Audiohobby.pl

Co po CAL ?

• Gość
30-12-2010, 08:44
Dziś w nocy na próbę przekablowałem shp5401 pod XLR Beldenem. Mniejsza o okablowanie bo tu jestem talibowaty i uważam że kable to jedynie kropka nad "i". Tym bardziej gdy mamy do czynienia z dopasowaniem typowo nisko impedancyjnym. Tam gdzie mamy np.żarówki z imp.pow. 47 kOhm no to faktycznie czasem kable rządzą.
Ad rem , Vangelis " Soil Vestivitis " , Vollenwaider " Behind the ..... " , " White winds ", " Cryptos ".
W ramach czadu F.G.T.H. "W.t.t.p." ,Penderecki " Szchwartze panzer ".
Cholera , to po prostu dobrze się słucha , inne słuchawki są trochę przydudnione i podkonturowane i bynajmniej nie na skrajach pasma ale tak trochę po japońskiemu 100...200 Hz i 8...12 kHz. Philipsy są równe.

Może im nakleję cieniutką fizelinę nad środkiem głośnika.... posłuchamy.

Jest jeszcze jeden czarny koń , KOSS XTI tylko przetworniki wsadzę w obudowy po drugih shp5401.
Koss mają bardzo ciekawe brzmienie.

• Gość
30-12-2010, 08:54
Własnie zmolestowałem płytę składak tytuł "Harpestry", Harfy w różej technice i epok.

Sorry ale te droższe słuchawki grają niestety dźwiękiem przekombinowanym , bułkowatym z mocnym efektem kontur.

Druga płyta to telarc, "Trio bass" Mc Bride and kamanda. Wielu mądrali twierdzi że przebasowiona itp.
Trzeba być naprawdę ułomem aby z kontrabasu doszukiwać się średnicy ! Płyta jest sprytnie zrealizowana.
Kontrabasy grają zbierane z knajpy stereofonicznym Schoepsem , akustycznie jak i z głośników. Mało jest sprzętów które to oddają wiernie , na ogół buczą i plumkają.
Philipsy pokazały klasę.

Swoją drogą ile może kosztować wykonanie masowe przetwornika do takiego hd800 czy T1 ?
10...20 pln ?

Cypis

• 2479 / 5243
  • Ekspert
30-12-2010, 09:11
@ZAGRA

Wszyscy piszą o dźwięku. A jak jest z wygodą tych słuchawek? One leżą na uszach czy też małżowina wchodzi do środka? Są większe od CAL!? Mocno ściskają głowę? Da się robić wielogodzinne sesje w nich?

--
Pzdr
Tomek.
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

• Gość
30-12-2010, 09:17
Z tym uciskiem głowy to bardzo subiektywne oceny, mnie one pasują.

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
30-12-2010, 09:20
>> Cypis, 2010-12-30 09:11:51
>@ZAGRA

>Wszyscy piszą o dźwięku. A jak jest z wygodą tych słuchawek? One leżą na uszach czy też małżowina wchodzi do
>środka? Są większe od CAL!? Mocno ściskają głowę? Da się robić wielogodzinne sesje w nich?

http://forum.mp3store.pl/topic/59657-philips-shp5401-nastpca-cal/

"Słuchawki dynamiczne , półotwarte , supra aural , nauszne ( leżą na małżowinach nie obejmując ich – jak Grado , tylko wygodniejsze )."

ponieważ za moment kolejny wątek o tych Philipsach powstanie na AS, to szybko złożyłem zamówienie w necie :)
niecałe 90 zł z przesyłką

nawet jak mi nie podpasują, to i tak druga para się przyda (zamiast jakichś nonemów, od których boli głowa)
Odszedł 13.10.2016r.

• Gość
30-12-2010, 09:25
W okresie świątecznym wraz z dwoma kolegami wypożyczyliśmy około 70 par rożnych głuchawek , i co trochę dziwne wszyscy wybraliśmy shp5401 i jako drugie Pioneer SEM280 ! Z którymi też powalczę.
Jako trzecie beyery djx 1.
Philipsy na klasyce a to jest jednak najmniej zpieprzony materiał fonograficzny zagrały najbardziej wiernie.
Punktem odniesienia są dt48e, po XLR.

• Gość
30-12-2010, 09:28
Shp grają , GRAJĄ  doskonale z dobrego wzmaka mocy Jfet. To dzwięk znany jako pojęcie triodowy z pozytywnymi cechami mosfetów.

lancaster

• Gość
30-12-2010, 09:45
Świry. Też przed chwilą zamówiłem :-)

• Gość
30-12-2010, 09:49
Cholera , trochę się poczułem jak szalony BACA.

• Gość
30-12-2010, 09:53
Teraz wrzuciłem Alan P.P. "On Air" to dzwięk a\'la WLM / A.T.C.
Ładnie słychać efekty realizacyjne , typu pogłosy , budowa przestrzeni , odległości.

Załozyłem dla porównania Grado sr 325i i dupcia , szybko je odłożyłem.

Za godzinę posłucham hd598 i 600 oraz  Denony 5000 zanim wrócą do właścicieli.

Barthuss

• 3 / 5609
  • Nowy użytkownik
30-12-2010, 10:07
Cześć Darek;
Jak się mają te philipsy do DT150 zbalansowane ze wzmakiem zbalansowanym od ciebie (jak pamietasz mam cuś takiego z behringerem-wszystko symetryczne -  i używam);pozdrawiam,Bartek

Cypis

• 2479 / 5243
  • Ekspert
30-12-2010, 10:08
> ZAGRA, 2010-12-30 09:53:52
>Za godzinę posłucham hd598 i 600 oraz Denony 5000 zanim wrócą do właścicieli.

Proszę nie zapomnieć opisać wrażeń. Mam CAL!e (po przeróbkach), mam od niedawana HD598. Napisz jak Filipki wypadną na ich tle.

P.S. Co mnie podkusiło by włazić na to forum.....

--
Pzdr
Tomek.
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

• Gość
30-12-2010, 10:11
Mam dt150 z xlr i bez symetryzacji.
Philipsy są .... wierniejsze. Obsługuję trzy studio realizacyjne i mniej więcej mam pojęcie o efektach i wierności dźwięku. Beyery odstawiam.
Mnie interesuje to co słyszę , gdy jest cacy wtedy mogę się pokusić o pomiary , co tez w odpowiednim czasie uczynię.

Gustaw

• Gość
30-12-2010, 10:11
Philipsy po wywaleniu fizeliny zyskały moim zdaniem na rozdzielczości i dosłowności ale straciły na sprężystości i na zejściu basu.
Moja "kobieca intuicja" podpowiada mi, że wywalenie fizeliny bezpośrednio przed przetwornikiem zadziałało in plus. Jednocześnie wywalenie "zatyczek" na czterech otworach obok zadziałało in minus. Tak, czy inaczej, bas bardziej podobał mi się przez modowaniem. Posłucham jeszcze na WBA i jeżeli tam to nie zagra to cyrkiel w rękę i robię dwa kółka z czegoś fizelinowo podobnego.

Wiecie z czym mi się teraz kojarzą te Philipsy ? Z Klipsch Heresy :-)

• Gość
30-12-2010, 10:12
Ja mam kilku znajomych którzy ostatnio wyłykali T1 i T5 beyera..... co im mam powiedzieć ????
Po prostu dam posłuchać.