Audiohobby.pl

LOUDNESS WARS - przesterowanie idealne

majkel

• 7477 / 6110
  • Ekspert
11-04-2011, 12:55
>> Detektyw Kwass, 2011-04-11 12:46:11
>> cocor2007, 2011-04-11 12:39:41
>Pomiarowcy, wy się naprawde boicie, że recenzje Piotra Ryki mogą zrobic wodę z mózgu

Coście się przyczepili akurat Ryki?
Wszyscy "recenzenci" uprawiają ten sam proceder!

Bo to żydzi.

Detektyw Kwass

• 7851 / 6071
  • Ekspert
11-04-2011, 12:55
>> Gustaw, 2011-04-11 12:44:26
>Niestety kilka osób ze względu na "błyskotliwość" sposobu argumentacji kolegi Kwassa podziękowało
>za bytność na tutejszym forum.

Detektyw Kwass

• 7851 / 6071
  • Ekspert
11-04-2011, 13:00
>> majkel, 2011-04-11 12:55:24
>Bo to żydzi.

Możliwe, jeśli czerpią z tego zyski.
Ale jeśli ktoś np. słyszy różnicę miedzy lampą RFT a Siemensa i pisze o tym, jak mawia Owsiak "za-a-a z-u-u-pełną d-a-a-rmochę" to jest tylko idiotą, bynajmniej nie pożytecznym.

Szkodliwym jest!

-Pawel-

• 4739 / 5715
  • Ekspert
11-04-2011, 13:03
>> cocor2007, 2011-04-11 12:39:41
Socjotechniki Piotra Ryki... :-))))))

Pomiarowcy, wy się naprawde boicie, że recenzje Piotra Ryki mogą zrobic wodę z mózgu wam, waszym bliźnim, rodakom a nawet całej populacji światowej?

Ja myślę, że to już coś więcej niż strach. Dla mnie to zaczyna przypominać akt zemsty za niespełnione marzenia o pełnych uniesień chwilach, mających nastąpić po kilku "drobnych" wydatkach. Teraz próbując przypisać swoją dawną naiwność innym (stworzenie i nieustanne ucieranie własnej definicji audiofila-maniaka), przy okazji ubliżając dyskretnie swoim dawnym "oprawcom", można się nieźle odbudować. Do tego jeszcze dochodzi duma jakim to się jest "wyzwolonym" i "oświeconym".

majkel

• 7477 / 6110
  • Ekspert
11-04-2011, 13:03
Gdyby wszystkie recenzje były opłacane, to tyleż by było wykazujących lepszość RFT nad Siemensem co tych dowodzących, że jest odwrotnie. Tak w ogóle to zwiedzałem jakiś zakład w byłym NRD 10 lat  temu. Produkowali tam lampy rentgenowskie i to się już wtedy nazywało Siemens. :)

Detektyw Kwass

• 7851 / 6071
  • Ekspert
11-04-2011, 13:05
>> majkel, 2011-04-11 13:03:37
>Gdyby wszystkie recenzje były opłacane, to tyleż by było wykazujących lepszość RFT nad Siemensem co tych >dowodzących, że jest odwrotnie.

Tak być nie może. To kwestia wiarygodności.
Jak mówi przysłowie "kłamca musi mieć dobrą pamięć".

Vinyloid

• 2470 / 5325
  • Ekspert
11-04-2011, 13:40
>> Detektyw Kwass, 2011-04-11 11:49:39
No i o to chodzi, Paweł!
Jestem pewien że ze słuchawkami jest tak samo jak z glazurą łazienkową. Przedstawiciel producenta zagadnięty na temat ustalania cen zbytu płytek, których koszt wytworzenia i parametry eksploatacyjne są identyczne, a cała różnica sprowadza się do nieobecności szlaczka na tych za 31,50 a występowania tegoż na tych za 220 zł, przy czym obie są tak samo ładne oświadczył że tym zajmuje się niejaki pan Ziutek, który rzuca monetą i przypisuje cenę w zależnosci od wyniku.
Potem tylko do tych droższych wymyśla się jakąś wytworną nazwę a każda grupa klientów jest zadowolona z zakupu.

