Audiohobby.pl

LOUDNESS WARS - przesterowanie idealne

Vinyloid

• 2470 / 5478
  • Ekspert
11-04-2011, 00:36
@ Archaniol

Na blogu piszesz, że, cytuję - Nie są rozpoznawane w teście urządzenia, które pomiarowo są prawie takie same. Koniec cytatu. Czyżbyś był obecny podczas wszystkich testów jakie świat dotychczas widział (słyszał) ? A poza tym jakie konkretne parametry muszą być podobne aby skutecznie oszukać nasz słuch ?

Vinyloid

• 2470 / 5478
  • Ekspert
11-04-2011, 00:43
>> Piotr Ryka, 2011-04-11 00:33:23
To nie jest kwestia różnicy brzmienia, tylko pamięci. Takie ślepe testy to testy na pamięć, a nie na różnice w brzmieniu.

Tutaj się z Tobą nie zgodzę, bo nie za bardzo widzę możliwość odsłuchu z dwóch źródeł jednocześnie. Taki test nie różni się w sensie wykorzystania pamięci od porównań dokonywanych przez Ciebie.

Cypis

• 2479 / 5402
  • Ekspert
11-04-2011, 07:52
>> Piotr Ryka, 2011-04-10 23:18:06
>> Musimy jednak sięgnąć do konkretów - o jakie słuchawki chodzi i którą recenzję.
>> Czy jest w niej napisane, że słuchawki te należy kupić, w szczególności kupić bez odsłuchu?

Ależ to nie ma żadnego znaczenia gdzie i co napisałeś. Znaczenie ma że pisujesz, pisujesz chętnie, pryncypialnie, ludzie wysyłają Ci słuchawki do testów, umawiają się na spotkania w celach wymiany doświadczeń, itd  a to przekłada się na to jak jesteś odbierany i że Twój autorytet, być może pomimo braku takich intencji, jest budowany.

Kilka z brzegu przykładów:

valhalla w wątku: http://audiohobby.pl/topic/10/26/807
"Teraz czytam tylko posty Piotra Ryki, a i te nie wszystkie bo też wdaje się w polemikę z "mistrzami", którzy w większości pewnie nawet nie słyszeli o słuchawkach, które Piotr miał okazję testować."

Switch na forum: http://tinyurl.com/6kj963j
"Niektórzy, co czytają fora audio wiedzą, że Piotr Ryka to osłuchany człowiek i na pewno wiarygodny. Zresztą, inne recenzje potwierdzają to co napisał. W tej kwestii nie ma problemu "

graaf na forum: http://kaim.com.pl/viewtopic.php?p=6708
"jednoznaczna opinia Piotra na forum head-fi (ciekawe reakcje tamtejszych guru):
http://www4.head-fi.org/forums/showthread.php?t=194380 "

Nawet na tym forum można odnaleźć Twoje wypowiedzi, które potwierdzą to co napisałem wcześniej.

Ot, pierwsze z brzegu ad. CAL!:

"Napisałem raz i powtórzę – CAL! to słuchawki znakomite, od Grado SR-60 lepsze zdecydowanie. Z wymienionym kablem, a już zwłaszcza w wersji symetrycznej, na pewno są równorzędne z Sennheiserem HD-650,"

"CAL! grały tak, iż się jako posiadacz bardzo drogich słuchawek dosyć głupio poczułem, bo owszem, te drogie grają lepiej, ale poza K1000 to nie jest duża różnica"

"650 i CAL! to słuchawki podobnej klasy."

"CAL! to produkt wyjątkowy, więcej – fenomenalny"

"zrekablowane CAL! to wielka klasa. Wspaniałe słuchawki, grające prosto ale na znakomitym poziomie i trafiające dzięki temu prosto do serca."

Oczywiście można zarzucić, że to wyrwane z kontekstu ale dokładnie tak czytują i zapamiętują ludzie - hasła a nie myśli, które pragnąłeś przekazać. BTW. Dokładnie na takiej zasadzie działa reklama.

Nie mogę za to się doszukać że to Twoje zdanie, że wydaje ci się, że wg. Twoich upodobań jest tak jak piszesz. Mamy za pryncypialne stwierdzenia, hasła ja w reklamach. Jak do tego dodasz Twoją aktywność na forach i postrzeganie Twojej osoby jako autorytetu to powinieneś posiadać, IMO, wyjątkową odpowiedzialność za słowo. Jeśli tej świadomości nie posiadasz (a wszystko wskazuje, że tak właśnie jest), to bardzo niedobrze.

