Audiohobby.pl

LOUDNESS WARS - przesterowanie idealne

Vinyloid

• 2470 / 5324
  • Ekspert
14-04-2011, 00:31
>> Archaniol, 2011-04-13 20:35:46
pytam po raz kolejny: po co? przecież się przyznałem do głuchoty :))

W takim razie podsumujmy, co dotyczczas dowiedzieliśmy się od kolegi Archanioła o nim samym:

1. Jest głuchy

2. Mimo, iż sam przyznaje się do głuchoty czuje się obrażony, kiedy mówią mu to inni

3. Lubi zaglądać na strony poświęcone zjawiskom paranormalnym

4. Jedynym dla niego miarodajnym testem jest ABX, którego nigdy nie przeprowadził na sobie ani na nikim innym

5. Wie, że 2 to 2

6. Recenzentów (przynajmniej niektórych) uważa za bajkopisarzy, co nie przeszkadza mu czytać ich recenzji. Ergo - lubi czytać bajki. Jest to podobno również znakomite źródłlo rozrywki motywujące go do kwiczenia jak świnia i rżenia jak koń

7. Wie, że zdecydowaną większość nagrań robi się z wieloma mikrofonami (Eureka !)

8. Lubi sprawadzać parametry urządzeń, tylko nie za bardzo wie po co bo i tak jest głuchy. Wytłumaczeniem takiego stanu rzeczy ma być fakt, że lubi popatrzeć na cyferki. Pewnie nie ma książki telefonicznej pod ręką.

9. Dla niego liczą się fakty, co by oznaczało, że testy ABX są mało faktyczne, bo nie chce się im poddać.
Twierdzenie o głuchocie go nie tłumaczy, gdyż dziwnym trafem nie przeszkadza mu ona słuchać muzyki.

10. Uważa, że wszystkie kolumny w studiach nagraniowych były i są aktywne, chociaż trudno powiedzieć skąd to wie bo nie przyznaje się do pobytu w jakimkolwiek studio (za to widział niejedno w internecie)

11. Wzrokową ocenę kobiecej urody traktuje w kategoriach subiektywnych, natomiast odsłuchową ocenę brzmienia sprzętu audio wyłącznie w kategoriach naukowych

12. Postuluje, że ciężar dowodu spoczywa na twierdzącym. Najwidoczniej jego teza o niezawodności testu ABX nie jest twierdzeniem tylko przypuszczeniem

13. Jako osoba głucha uważa wszystich słyszących za fantastów. Prawdopodobnie widzi to, co inni słyszą.

P.S.
Skargi i wnioski dotyczące powyższego podsumowania proszę kierować na adres: deaf.oldboy@wapno.pl

Vinyloid

• 2470 / 5324
  • Ekspert
14-04-2011, 01:13
>> magus, 2011-04-13 22:13:15
twierdzisz że ogień się ich nie ima?

udowodnij - chłopaki z Nigerii stawiają dużą bańkę

Teoretycznie wegetarianie powinni mieć większą zawartość węglowodorów na 1 m sześcienny pierda niż mięsożerni z racji przyjmowania większych ilości pokarmu pochodzenia roślinnego.

Wysokozaawansowane metody naukowe  wykazały jednak w moim przypadku całkowity brak zapłonu, nawet przy silnej kompresji oraz doskonałej (dosł. "excellent") jakości źródła ognia.

Nie wiem czy p. Randi uznałby niepalność moich gazów za zjawisko paranormalne ale może masz rację, że warto spróbować ?

Dzięki uprzejmości kilku kolegów z forum, którzy bardzo chętnie i bezinteresownie podzielili się ze mną swoją wiedzą teoretyczną wiem już z całą pewnością, że na odsłuchowych testach ABX nie mam najmniejszych szans zarobić nawet centa. Doprawdy trudno jest oprzeć się pokusie zgarnięcia miliona dolarów za jednym "strzałem" ! Z drugiej strony trochę wstyd  na stare lata zarabiać na dupie...

