Audiohobby.pl

METAL.

Slav

• 545 / 6107
  • Ekspert
20-09-2008, 23:37
>> mwp05, 2008-09-20 21:51:01

Jeśli nie słyszałeś to spróbuj np. System of a Down, Disturbed <- limpowobitzkitowe klimaty
Jeśli lubisz babskie wokale przy metalowo-melodyjnej muzyce to jest tego w cholerę i nie raz było o tym pisane.
Z tych lżejszych klimatów koniecznie Pain of Salvation, może coś z Sentenced, Amorphis. Wczesny King Diamond, Nevermore, Type o Negative.
www.youtube.com powie być może więcej. ;)

Slav

• 545 / 6107
  • Ekspert
20-09-2008, 23:40
Shit!, zjadło mi resztę tekstu, wiec bez komentarzy -> Sentenced, Amorphis, King Diamond, Nevermore, Pain of Salvation, Type o Negative - www.youtube.com - być może powie więcej. ;)

cojest

• 159 / 5913
  • Aktywny użytkownik
21-09-2008, 12:25
ja ostatnio szukam na kasecie:

polecam też polskie zimnofalowe klimat, niedawno przyszłedł do mnie winyl SIEKIERY:

no i rowniez krajowa produkcja ,ale z korzeniami w bardzo ciezkiej muzyce (wczesniejszy Hazael, projekt defowy) Lao Che, Powstanie Warszawskie:
&feature=related

pozdro,
m.
pzdr,
m.

cojest

• 159 / 5913
  • Aktywny użytkownik
21-09-2008, 13:14
Ah jeszcze sobie przypomniałem o zestawie ostro grających kapel o ktorych nie można zapomnieć:
archeologia Nirvany: Melvins, Dead Kennedys i przedewszystkim BIG BLACK (total!)

z blacku: Bathory, szczegolnie albym Under the sign of a black mark i darkthrone - polecam tą ostatnią płytę! F.O.A.D

pozdro,
m.
pzdr,
m.

Slav

• 545 / 6107
  • Ekspert
21-09-2008, 18:07
Haha, Kreatora to akurat miałem tylko na piratach. ;)

cojest

• 159 / 5913
  • Aktywny użytkownik
21-09-2008, 18:27
ja dzisiaj z ebaya pocisnąłem endless pain - pierwszą LP Kreatora. Nie mogłem się powstrzymać:] i znowu uratowaly mnie kasety bo za winyl 20euro chca tymczasem za kasete 2 :]

A co wy kupowaliście ostatnio a tego gatunku ? może coś polecacie? Ja niedawno odkryłem te mroczne związki black metalu z różnymi sentymentalno-nazistowsko-pogańskimi ruchami. uslyszalem kapele "Gontyna Kry" - masakra. muzycznie momentami są dobre wejścia ale teksty "swiatowidzie ojcze..." "bedziecie rzygac krwia zydowskie bekarty" itp itd ;] żenada i nie wiadomo czy się bać czy śmiać bo to wszystko takie przegięte.

może coś z jakiś absuradlnych extremów polecicie?  bardziej jako zjawiska niz muzyczne odkrycia?;]

pozdro,
m.
pzdr,
m.

Slav

• 545 / 6107
  • Ekspert
21-09-2008, 22:14
Z tego co pamiętam to był jeszcze Czernoboh, Graveland, Capricornus, North, Wedymini, Wicher, Grom i wiele innych. Z niepolskich np. Dub Buk, Falconry, Mustan Kuun Lapset, Negura Bunget, Mutilation, In Battle. Oczywiście niektóre podane pozycje są całkiem niezłe w pozytywnym znaczeniu tego słowa. Sprawdź sam. :)

Zobacz tych wymiataczy!
;>

cojest

• 159 / 5913
  • Aktywny użytkownik
22-09-2008, 14:57
ten teledysk przypomnial mi o teledyskach kapeli ,ktora akurat bardzo lubie a mianowicie Immortal. dwie perełki. moim zdaniem oba na 1 miejscu najbardziej porytego momentu w teledyskach metalowych:

Immortal - Call For The Winter Moon -
 - 2:42 !!!
Immortal - Blakshyrkh -
- 3:58

sam nie wiem ktory moment lubie bardziej:]

pozdro,
m.
pzdr,
m.

Arek_50

• 1130 / 6107
  • Ekspert
22-09-2008, 15:05
Traz wyobraz sobie ...ze masz ..75 lat i sluchasz tego...  : ))))))))))

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
22-09-2008, 15:08
Fajne te krasnoludki biegające po lesie. :)

cojest

• 159 / 5913
  • Aktywny użytkownik
22-09-2008, 15:22
są spory czy to goście z immortala nakręcili ,ale faktem jest ,że w telewizji zostało to kiedyś wyemitowane jako ich teledysk. a jest to zapis gry RPG terenowej tzw. dramy. Powszechnie znane są związki tej muzyki z literaturą fantasy itp. niektórzy uważają się nawet za orków (vide. burzum) ;]

jeśli chodzi o wiek to ja mam 24lata i czasami mi głupio ,że słucham takiej muzyki. chociaż darkthrona bez oporów puszczam szczególnie tego nowego FOAD.

pozdro,
m.
pzdr,
m.

Arek_50

• 1130 / 6107
  • Ekspert
22-09-2008, 15:36
Ja tylko mysle ze jak komus brakuje talentu do komponowania melodii to chwyta sie takiej brzytwy...

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
22-09-2008, 15:43
cojest, 2008-09-22 15:22:24
jeśli chodzi o wiek to ja mam 24lata i czasami mi głupio ,że słucham takiej muzyki.

E tam. To Tobie ma się podobać i nie ma się czego wstydzić.
My, stare pryki, tylko tak sobie marudzimy :-)

nygus

• 217 / 6092
  • Aktywny użytkownik
22-09-2008, 23:50
Sabaton - Metalizer. Fajna plyta, ale NIE KUPOWAC! Kolejna ofiarą "loudness war" i jest przesterowana, że az trzeszczy...

---
"OBEY", "CONFORM", "MARRY AND REPRODUCE", "CONSUME", "WATCH TELEVISION"
"it is just a ride" - Bill Hicks

cojest

• 159 / 5913
  • Aktywny użytkownik
23-09-2008, 01:06
tzn. ja slucham tej muzyki i tak glownie ze wzgledu na to ,ze kiedys jej sluchalem i ona sie "kojarzy" pozatym to jest cos tak pretensjonalnego, szczerego i wkurwionego ,ze ciezko mi przejsc obok tego obojetnie. jakby to powiedziec mojego codzienne doswiadczenie sklonilo mnie do tego ,ze majac lat 13 siegnalem po taka muzyke i to samo sklonilo moich rowiesnikow ,zeby zaczac ja grac. mysle ,ze to bardziej oto chodzi niz o "talent do komponowania melodii". mysle ,ze to nie przypadek ,ze lubie teraz free jazz, wiele osob wyrastajacych z black metalu dotarlo - zazwyczaj na poczatku - do merzbow potem do colemana braxtona itp.

Arek: czy w takim razie ornett coleman, anthony braxton, trzaska, vandermark, sun ra ....... itp itd. nie maja talentu poniewaz nie zajmuja sie graniem muzyki \'melodyjnej\' albo np. john cage, morton feldman, steve reich, yakis kyriakides.... mozna wymieniac bez konca. ja mysle ,ze to nie kwestia talentu co raczej innej tradycji muzycznej.

pozdro,
m.
pzdr,
m.