Audiohobby.pl

Ear Stream - wątek informacyjny

domzz

• 1113 / 6021
  • Ekspert
19-10-2013, 00:23
Majkel, miałem pisać do Ciebie od kilku tygodni w pewnej kwestii i ciągle nie miałem czasu. Pozwolę sobie tutaj zadać moje pytanie, ponieważ może się to komuś przydać. Mianowicie, czy jest możliwość bez zmiany brzmienia BP dodania przełącznika Lo/Hi Gain? Nie wiem jak u innych, ale u mnie na godzinie 21-tej jest dosłownie piekło dla uszu :)  Twój wzmak mimo niewielkich rozmiarów jest głośnym potworem. Jedyne słuchawki z mojej kolekcji, które dają mu radę to ortho TDS-5 (godz. 11).

Poza tym w pełni zgadzam się z Synthaxem w kwestii brzmienia. Look mnie w tym przypadku nie interesuje.

patrykvel

• 282 / 4904
  • Zaawansowany użytkownik
19-10-2013, 01:23
No taki przelacznik super wydajnym Denonom D7100 baaardzo by sie przydal. :) Troche brakuje mi tego krecenia potencjometrem gdy mialem HiFimany HE-6. Tam wykorzystywalo sie cala skale.

Synthax

• 2323 / 4323
  • Ekspert
19-10-2013, 10:04
Odtwarzacz to Pioneer PD-9700 na mechanice Stable Platter. Zasilany z Furutecha 314Ag, interkonekty to na przemian Cardas 300B Micro Twin i Totem Sinew na wtykach WBT. Z tym drugim gra wyraźnie lepiej bo góra jest mocniej wyciągnięta a nadal gładka. Na marginesie Perła jest bardzo czuła na współpracę z interkonektami.  Pre gramofonowe to Bugle, wkładka to Nagaoka MP-110. Więc zestaw relatywnie budżetowy jak widać.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
19-10-2013, 10:23
Przełącznik wzmocnienia da się zrealizować w powiększonej obudowie 1455N1201, żeby było na niego miejsce z przodu lub z tyłu - taki sam jak wyłącznik zasilania. Musiałby się znajdować w pobliżu potencjometru lub wejścia liniowego. Rozwiązanie jak w Matrix M-Stage, gdzie przełącza się sprzężenia zwrotne, mogłoby być niekorzystne w przypadku BP, zresztą taki sposób zmiany wzmocnienia jednocześnie ingeruje w przenoszone przez wzmacniacz pasmo, oczywiście poza zakresem audio, ale konsekwencje w postaci innego rozkładu zniekształceń mogą być słyszalne.

Synthax

• 2323 / 4323
  • Ekspert
26-10-2013, 19:21
Ponieważ jak pisałem spodobało mi się brzmienie BP, poprosiłem Majkela o możliwość odsłuchu SP. Na razie mogę napisać że o ile BP jest mocno \'sportowa\' w swojej aparycji o tyle SP ma ewidentnie faktor WOW. Ten wzmacniacz jest najbardziej solidną konstrukcją słuchawkową jaką znam i jedną z najbardziej solidnych w ogóle w świecie audio. To na prawdę majsterszyk. Spasowanie ścianek, gałka potencjometru, design liternictwa. Rzadko kiedy moje zdumienie trwa tak długo. Na wszelkich zdjęciach wygląda na takie białe pudełko, a w rzeczywistym odbiorze to po prostu soniczna forteca. Regulowana wysokość nóżek, świetne gniazda (w tym gniazdo jack, w które wtyk wchodzi jak w masło). Tego urządzenia aż się chce używać. Wcześniej pisałem Majkelowi, że BP jest przy moim Espressivo taka leciutka i mało poważna, ale teraz przy SP to Espressivo jest cherlawo-blaszane.. (choć w skali bezwzględnej bardzo solidne)
Obudowa Sonicznej Perły jest wykonana absolutnie. To nawet nie jest konstrukcja \'rock solid\', to prawdziwy \'diamond solid\'.
Ale BP i SP brzmią inaczej. O tym kiedy indziej.