W książce serwisowej mojego samochodu czytam, że średnie zużycie paliwa w moim samochodzie wynosi 6.5 l /100 km a w praktyce komputer pokładowy pokazuje pomiędzy 8.5 - 9.1 l /100 km (zimą 9.4). Nie dotyczy to pojedynczego egzemparza - to samo raportują inni. Czy w takim razie pomiarowcy kłamią, mają niesprawne przyrządy czy brakuje im wiedzy ? A może zamiast wyjechać samochodem na trasę ograniczyli się do testów w warunkach laboratoryjnych ?

fallow

• 6457 / 6080
  • Ekspert
11-04-2011, 13:44
Odpowiadasz na wpis
>> Piotr Ryka, 2011-04-11 13:32:37
Poza tym, jak widzę, serwis konsultacyjny Fallow-Rolandsinger działa i podsuwa jakieś stare i prastare wypowiedzi z dalekiego świata. Pozdrawiam kolegów, ale jakoś nie czuję się przekonany, bym był bardzo sławny i wpływowy.

---

BARDZO UPRZEJMIE PROSZE o podanie przykladu jakie stre wypowiedzi i gdzie podsuwam. Jezeli sie nie myle to Piotr Ryka wyciaga tutaj jakies spotkania (*1) i moje swierdzenia sprzed kilku lat (*2) jednak jakos nie moge sie doszukac takich procederow po mojej stronie.

(*1) - spotkanie u Piotra Ryki z Majkelem kilka lat temu
(*2) - jakies moje swierdzenie, ze K701 i K1000 dzieli kilka klas na tym spotkaniu, ktorego nawet kompletnie nie pamietam - ale nie przecze ze tak nie bylo, gdyz po prostu nie pamietam :)

Czekam na konkrety.

majkel

• 7477 / 6110
  • Ekspert
11-04-2011, 13:45
Vinyloid, odpowiem Ci naukowo. W książce podali średnią ze wszystkich egzemplarzy, co nie zmienia faktu, że Twój pali 9. :) Ci co im pali mało, nie raportują, bo są zadowoleni. Ja w moim dieslu nigdy nie natrafiłem na średnie spalanie poniżej 7 litrów, choć podania ludowe wymyślane przez producenta każą wierzyć w zużycie w trasie na poziomie 5 litrów. Tyle że jak to ja tą trasę robię po autostradach, to wychodzi 8,5.

Cypis

• 2479 / 5249
  • Ekspert
11-04-2011, 13:48
>> magus, 2011-04-11 12:31:11
>> oczywiście, ze słyszałem
>> więcej, wiem do kogo są te techniki i metody skierowane - do inteligentnych inaczej

Problem w tym, że nie tylko inteligentni inaczej są sterowalni. Wszyscy (oczywiście w mniejszym lub większym stopniu) są sterowalni. Nawet ci co uważają, że przed reklamą nie trzeba ich bronić ;)

Oczywiście daleki jestem od tego by bronić przed reklamą kogokolwiek wbrew jego woli lub akceptacji. Jednakże jeśli mówimy o hobbystycznej działalności i niezarobkowej, powinno się, IMHO, zachować podstawową uczciwość i szacunek względem czytelnika. Czyli nie sprawiać wrażenie nieomylnego jeśli nie potrafi się sądów oprzeć na faktach i nie traktować czytelników jak idiotów.

Zdarzało mi się pisywać recenzje, testy w całkiem innej dziedzinie hobbystycznej zarówno na forach jak i do czasopism branżowych. Pisywałem również takie, które miały (albo i nie) drobnym druczkiem dopisek "reklama". Wydaje mi się zatem, że wiem co jest w dobrym smaku a co nie, a co na jego granicy i jak daleko można się posunąć w mało obiektywnym recenzowaniu przedmiotów by rano móc sobie spojrzeć w twarz.

>> Gustaw, 2011-04-11 12:33:19
>> Ja też się pogubiłem. Czyż recenzja nie jest formą opinii ?

No to kompletny klops. Mam GPSa w komórce ale nie mam mapy na ten obszar. Halo! Czy ktoś może nas odnaleźć? :)

Recenzja, jak sam zauważyłeś to niekoniecznie opinia.

--
Pzdr
Tomek.
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

magus

• 20990 / 6113
  • Ekspert
11-04-2011, 13:54
>> Cypis, 2011-04-11 13:48:40
>> magus, 2011-04-11 12:31:11
>> oczywiście, ze słyszałem
>> więcej, wiem do kogo są te techniki i metody skierowane - do inteligentnych inaczej

>Problem w tym, że nie tylko inteligentni inaczej są sterowalni. Wszyscy (oczywiście w mniejszym lub większym
>stopniu) są sterowalni. Nawet ci co uważają, że przed reklamą nie trzeba ich bronić ;)

czyli co? wszyscy jestesmy umoczeni? :))

niech każdy mówi za siebie
rozumiem, ze ty przyznajesz się do faktu, ze jestes sterowany przez reklamodawców
cóż moge powiedzieć? masz problem