P.S.
Uprzejmie proszę o pomoc w wypełnieniu wniosku wizowego do USA. Zupełnie nie wiem co mam wpisać w rubryce "Cel wyjazdu".

• Gość
14-04-2011, 01:32
>> Vinyloid, 2011-04-14 00:31:40

podziwiam, że z takim poświęceniem  śledzisz moje wpisy :) i starasz się komentować :)

Ty nie jesteś "słyszący", Tobie się tylko wydaje :)

Vinyloid

• 2470 / 5324
  • Ekspert
14-04-2011, 01:48
>> Archaniol, 2011-04-14 01:32:15
>> Vinyloid, 2011-04-14 00:31:40

podziwiam, że z takim poświęceniem śledzisz moje wpisy :) i starasz się komentować :)

Ty nie jesteś "słyszący", Tobie się tylko wydaje :)

Ja po prostu bardziej rzetelnie od Ciebie wypełniam moją misję :-)

I nigdy nie twierdziłem, że jestem wszystko-słyszący. Nie zgadzam się tylko aby ktoś wmawiał mi, że nie słyszę czegoś co słyszę wyraźnie. W moim wypadku były to kondy w 2 wzmacniaczach (pisałem o tym w poście do Kwassa) i jeden przypadek zamulonych interkonektów. Przy czym zaznaczam, że nie były to testy ABX, bo nie musiały, gdyż różnica była na tyle wyraźna, że nie miałem żadnych wątpliwości. Nigdy też nie twierdziłem, że jestem w stanie przejść każdy (lub w ogóle - jakikolwiek) test ABX urządzeń o zbliżonych parametrach. Po prostu tego nie wiem ale w odróżnieniu od Ciebie, niczego z góry nie zakładam.

lancaster

• Gość
14-04-2011, 04:02
Paweł, nigdy nie naszło Cię żeby sprawdzić dokładność samego abx ?

....czytam z Twojej strony "wiem", "prawda", "fakty"....a tymczasem "walczysz" z audiofilizmem za pomocą (być może)
nawet z tego "twojego" "naukowego" punktu widzenia ułomnego systemu abx.
Dlaczego wybrałeś abx ? ...ano wygląda na to, ze żadna inna poza nazwijmy ją naturalną (odsłuch) metodologia oceny dźwięku nie jest Tobie znana.....tylko o niej ktoś napisał w necie :-)
Sprawdź ją Paweł. Pomyśl jak zweryfikować sama metodę....wiesz.....być może używasz miarki na której pierwszy centymetr ma długość 9mm ale już drugi centymetr ma 7....centymetrów :-)

Nigdy nie wspominałeś o żadnej metodzie kalibracji/sprawdzenia abx w audio kiedy sugerowałem rozbieznosci we wrażeniach miedzy abx a odsłuchami w  naturalnych warunkach w jakich ludzie słuchają muzyki.

Sprawdzę :-)

• Gość
14-04-2011, 08:40
>> Vinyloid, 2011-04-14 01:48:43
jeden przypadek zamulonych interkonektów. Przy czym zaznaczam, że nie były to testy ABX, bo nie musiały, gdyż różnica była na tyle wyraźna, że nie miałem żadnych wątpliwości.
================================

trzeba było je z bagna oczyścić :) Być może nie miałeś wątpliwości, ale powinieneś mieć :) Poza tym Twoja pewność nie ma znaczenia :)
Zmierzyłeś te IC ? Nie ? a powienieneś :) może były zepsute ?

Gustaw

• Gość
14-04-2011, 09:34
To jest zwykłe trollowanie, niczym nie różniące się od moich głupawych wpisów o promocji w TESCO albo gróźb Ahmeda, że zatopi amerykański lotniskowiec. Zero pożytku dla kogokolwiek i zwykła strata czasu.

To zwykłe pierdole.ie mitomana, bez faktycznych związków z audio.

Vinyloid

• 2470 / 5324
  • Ekspert
14-04-2011, 09:58
>> lancaster, 2011-04-14 04:02:53
Paweł, nigdy nie naszło Cię żeby sprawdzić dokładność samego abx ?

