpniętych z urzadzeń Accuphase. Przedwzmacniacz – wzięty z inegr serii E-2... oparty jest o standardowe nieodwracajace, równoległe połączenie dwóch opampów .
Końcówka mocy jest pomysłem zaczerpnietym z cześci słuchawkowej preampa accu C-2810.
Oryginalnie w preampach tej firmy zasilanie oparte jest na zwykłych nieregulowanych stabilizatorach. Zastosowalismy takie z opcją zamiany na regulowane- lm317/337.
Wzmacniacz oparty jest na łatwo dostępnch czesciach. Jedynym wyjątkiem sa tranzystory mocy. Accu oryginalnie stosuje sc3902/sa1507, jednak porównujac oryginały z innymi podobnymi tranzystorami niespecjalnie słyszalem różnice w dzwieku.
PCB została zaprojektowana tak, by można tworzyc wiele kombinacji ,np: wpięcie potencjometru za lub przed preampem, pobranie sygnału audio np. zaraz za cześcią preampa lub za opampem w cześci sluchawkowej (ominiecie bufora mocy dla niewymagajacych sluchawek), wykorzystanie tylko połówek podwojnych opampow w pre, zastosowanie lokalnej lub globalnej pętli sprzężenia.
W projekcie można stosować w zasadzie wszyskie opampy- nawet te szybkie. Na PCB są zabezpieczenia/ filtry.
Wzmacniaczyk jest banalny i prosciutki, ale wybor kompilacji był nieprzypadkowy. Sporo czasu zajeło mi „umuzykalnienie” prototypu. Np. cześć słuchawkowa grała nieciekawie jako samodzielny moduł lub napędzana z preampow np. accu e-406, jc-2. Lepiej natomiast z podwójnego niż pojedynczego opampa.
Nie podaję gotowej recepty jakie stosowac opampy. Podpowiadam tylko, ze accuphase w tych ukladach stosuje taniutkie njm4570/80. I te graja wg mnie dobrze. Zamiana typu kostki na inne była słyszalna.
Wszystkich, ktorzy potrzebuja prostego przedwzmacniacza liniowego lub chcą posluchac jak graja wzmacniaczyki takie jak np: Grado RA-1, różne cmoy’e oraz accu C-2810 oraz dopasowywac układ do własnych preferencji odsłuchowych zapraszam do wspólnego budowania.
Kolega sielak kończy projektować płytkę.
Wszelkie uwagi merytoryczne są cenne i mile widziane.