>> Piotr Ryka, 2011-04-11 22:49:51
>> Archanioł, abstrahując od wyjazdu do jakiegoś Lutka - zdajesz sobie w ogóle sprawę co oznacza twierdzenie,
>> że wszystkie odtwarzacze CD grają identycznie? Otóż oznacza ono, że w zbiorze wszystkich odtwarzaczy
>> CD jakie kiedykolwiek powstały nie istnieją dwa takie, które ktokolwiek na podstawie brzmienia mógłby
>> odróżnić.
Smutne ale nie zadaliście sobie, w tym i Ty Piotrze, trudu zrozumienia co XYZPaweł pisze. To co zacytowałem świadczy albo o zacietrzewieniu, albo braku umiejętności czytania ze zrozumieniem. Twierdzenia XYZPawła zawierają się w trzech tezach (przynajmniej ja tak to zrozumiałem):
1. Sprzęt (*), który nie różni się pomiarowo (**) lub różni na tyle niewiele, że akustyczne efekty wynikające z tych różnic są poza progiem percepcji człowieka jest nie do odróżnienia na ucho.
2. Sprzęt, który odróżnia się powtarzalnie w testach ABX na ucho znajduje się w granicach percepcji człowieka i jest różny pomiarowo bardziej niż w pkt.1.
3. Sprawny sprzęt powyżej pewnej klasy (Hi-Fi i wyżej) nie różni się pomiarowo na tyle by usłyszeć różnicę w testach ABX.
*) Sprzęt - sprzęt audio z wyłączeniem kolumn. Na temat słuchawek (nie przypominam sobie) XYZPaweł się nie wypowiadał. Wypowiadał się jedynie na temat "metod badawczych" testujących słuchawki.
**) pomiarowo - zmierzony powtarzalnymi metodami laboratoryjnymi.
Z pierwszym i drugim punktem nie ma co dyskutować. Można podyskutować w trzecim. Pod warunkiem, że dysponuje się faktami i/lub dowodami a nie tylko wiarą w słuszność własnych opinii.
@magus
Nie da się udowodnić NIEISTNIENIA czegoś, bo trzeba by przeprowadzić NIESKOŃCZONĄ ilość dowodów. Żądanie czegoś takiego to kpina z rozmówców. No chyba, że o wykpienie chodziło.
@fellow
Dzięki za otworzenie oczu. Ja już również napisałem co miałem napisać. A powtarzać się nie ma po co. Wystarczy jeszcze raz poczytać.
--
Pzdr
Tomek.