Ale z jednym się zgodzę. Dyskusja mocno odjechała od głównego tematu wątku. :)

--
Pzdr
Tomek.
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

majkel

• 7477 / 6263
  • Ekspert
11-04-2011, 09:07
No to spróbujmy napisać kawałek recenzji wziąwszy pod uwagę wskazówki Cypisa.

W rękach mam model austriackich słuchawek AKG K1000. Po wewnętrznej stronie pałąka widnieje napis 09965. Moim zdaniem jest to numer seryjny, ale instrukcja nie precyzuje tego jednoznacznie, jeśli uznamy mój wniosek, że książeczka włożona do pudełka K1000 to instrukcja, gdyż tytuł mówi "User\'s Manual". Po założeniu na głowę moim zdaniem słuchawki są średnio wygodne, przy czym słowo "średnio" użyłem według swojej subiektywnej skali, a "wygodne" nie zawsze oznaczają wygodne spod mojego pióra, szczególnie w zestawieniu ze słowem "średnio", użytym w moim subiektywnym jego rozumieniu, oczywiście. Dźwięk, który słyszę, daje mi wrażenie graniczące z pewnością, iż bas nie schodzi na sam dół, przy czym sam dół według mnie, bo nie wiem jak według innych i pewnie nigdy nie poznam wszelkich możliwych rozwinięć tego pojęcia, to częstotliwości 20-50Hz. Oczywiście odbieranych subiektywnie, gdyż nie robiłem nigdy analizy częstotliwościowej nagrań ze swojej płytoteki przez chociażby analizę widma. Po prostu nie widzę, a raczej nie słyszę potrzeby. Środek pasma jest wyrównany i bardzo rozdzielczy, subiektywnie, bo nie mierzyłem tego przyrządem, który według mnie byłby wiarygodny, ani żadnym innym do tego celu przeznaczonym przynajmniej w zamyśle jego producenta. Rozdzielczość oznacza u mnie zdolność do separacji dźwięków tak, że się nie zlewają, kiedy subiektywnie mam wrażenie, że pochodzą od wielu instrumentów, bo nie sprawdzałem i wierzę temu, co napisano w ulotce nagrania, a także swoim uszom. Analizując dźwięk, który według mnie jest dźwiękiem trąbki, gdyż subiektywnie najbardziej przypomina mi właśnie trąbkę, jest on po dźwięcznej stronie natury, gdzie słowo natura oznacza u mnie w skrócie rzeczywisty instrument, taki skrót myślowy.

I dalej nie chce mi się pisać, bo w tym momencie przestałbym czytać taki utykany truizmami bełkot.

• Gość
11-04-2011, 09:21
>> Vinyloid, 2011-04-11 00:36:51
Wszystkie testy jakie znam to są z porażkami audiofilów, jeśli znasz inne to pokaż.
Tu masz parametry:

http://xyzpawel.blogspot.com/2009/09/hi-end-is-dead.html

• Gość
11-04-2011, 09:26
>> Piotr Ryka, 2011-04-11 00:33:23

Tobie się wydaje, że porównujesz, podlegasz tym wszystkim dystraktorom, które wylistowałem. Minimalna ilość prób to 10, jeśli przy 10 próbach nie odróżnisz gruszki od jabłka to, hmm...
Ludzie w testach ABX odróżniają 0,3 dB, to jest naprawdę mało, a ludzie to odróżniają ! I pamiętają !

magus

• 20990 / 6266
  • Ekspert
11-04-2011, 09:29
>> Cypis, 2011-04-11 07:52:01
>> Piotr Ryka, 2011-04-10 23:18:06

>Oczywiście można zarzucić, że to wyrwane z kontekstu ale dokładnie tak czytują i zapamiętują ludzie - hasła a nie
>myśli, które pragnąłeś przekazać. BTW. Dokładnie na takiej zasadzie działa reklama.

>Nie mogę za to się doszukać że to Twoje zdanie, że wydaje ci się, że wg. Twoich upodobań jest tak jak piszesz.

Cypis, kto, twoim zdaniem, jest winien temu, że ludzie łapią się na reklamę?
Pazerni reklamodawcy, czy naiwni klienci?

Odszedł 13.10.2016r.

