skoro nikt nie gada...
zaczerpnąłem z wikipedii(najlepsze rejestracje wg. kogoś tam;p):
Audio [edytuj]
W II połowie XX wieku powstało blisko 40 nagrań opery. Do najwybitniejszych należą:
* 1957 - EMI - Maria Callas, Tito Gobbi, Luigi Alva
* 1962 - EMI - Victoria de los Angeles, Sesto Bruscantini, Luigi Alva
* 1972 - DG - Teresa Berganza, Hermann Prey, Luigi Alva pod batutą Claudia Abbdado, oparte już zostało na wydaniu krytycznym Zeddy
* 1983 - DG - Kathleen Battle, Frank Lopardo, Placido Domingo
* 1997 - Nightingale Classics - Edita Gruberová, Juan Diego Flórez, Vladimir Chenov[22]
Video [edytuj]
* 1972 - z La Scali w reż. Jean-Pierre\'a Ponelle\'a z tymi samymi wykonawcami co w wersji audio
* 1982 - z Glynderbourne Festival w reż. Johna Coxa z Marią Eving, Johnem Rawnsleyem, Max-Renem Cosotti i Ferucciem Furlanettem w roli Basilia
* 1992 - z Nethrlands Opera pod dyrekcją Alberta Zeddy w reż. Dario Fo z Jenifer Larmore, Davidem Malisem i Richardem Croftem
* 2001 - z Zurychu pod dyrekcją Nella Santiego z Vesseliną Kasarovą, Carlosem Chaussonem i Reinaldo Maciasem
* 2002 - z Opery de Paris w reż. Coline Serreau, pod dyrekcją Bruna Campanelli z Joyce DiDonato, Daliborem Jenisem i Robertem Saccà
* 2005 - z madryckiego Teatro Real w reż. Emilia Sagi, pod dyrekcją Gianluigiego Gelmetti z Marią Bayo, Ruggero Raimondim i Juan Diego Flórezem[23]
na pewno widziałem to video z Kassarovą, ona świetna jest. Ogólnie przyjemnie zrobione. Pedała Floreza nie trawię w żaden sposób, on ma tak spedaloną estetykę...
Na pewno posłuchaj tej z Herrmanem Preyem, jeśli lubisz dawne chóry i tamtą estetykę, on ma "niemiecką" emisję. Spodoba Ci się. No i moja uwielbiana Kathleen Battle.