Wątek zdechł, wiec go trochę przewietrzę a to za sprawa "z braku" laku pobieżnego sprawdzenia co nowego na rynku.
Napisze wiec ;) o nowo powstałej a już z podpisanymi papierami z Century Media projektem Mauzera, (który jak wiadomo na co dzień udziela się w Vader a swego czasu popełnił parę fajnych rzeczy w Dies Irae (ciekawe czemu nadal nie kontynuuje tego projektu). ów twór nosi nazwę UnSun a muzyka oscyluje w melodyjnej mdłej formie, którą wszyscy (jak sadze) już zdarzyli przetrawić i to ponad 10-lat temu. Widać, że jednak nie samym Death Metalem człowiek żyje i jeszcze chce się wykazać w nieco lżejszej formie. No nie wiem, dla mnie niczym specjalnym muzyka się nie różni (próbki można usłyszeć tutaj:
www.myspace.com/unsunmusic ). Miałem jeszcze nadzieje usłyszeć ciekawe-wyróżniające się brzmienie głosu (tej nawet całkiem niezłej) pani z blond włosami, ale i tutaj nie widać/słychać czegoś o czym by można dłużej prawić. Można by to krócej i dosadniej streścić, ale wole poczekać na pełną płytę.
Następnie, lider nieodżałowanego Emperor - Ihsahn powrócił z druga płyta "angL". Dopiero zacząłem wsłuchiwać (nie odsłuchiwać ;)) się w ta płytę, ale mam nadzieje, że poziom będzie nadal wysoki bez zbytnich przekombinowań w które w dostatnich odsłonach lubił się Ihsahn "pogrążać" vide Peccatum. ;) Na płycie pojawiają się też członkowie takich kapel jak Opeth czy tez Spiral Architekt/Satyricon.
A co nowego zrobił jego kumpel z Emperor - Samoth?
Ten kto lubił i oczekiwał powrotu i nowej płyty Acid Drinkers (bez Litzy oczywiście, któremu odbiło i to dawno na punkcie kościelnych kołysanek dla dzieci) to możne już szukać jej w sklepie. Ja za dużo Acidów nie słuchałem.