• Gość
11-04-2011, 09:38
Piotrze Ryko, gdybyś w teście ABX odróżnił dwa różne CD, to byś zyskał taki RESPECT na CAŁYM świecie, że hej :)

Lutek organizuje takie testy, ma stosowny przyrząd, gdybyś był chętny, to nawet ja bym przyjechał i opisał uczciwie ten Challenge :)) (oczywiście gdyby Lutek jeszcze chciał mnie oglądać po tym, jak skrytykowałem jego kolumny ;)
Coś na miarę Wielkopolskiego Testu ABX 2 :)) albo i lepiej, bo to by był audiofilski GURU :)

Co Ty na to ?

Gustaw

• Gość
11-04-2011, 09:43
Pytanie jest banalnie proste.
Czy jest lepsza sytuacja w której nie ma subiektywnych recenzji słuchawek, czy też lepsza jest sytuacja w których te recenzje są ?

Mam wrażenie, że niektórzy tak czepiają się szczegółów i tak próbują obrócić kota ogonem (przepraszam admina za takie porównanie :-) ), że chyba chcą komuś zatkać usta.
Nie podoba się subiektywizm piszącego ? Nie podoba się recenzja ?
Masz prawo do krytyki ale napisz swoją, lepszą i bardziej obiektywną. Proste.

Oczywiście problem jest innego typu. Doskonale rozumiem, że nie chodzi o te recenzje i o rzetelne informacje tylko o to kto i komu oraz w jaki sposób zwyczajnie dokopie.

lancaster

• Gość
11-04-2011, 09:49
"Lutek organizuje takie testy, ma stosowny przyrząd"

Jedyny stosowny przyrząd to aparat słuchowy (sprawny).
...Lutek usłyszał różnice miedzy wzmacniaczami (cud miał miejsce w Zielonej Górze) :-)
Alleluja !

lancaster

• Gość
11-04-2011, 09:52
">> Archaniol, 2011-04-11 09:38:33
Piotrze Ryko, gdybyś w teście ABX odróżnił dwa różne CD, to byś zyskał taki RESPECT na CAŁYM świecie, że hej :)"

Dodatkowo z 20kg ciężarkiem przywiązanym żyłką wędkarska do tego o czym pomyślałeś :-)

• Gość
11-04-2011, 10:08
>> lancaster, 2011-04-11 09:49:38
"Lutek organizuje takie testy, ma stosowny przyrząd"
Jedyny stosowny przyrząd to aparat słuchowy (sprawny).
...Lutek usłyszał różnice miedzy wzmacniaczami (cud miał miejsce w Zielonej Górze) :-)
Alleluja !
=====================

to nie był cud, tylko wzmacniacze lampowe, które są tak kiepskie, że faktycznie czasami można je odróżnić w teście ABX :)

asmagus

• 4439 / 5812
  • Ekspert
11-04-2011, 10:11
>> Archaniol, 2011-04-11 09:38:33
Lutek organizuje takie testy, ma stosowny przyrząd (...)

Przyrząd, który powoduje, że wszystko brzmi tak samo i wszyscy oblewają testy ... świetna sprawa, nic tylko dać się "wrobić" :)

Gustaw

• Gość
11-04-2011, 10:15
Erystyka, erystyka ....... tylko w środku kompletnie miałko i pusto.
No przecież trudno coś napisać o sprzęcie którego się nie słuchało.
Co można zrobić ? Powołać się na pomiary.

Co zrobić jeżeli ktoś krytykuje ( po odsłuchu) nasz sprzęt, którego pełnymi pomiarami nie dysponujemy ?
W tym wypadku najbezpieczniej powołać się na autorytet konstruktora :-)

-Pawel-

• 4784 / 5868
  • Ekspert
11-04-2011, 10:15
>> majkel, 2011-04-11 09:07:45
No to spróbujmy napisać kawałek recenzji wziąwszy pod uwagę wskazówki Cypisa(..)

Po przeczytaniu takiej recenzji stwierdziłbym, że autor nie jest pasjonatem sprzętu tylko jakimś idiotą, a muzyki słuchał na tych K1000 wyłącznie w celach testowych, a nie przyjemnościowych. A może nasi koledzy tak kochający konkrety słuchają szumów i sygnałów kalibracyjnych, stąd takie zamiłowanie do pomiarów i liczb? Może muzykę też warto by wrzucić na jakiś analizator widma, oko nie kłamie, po co słuchać skoro to jest takie złudne?