....czytam z Twojej strony "wiem", "prawda", "fakty"....a tymczasem "walczysz" z audiofilizmem za pomocą (być może) nawet z tego "twojego" "naukowego" punktu widzenia ułomnego systemu abx.

Którego to systemu prawdopodobnie sam nigdy nie testował.

lancaster

• Gość
14-04-2011, 09:58
Gustaw, z czystej ciekawości nie chciałbyś przetestować metodologii abx ?:-)

Pawle możesz przypomnieć jakie są/spełniłeś warunki prawidłowo przeprowadzonego testu abx ?
Lub jakich ew. nie spełniłeś ?

• Gość
14-04-2011, 10:14
>> lancaster, 2011-04-14 09:58:29

zawsze chętnie służę pomocą: )

http://xyzpawel.blogspot.com/2009/07/testy-abx.html

• Gość
14-04-2011, 10:15
>> Gustaw, 2011-04-14 09:34:31
To jest zwykłe trollowanie, niczym nie różniące się od moich głupawych wpisów o promocji w TESCO
================

Guciu, zajmij się lepiej tym na czym się znasz, czyli promocjami w tesco :))

Vinyloid

• 2470 / 5324
  • Ekspert
14-04-2011, 10:17
>> Archaniol, 2011-04-14 08:40:28

trzeba było je z bagna oczyścić :) Być może nie miałeś wątpliwości, ale powinieneś mieć :) Poza tym Twoja pewność nie ma znaczenia :)

A czyja ma znaczenie ? Wyłącznie Twoja ? A na czym opierasz tę pewność, skoro jak sam twierdzisz - jesteś głuchy ? Mierzysz wszystkie interkonekty, jakie Ci wpadną w ręce ? Po co ? Aaaa...zapomniałem...cyferki :-)

Zmierzyłeś te IC ? Nie ? a powienieneś :) może były zepsute ?

Nie mierzyłem dlatego nie wykluczam takiej możliwości. A tak przy okazji - to nie były żadne wynalazki - gdzieś w granicach 40-50 zł max za szt. Podkreślam - jest to jak narazie jedyny przypadek, gdzie udało udało mi się wysłyszeć różnicę w jakichkolwiek kablach. I nie była ona wcala powalajaca, mimo to słyszalna.

Tak sobie myślę, że Gustaw ma rację co do Twojego trollowania dlatego raczej odpuszczę sobie dalsze dyskusje z Tobą. No bo czy jest sens rozmawiać z głuchym o muzyce ? Tobie również polecam się nad tym zastanowić...

• Gość
14-04-2011, 10:24
>> Vinyloid, 2011-04-14 10:17:16
A czyja ma znaczenie ? Wyłącznie Twoja ? A na czym opierasz tę pewność, skoro jak sam twierdzisz - jesteś głuchy ? Mierzysz wszystkie interkonekty, jakie Ci wpadną w ręce ? Po co ? Aaaa...zapomniałem...cyferki :-)
=============================

niczyja pewność, liczą się TYLKO obiektywne fakty, stwierdzone za pomocą naukowych metod.

CAŁA muzyka zapisana na CD to są WYŁĄCZNIE cyferki. Jesteś tego świadomy ? CZYSTA matematyka. I to jest piękne :)
Tak samo, de facto, współczesne LP, bo są zapisywane ze studyjnych, cyfrowych formatów :) matematyka + analogowe śmieci :)

lancaster

• Gość
14-04-2011, 10:26
Paweł, bardzo dziękuję za wyjaśnienia.
czy nie zaniedbaliście procedury pomiar napięcia wyjściowego wzmacniaczy, czy może były one ustawiane "na ucho" ?
Odpowiedź : "na ucho ale bardzo dokładnie" w 100% mnie satysfakcjonuje i jak najlepiej świadczy o Waszym znakomitym słuchu i tym bardziej podnosi wiarygodność Waszego testu :-)

chrees

• 1657 / 6109
  • Ekspert
14-04-2011, 10:30
lancaster ---> Liczę na naukową dociekliwość Pawła.

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.