Audiohobby.pl

Potęga audiofilskiej naiwności

Ahmed

• Gość
15-11-2010, 10:58
Wiecie dlaczego wyleciałem z tym Arcamem zamiast z Audiolabem ? Na audioshow dostałem torbę z logiem Arcama i ta firma tak mi się w mózgownicy utrwaliła, że Audiolab stał się Arcamem. :) Nawet czasami wrzucam do tej torby laptopa.
To tyle w kwestii braku podatności na reklamę i innych informacji podprogowych. :)

" Pamietaj tez, ze jestes tu dzieki uprzejmosci administracji i moderacji" - Yamnick, moderator audiostereo.pl

lancaster

• Gość
15-11-2010, 11:01
... idą jak ciepłe buleczki, Ahmed ;-)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
15-11-2010, 11:17
:D:D

Ja dostalem ostatnio od Baby gratis kawalek oscypka. Potem kupilem caly :D

No tak, to ze cos ma dobrze zrobione USB swiadczy po prostu o tym - ze ma dobrze zrobione USB :)  jak gra - to juz zupelnie inna sprawa.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
15-11-2010, 11:23
@fallow, mnie się wydaje, że firmy kablarskie dokładają wszelkich starań, żeby USB jak najdłużej występował w audio w kalekiej formie. No bo co to za protokół, że dane trafiają bit perfect, a potem są taktowane na miejscu? Ani tu zboczy pod jitter nie popsujesz, ani pętli masy nie zrobisz (można się odseparować galwanicznie od kompa jak ktoś chce), ani amplitudą nie poczarujesz, żeby odbiornik S/PDIF czasem coś pomylił. Nieaudiofilski interfejs to USB. Jest zagrożenie, że dobrze zrobiony zawsze zagra tak samo i w dodatku 100% poprawnie.

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
15-11-2010, 11:48
@Lan mógłbyś rozwinąć kwestię tego rDAC\'a, którego słuchałeś? Ostatnio czaję się na CD Arcama Alphe 9 lub CD92 z drugiej ręki(może kiedyś się uda :D) i jestem ciekaw jak spostrzeżenia odnośnie samego konwertera.

lancaster

• Gość
15-11-2010, 12:04
W porównaniu z CD zwyczajnie słabo. Energia, emocje, barwy. Jak miedzy dobrym gramofonem a średnim CD tak bym to ujął.
CD Arcama jest innym urzadzeniem oczywiscie i moze zagrac zupełnie inaczej, posłuchaj zanim kupisz....tzn, co ja gadam. Kup jak tylko bedzie grupowe zamowienie, bo CD idą jak ciepłe bułeczki :-)))

Jaja sobie robie. Nikt lepiej od Ciebie nie oceni czy dane urzadzenie sie Tobie podoba.
Frazes, ale sprawdza się. Zresztą nie pisze tego człowiekowi, który nie wie czego szuka :-)

Ahmed

• Gość
15-11-2010, 12:18
Ja tylko chciałem napisać coś do pewnego usera z audiostero (dam...) , który namiętnie czyta ten wątek. :-)

Czytasz ten wątek, ciamajdo, ale kompletnie niczego z niego nie zrozumiałeś. Przynajmniej tak można wnioskować z Twoich zabawnych wpisów na audiostereo. Nie będę Ciebie namawiać do wyciągania wniosków bo widzę, że nie ma to najmniejszego sensu. Poczytaj recki w gazetkach i w necie i dokonaj zakupu :)))))))

" Pamietaj tez, ze jestes tu dzieki uprzejmosci administracji i moderacji" - Yamnick, moderator audiostereo.pl

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
15-11-2010, 12:18
No w tym wypadku nie będzie możliwości odsłuchu niestety, jednak używki szybko schodzą więc w razie czego trafi do kolejnego właściciela. Z Arcamów słuchałem tylko nowych z serii FMJ ale to zupełnie inna bajka, teraz wkładają tam Wolfsony, a nie rDACi, które swego czasu zbierały mnóstwo pochlebnych opinii.