> powinno się, IMHO, zachować podstawową uczciwość i szacunek względem czytelnika. Czyli nie sprawiać
>wrażenie nieomylnego jeśli nie potrafi się sądów oprzeć na faktach i nie traktować czytelników jak idiotów.

ten KTO BEZKRYTYCZNIE WIERZY W CUDZE SŁOWA JEST IDIOTĄ
(a w każdym razie ten, kto nie liczy się z konsekwencjami i oczekuje, ze inni będą się za niego martwic
Odszedł 13.10.2016r.

Arek_50

• 1130 / 6113
  • Ekspert
11-04-2011, 13:56
...a czy ktos pamieta jaki jest temat tego watku......????????

• Gość
11-04-2011, 13:59
>> Vinyloid, 2011-04-11 13:40:11
W książce serwisowej mojego samochodu czytam, że średnie zużycie paliwa w moim samochodzie wynosi 6.5 l /100 km a w praktyce komputer pokładowy pokazuje pomiędzy 8.5 - 9.1 l /100 km (zimą 9.4). Nie dotyczy to pojedynczego egzemparza - to samo raportują inni. Czy w takim razie pomiarowcy kłamią, mają niesprawne przyrządy czy brakuje im wiedzy ? A może zamiast wyjechać samochodem na trasę ograniczyli się do testów w warunkach laboratoryjnych ?
=================

jako prawdziwy audiofil w ogóle nie powinieneś patrzeć w książkę, ani we wskazania jakiegoś (tfu) komputera, powinieneś spalanie określać na podstawie zapachu z rury wydechowej, albo na podstawie jazdy testowej :) tak po prostu, na wyczucie :) i żadnych liczb, tylko: dużo, mało, niesamowicie, cholernie itd.

Cypis

• 2479 / 5249
  • Ekspert
11-04-2011, 14:05
>> Czy pojmujesz sens własnego zdania, cytuję: "Ależ to nie ma żadnego znaczenia gdzie i co napisałeś."

Troszkę wyrwałeś je z kontekstu więc i zmieniło znaczenie. To zdanie odnosiło się do pytania skierowanego do mnie o to bym podał: "jakie słuchawki chodzi i którą recenzję" (poniżej) cytat.

>>>> Musimy jednak sięgnąć do konkretów - o jakie słuchawki chodzi i którą recenzję.
>>>> Czy jest w niej napisane, że słuchawki te należy kupić, w szczególności kupić bez odsłuchu?
>>Ależ to nie ma żadnego znaczenia gdzie i co napisałeś.

Tu nie chodzi o to, że nieważne co napisałeś ale, że nieważne gdzie i o czym. Nie ma znaczenia w takim sensie, że pisujesz, jesteś czytywany, wyrażasz się autorytatywnie. O czymkolwiek byś napisał i gdziekolwiek, będzie to odebrane autorytatywnie, będzie to ważne, bo jesteś znajdywanym recenzentem słuchawek na forach poświęconych audio.

>> masz do mnie żal, że w ogóle cokolwiek napisałem.

Nie mam do Ciebie żalu o nic.  Wręcz przeciwnie. Napisałem gdzieś (chyba nawet w tym wątku), że korzystam z Twoich recenzji porównawczych (jeśli recenzja takową jest) zdobywając wiedzę i nowe kierunki poszukiwań.

>> Skąd na przykład możesz wiedzieć, że piszę chętnie? A może niechętnie?
>> Może sam siebie do tego zmuszam, bo nie chcę zawieść czyichś oczekiwań? Nie możesz tego wiedzieć.

Rzeczywiście. Nie wiem. Nadużyłem. Powinienem napisać wyłącznie, że najczęściej można spotkać recenzje słuchawek pióra Piotra Ryki. Przepraszam.

--
Pzdr
Tomek.
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Bacek

• 2415 / 6106
  • Ekspert
11-04-2011, 14:07
Arek_50

Jak to, jeszcze nie złapałeś. Dzięki laudness war przy dobrym clippingu w pomiarach na dole i górze wszystko wychodzi idealnie płaskie, dzięki temu możemy stwierdzić że skoro na pomiarach wszystko wychodzi na równo to wszystko brzmi tak samo, dlatego możesz spokojnie kupić mp3 player za 40 pln (ważne żeby słuchawki były za max 9pln) i delektować się muzyką :)

ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES