Audiohobby.pl

Dyskusja o gustach muzycznych.

Vinyloid

• 2470 / 5319
  • Ekspert
19-04-2011, 10:47
Nadal coś kręcicie, Mr. Cleese - Symfonie klasyczne mają (przeważnie) cztery części....

Gustaw

• Gość
19-04-2011, 10:49
>> Vinyloid, 2011-04-19 10:47:20
Nadal coś kręcicie, Mr. Cleese - Symfonie klasyczne mają (przeważnie) cztery części....

Sam napisałeś, że nie dokończył  ! Ech.... ci Dennonowcy :-)

Gustaw

• Gość
19-04-2011, 10:53
Teraz czekam na reakcję Max-a. Już sobie wyobrażam co się tutaj będzie działo kiedy przeczyta mój wpis. :-)

Vinyloid

• 2470 / 5319
  • Ekspert
19-04-2011, 10:55
A ty napisałeś że spalił całą partyturę X symfonii. A skoro całą, to zakładam, że kompletną, czyli składającą się z czterech części. Focalowcu !

Vinyloid

• 2470 / 5319
  • Ekspert
19-04-2011, 11:05
I jak można nie lubić Chopina ?! Nie jesteście towarzyszu Monty Python patriotą ani nawet prawdziwym Polakiem. Wszyscy wiedzą jaki mundur nosił wasz dziadek !

Gustaw

• Gość
19-04-2011, 11:11
>> Vinyloid, 2011-04-19 11:05:31
Wszyscy wiedzą jaki mundur nosił wasz dziadek !

Aaaaa faktycznie... muszę posłuchać Wagnera.

markooo35

• 149 / 6052
  • Aktywny użytkownik
19-04-2011, 11:12
Tak jak prawie po dna zrekonstruowano dinozaura,tak po przestudiowaniu zapisków Ludwika zrekonstruowano całą symfonie (4 części)mam takie nagranie,tylko mi się okładki nie chciało szukać w necie.
Inna sprawa ile w tym prawdziwego Beethovena?

Vinyloid

• 2470 / 5319
  • Ekspert
19-04-2011, 11:17
Pewnie Gustaw zrekonstruował na podstawie partytury ze skręta ;-)

Max

• 2204 / 5601
  • Ekspert
19-04-2011, 13:04
No i ca ja mam z Toba Gucio zrobic ?? ;)

Wymieniles kilka nazwisk, ale nie uczysz sie na pamiec kompozycji, wiec w temacie "szczegóły/konkrety" - glucha cisza.  
Z tych kilku facetow jedni sie podobaja a drudzy nie. Cest la vie ! Trudno zeby podobali sie wszyscy.
W ciagu ostatnich kilku wiekow zapisano tony papieru nutowego, z czego znakomita wiekszosc to chlam, czesc solidna robota rzemieslnicza, jest i sporo muzyki absolutnej/wielkiej/genialnej. Trzeba sobie jednak zadac troche trudu by do niej dotrzec.

Nie da sie jednym zdaniem skwitowac tworczosci takich facetow jak Chopin, Bach czy Beethoven.
Umowmy sie zatem, ze jesli bedziesz mial ochote pogadac na jakis konkretny temat - jestem do dyspozycji :)

Cypis

• 2479 / 5243
  • Ekspert
19-04-2011, 14:33
Ze zdziwieniem odkryłem, że na forum audiohobby dyskutuje się nie tylko o testach ABX ale i o muzyce....

>> Max, 2011-04-19 13:04:23
>> zesc solidna robota rzemieslnicza, jest i sporo muzyki absolutnej/wielkiej/genialnej.
>> Trzeba sobie jednak zadac troche trudu by do niej dotrzec.

Wyrosłem na muzyce rockowej (tak, tak... Pink Floyd również) jednak z wiekiem ciekawość nowych doznań nie maleje. Mam przyjaciela co rozkochany jest w Patcie Methenym, którego ja - natenczas - kompletnie nie trawiłem. Jednak zapodał mi dwie płyty. "Posłuchaj", rzekł, "Nie zrażaj się na początek. Jak nie "siądzie" zrób sobie przerwę". Dziś są to moje dwie ulubione płyty Methenego, a z głodu "fajnego" Methenego później do nich doszła spora cześć jego twórczości.