Robeeert1

• 722 / 5739
  • Ekspert
26-10-2013, 19:48
>> Synthax, 2013-10-26 19:21:34
Ale BP i SP brzmią inaczej. O tym kiedy indziej.

Napisz proszę w bardzo wielkim skrócie. Dwa, trzy zdania.

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
26-10-2013, 19:50
Dla mnie "brzmią" tak samo. Jedynie SP lepiej steruje na wysokich tonach (10kHz i wyżej). Na D7100 różnicy brak. Na PS-1000 jest różnica: na SP jest mniej przekłamań na PS-1000, szybciej steruje i kontroluje.

Synthax

• 2323 / 4323
  • Ekspert
26-10-2013, 21:46
Moje doświadczenia dotyczą BP z zasilaniem bateryjnym i SP z zasilaniem z sieci. BP na baterii brzmi bardziej perliście i intrygująco, oceniam jego brzmienie jako przyjemniejsze/ciekawsze. Ale chciałem zaznaczyć, że chodzi naprawdę o niuanse i to może też zależeć od reszty toru/zasilania. U każdego pewnie będzie trochę inaczej.

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
26-10-2013, 22:12
Przeważnie zasilanie bateryjne jest gorsze od bardzo dobrego zasilania z sieci, ale lepsze od przeciętnej realizacji. Po bardzo dobrym ustabilizowaniu może być jednak jednakowo dobre. Kwestia szumów.

almagra

• 11519 / 5759
  • Ekspert
26-10-2013, 22:40
Moje doświadczenia z budową lampowego pre gramofonowego dowądzą,że zasilanie bateryjne jest lepsze od sieciowego.Z powodu śmieci z prostownika oczywiście.

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
26-10-2013, 23:44
Przy SP można manewrować sieciówkami, one sporo potrafią zmienić, choćby w sensie jasno czy ciemno. Oprócz tego jest możliwość zrobienia SP na baterie, ale to nie będzie kopia 1:1 dźwięku BP z baterią. Obudowy najwyraźniej też grają.

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
27-10-2013, 13:29
Ogólnie jako zasilanie bateryjne rozumiem z akumulatora? Można próbować porównać też przy załączonym ładowaniu akumulatora i przy różnych prądach ładowania.

BTW Majkel sam siedzę teraz w poprawianiu ch-ki szumu i impedancji wyjściowej zasilacza, bo zauważyłem pewne problemy techniczne, które wyszły na papierze. Co siedzi w BP i SP w regulowaniu zasilania?

almagra

• 11519 / 5759
  • Ekspert
28-10-2013, 00:11
Musi być dławik szeregowy i dobry kondensator zasilający.Zasilanie nie powinno iść bezpośrednio z akumulatora.I nie chodzi tu oczywiście o żadne tam szumy rozładowywania,ale żeby sygnał zwierał się przez dobry kondensator,a nie przez ogniwo,które niestety pieprzy dźwięk jak elektrolit.Paniatno?!

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
28-10-2013, 00:23
>> almagra, 2013-10-28 00:11:24
>Musi być dławik szeregowy i dobry kondensator zasilający.Zasilanie nie powinno iść bezpośrednio z akumulatora.I nie chodzi tu oczywiście o żadne tam szumy rozładowywania,ale żeby sygnał zwierał się przez dobry kondensator,a nie przez ogniwo,które niestety pieprzy dźwięk jak elektrolit.Paniatno?!

Dokładnie taką samą filozofię próbuję teraz zaprzęgnąć do swojego układu, ale zasilanie z sieci. Z LM317 problem, że wykazuje sporą indukcyjność na wyjściu i dylemat niskie czy wysokie ESR pojemności, dłubię właśnie i najlepiej idzie na filtrze RC. No ale to nie ten wątek.

Czyżby coś z filtracją w zasilaniu BP/SP, jeżeli kabel sieciowy robi różnicę? Może nie ma pojemności z niskim ESR za mostkiem?