Pewien czas temu miałem okazję posłuchać w swoim systemie pre gramofonowe RCM Sensor. Jednocześnie miałem okazję porównać go bezpośrednio z popularnym VSPS-em. Dla przypomnienia, mój system to Thorens TD320, wkładka Goldringa 1042, ze szlifem Gyger S, wzmacniacz hybrydowy, kable głośnikowe Synergestic Research oraz kolumny Focal C800. Materiał porównawczy był bardzo różny, od The Doors, po Petera Gabriela. RCM Sensor ma dobry, nie narzucający się design i może obsługiwać różne rodzaje wkładek gramofonowych.
Co słychać z sensora ? Odpowiem banalnie. Słychać dużo, dużo więcej i lepiej niż z VSPS-a. Znacznie większe rozciągnięcie dźwięku - większa dynamika, lepsza średnica, bardziej soczysta i namacalna, lepsza kontrola basu, więcej informacji na średnicy i bardzo dobra gładkość wysokich częstotliwości. Dźwięk jest bardzie "ludzki" a przy tym bardzo wciągający. Jest "wygar" i "mięcho". Porównując Sensora i VSPS-a absolutnie nie ma się wątpliwości, że te urządzenia dzieli co najmniej klasa w jakości przetwarzania dźwięku. Tutaj nie ma ściemy i naciągania, przy cenie katalogowej Sensora (6 tys zł). Kilka dni po odsłuchu w moim systemie miałem okazję posłuchać tego pre wraz z gramofonem Kuzma Stabi S i wkładką Benz Micro, za wzmocnienie był odpowiedzialny Unison Research, który napędzał JM Lab Point Source 5.1, wraz z dedykowanymi subami. Tutaj Sensor pokazał jeszcze więcej, szczególnie w zakresie reprodukcji wokalu. Takich namacalnych wokali jak z płyty Nat "King" Col-a nie słyszałem dawno. Dla mnie rewelacja i opad szczeny.
Dodatkowo, Sensor ma sprytny przełącznik, który robi jakieś cuda z masą. Za jego pomocą można w pewnym zakresie kształtować brzmienie w stosunku do własnych preferencji, od bardziej soczystego po lekko ostrzejsze. Mała rzecz a cieszy.
Wiecie chyba, że jestem sceptykiem w stosunku do konstrukcji firmowych. Często uważam, że są grubo przewartościowane w stosunku do faktycznych możliwości. Jednak w wypadku Sensora mogę napisać, że moje podejście absolutnie się nie sprawdziło. Reasumując. Uważam przedwzmacniacz RCM Sensor za świetny klocek.