No nie miał pień kłopotu to za magnetowid się złapał hahaah.
Było tak że Panasonic najpierw miał drobne niesprawności. Trochę go tam pokręciłem i teraz jest bezbłędnie.
Szczególnie to uparłem się jak osioł na tracking przy LP, uznając że to trudniejsze dla sprzętu utrzymać idealne prowadzenie gdy prędkość przesuwu taśmy to coś ok 1,2 cm/sek . Blautpunkt niby lepiej sobie z tym radził i taśmę z niego potraktowałem jako kalibracyjną dla Panasia. Teraz role się odwróciły bo Panasonic prowadzi idealnie, nagrywa idealnie i trackingu trzyma się jak tramwaj na szynach.
A Blaupunktowi zdarzają się chwile gdy zabrumi troszeczkę.
Tak więc teraz role odwracam, taśmę bez muzy nagrywam na nim żeby mieć dłuższą próbkę trackingu w który będę celować się Blaupunktem. Ponieważ, no nie wiem. Jakoś mi bardziej podchodzi jako odtwarzacz audio, czy też magnetofon.
Ponadto w panasiu wyświetlacz jest przyzdechły trochę , nierówno i dosyć słabo świeci.
Pomyślałem że może zamienię wyświetlacze ale jednak odpuszczam. Szybki są innej barwy tak jak i same luminofory wyświetlaczy i dlatego odpuściłem pomysł.
W panasoniku jest w sumie biały i kolor nadaje mu szybka a w blaupunkcie szybka jest szara ale sam luminofor bez niej świeci na hmmm>
niebiesko-zielono. Same zaś wyświetlacze, połączeniowo wyglądają identycznie i napięcia na nich takie same.
Krótko mówiąc, sama matryca tych wyświetlaczy to jakieś inne partie gdzie założono że barwa będzie inna. W panasiu niby taka miodowa lubiana a w Blaupunkcie niebiesko-zielona, którą ja akurat lubię :) Taka fajna turkusowa jest. Wyświetlacz też zdaje się wyższej jakości.
Gdzieś tam w necie patrzyłem na sposoby odżywienia nieco tych wyświetlaczy. Skuteczna metoda to >przygrzanie < prądem przez jakiś czas siatkę katody . Jednak ryzykowna jest bo łatwo upalić część drutów i sprawę sumarycznie pogorszyć albo nawet całkiem ubić wyświetlacz. Dlatego też odpuściłem i zostawiam jak jest.
ed... No i kurczaki znowu serwisówkę trzeba złapać. Wychodzi że problemy z trackingiem w Blaupunkcie to nie ustawienie, kiepskie taśmy itp.
Ale coś jest nie tak w elekronice a konkretnie to w części odpowiedzialnej na obsługę głowicy stałej. Tej od >od zwykłego dźwięku i paska danych< Tak mi się wydaje. Ponieważ wychodzi że on ma kłopoty z zapisem tych informacji dodatkowych na taśmie. Ma kłopoty z wcelowaniem się w tracking z taśmy którą sam zapisał zaś taśma zapisana przez Panasia idzie dobrze żeby było ciekawie. Panaś ma zaś lekkie problemy z tą taśmą (od Blaupunkta) ale po paru dłuższych sekundach potrafi w nią wycelować na automacie.
Jaki poziom zapisu na tej głowicy za mały czy co? Patrzę na schemat i widzę ciemność hehehehe
Na pałę to wiadomo że się za chłopaków do bicia można czepić. Czyli wszystkie kondensatory jakie widzę wymienić i będę genialny :)
Ale jeżeli już to chciałbym wykapować najpierw który konkretny kaszanę robi tudzież jaki inny element. Bo strzelanie na pałę to tak trochę nie po mojemu.
Wszystkie napięcia z bliższej i dalszej odległości takie jak w serwisówce stoją. No ok, gdzieś tam od wyświetlacza chyba ma być 30 a jest 29,8