Piszę to dlatego, że bardzo trudno przebrnąć przez twórczość muzyki klasycznej (próbuję się z tym gatunkiem nieśmiało od pewnego czasu, niestety przy protestach moich kobiet) i się nie zrazić właśnie z powodu "znakomitej większości chłamu".

Chciałbym pójść na skróty, podobnie jak i w przypadku Methenego. Może byś podał kilka przykładów "muzyki absolutnej/wielkiej/genialnej", po to by nie tracić czasu na jej odnalezienie i się nie zniechęcić. Jak te genialne dzieła nie siądą... cóż... zawsze mogę wrócić do swojej płytoteki Pink Floydów ;)

--
Pzdr
Tomek.
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

• Gość
19-04-2011, 14:59
gustaw posluchaj sobie muzyki na wodzie albo

Debbussiego  Clair De Luna  

albo wariacji goldebrgowskich Bacha  

polifonia dobrze sie slucha na dobrym sprzecie ale musza to byc swierze nagrania oczywiscie

mozesz tez posluchac brzoskiego  

Vinyloid

• 2470 / 5319
  • Ekspert
19-04-2011, 15:00
My z równym zdziwieniem odkryliśmy aktywność kolegi Cypisa we wątku poświęconym muzyce :-)))

Jeśli kolega ma słuchawki, to z własnego doświadczenia podpowiemy, że nie ma lepszego sposobu na kobiece zrzędzenie. Ponadto prawdą jest, że nieprzyzwyczajony słuch musi się troche oswoić z klasyką zanim zacznie ją trawić ale jak już się w niej rozsmakuje, to...hoł, hoł,hoł !!!
Nie radzimy kierować się wyłącznie wielkimi nazwiskami gdyż, wśród muzyki tzw. genialnych kompozytorów znajduje się sporo nudziarstwa i "taśmowej produkcji".

Życzymy owocnych poszukiwań,

Dziadki z audiohobby.pl :-)))

Gustaw

• Gość
19-04-2011, 15:13
>> wrugnumer1, 2011-04-19 14:59:57
muzyki na wodzie

To mam w najbliższych planach. Płyta czeka.

Cypis

• 2479 / 5243
  • Ekspert
19-04-2011, 15:14
>> Vinyloid, 2011-04-19 15:00:45
>> My z równym zdziwieniem odkryliśmy aktywność kolegi Cypisa we wątku poświęconym muzyce :-)))

Coś mi się pozajączkowało i kliknąłem nie tam gdzie zamierzałem. ;)

>> Jeśli kolega ma słuchawki

I tak i nie i to nawet podwójnie. Bo mam w reklamacji, a to co mam może się okazać, że nie zasługuje na miano słuchawek na tym forum. Za tanie. ;) Że o Wzmacniaczu Słuchawkowym nie wspomnę....

>> Życzymy owocnych poszukiwań,

Igła w stogu siana. Przydałby się jakiś magnes, czyli przyciągnie.

>> Dziadki z audiohobby.pl :-)))

He, he... Zdradziłeś się z rocznikiem w innym wątku. Jeśli jesteś starszy to co najwyżej o niecałe dwa miesiące "dziadku". :-P

--
Pzdr
Tomek.
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Max

• 2204 / 5601
  • Ekspert
19-04-2011, 15:20
>> Cypis, 2011-04-19 14:33:43

"Może byś podał kilka przykładów "muzyki absolutnej/wielkiej/genialnej", po to by nie tracić czasu na jej odnalezienie i się nie zniechęcić. Jak te genialne dzieła nie siądą... cóż... zawsze mogę wrócić do swojej płytoteki Pink Floydów ;)"

A moze ktos zapoda kilka genialnych pozycji ksiazkowych z wielkiej swiatowej literatury, a kto inny wskaze kilka obrazow wielkich mistrzow, bo ani ksiazek mi sie specjalnie nie chce czytac, ani malarstwa studiowac...

Przykro mi Cypis, ale to nie dziala w ten sposob.
Albo zakochujesz sie w Muzie, jest ona Twoja pasja i pozerasz ja w wielkich ilosciach, zeby na koniec powracac do tych pozycji, ktore cenisz najbardziej a na polke odkladac to, co specjalnie do gustu nie przypadlo. Albo nie.

Podanie "kilku przykladow" muzyki absolutnej jest czyms absurdalnym, z tej racji chocby, ze owym "absolutem" moze byc dla Ciebie i dla mnie cos zupelnie innego. Dojsc wiec do niego nalezy samemu. Nie ma rady.