A właśnie, przed chwilą wyczytałem na allegro, że tym rDAC Arcam USB nie siedzi rDAC tylko Wolfson WM8741 :D Ale jaja, czyli to zupełnie inny sound niż w tym CD, o którym myślę... Ale dzięki za info ;)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
15-11-2010, 12:55
Odpowiadasz na wpis
>> majkel, 2010-11-15 11:23:11
@fallow, mnie się wydaje, że firmy kablarskie dokładają wszelkich starań, żeby USB jak najdłużej występował w audio w kalekiej formie. No bo co to za protokół, że dane trafiają bit perfect, a potem są taktowane na miejscu? Ani tu zboczy pod jitter nie popsujesz, ani pętli masy nie zrobisz (można się odseparować galwanicznie od kompa jak ktoś chce), ani amplitudą nie poczarujesz, żeby odbiornik S/PDIF czasem coś pomylił. Nieaudiofilski interfejs to USB. Jest zagrożenie, że dobrze zrobiony zawsze zagra tak samo i w dodatku 100% poprawnie.

---

Mam dokladnie takie samo zdanie. Wszystko co ma szanse dzialac dobrze, byc dobrze zaimplementowane i grac tak samo stanowi zagrozenie dla rynku audio. Z czegos przeciez te firmy musza zyc i trzeba miec stale co poprawiac aby co chwila wypuszczac deklasujacy poprzednie rozwiazanie sprzet.

chrees

• 1657 / 6104
  • Ekspert
15-11-2010, 13:23
r-DACa sam przytaszczyłem na spotkanie i mam o nim takie samo zdanie jak lancaster. Gra gładko i to wszystko co można o nim powiedzieć. Po podłączeniu Doceta Lectora poleciał do kartonika. Trzymam kciuki za DACa Ayre, którego mam nadzieję posłuchać za "jakiś czas". Może ten ostatni wystrzeli jakimś wykwintem, a przynajmniej energią zmagazynowaną w jego wykwintnej cenie. Troszkę się podśmiewam, ale naprawdę wiążę z nim wielkie nadzieje.

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

Ahmed

• Gość
15-11-2010, 15:25
Do usera dam... na audiostereo,

Tylko się nie rozpłacz na swoim forum. Widzę, że jesteś tego bliski  :)

pastwa

• 3827 / 6104
  • Ekspert
15-11-2010, 15:40
A ja mam sie zamiar wybrac w najblizsza sobote do lokalnego salonu i posluchac przyzwoicie tego Audiolaba ( mam tu na mysli wersje CD) poprzez wlasne sluchawki i wzmacniacz sluchawkowy...

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
15-11-2010, 15:56
Nie Pastwa, nie :)

Koledzy na sasiednim forum dobrze Ci mowia :) Musisz wypozyczyc - zeby odsluchac go w swoim systemie w soim mieszkaniu/domu. Grado sa z drewna, bedzie inna wilgotnosc w salonie, inny prad, inne sieciowki i kurde inaczej Ci wszystko zagra, niedoswiadczony audiofilu :D :D :)))

Tylko kupno lub wypozyczenie i wstawienie do swojego systemu ma sens. Wypozyczenie w sumie nawet nie ma sensu, bo kondy sie nie wygrzeja, nic sie nie wygrzac nie zdazy... :(

Takze Pastwa, kup go - i wtedy sie dopiero przekonasz a tak to wiesz... :))

Arek_50

• 1130 / 6107
  • Ekspert
15-11-2010, 16:08
...ale sie przejmujecie jakby to byly.. wasze pieniadze.......

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
15-11-2010, 16:14
Przejmujemy sie ? :) Czy Ty nie rozumiesz nieukrytej przesmiewczej intencji zgromadzonych tutaj postow :) ?