Audiohobby.pl

LOUDNESS WARS - przesterowanie idealne

Rolandsinger

• 2894 / 6104
  • Ekspert
07-04-2011, 19:11
>>Mamy słuchać przecież muzyki, którą lubimy (której nie daje się słuchać bo jest beznadziejnie zrealizowana) a nie sprzętu czy samplerów z muzyką, która nam nie odpowiada. Zazdroszczę tym, którzy fascynacje muzyczne odnajdują na samplerach :/<<

Nie znam audiofila słuchającego muzyki na swoim stereo.

Amator muzyki to meloman.

Z drugiej strony audiofil może słuchać muzyki, tzn. skupiać się tylko na niej, ale wyłącznie z radyjka kuchennego, w samochodzie, z taniej empetrójki, z radiobudzika, etc. W tych sytuacjach faktycznie audiofil słucha muzyki, ale wówczas jego obsesja ucina sobie drzemkę. Jednak gdy zasiada przed ołtarzykiem swojego "systemu", ponownie uruchamia się magia i zaczyna on nasłuchiwać, czy wszystko w jego kapliczce "gra" jak trzeba, muzyka jest tu tylko instrumentem, a nie celem.

U normalnych słuchaczy jest na odwrót.

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

lancaster

• Gość
07-04-2011, 19:18

"Nie znam audiofila słuchającego muzyki na swoim stereo. "

Może dlatego nie uważam się za audiofila :-)
...bez przesady znam kilka osób które słuchają muzyki....ba, nawet nie zmienili "gustów" muzycznych na skutek zapoznania się ze samplerami :-))))
Porównanka sprzętu oczywiście idą swoim torem...małe niegroźne uważam zboczenie.
Sam lobię od czasu do czasu....byłbym niesprawiedliwy, gdybym nie wspomniał o tym, ze znałem tez takich jak piszesz :-)

kopaczmopa

• 786 / 6043
  • Ekspert
07-04-2011, 19:44
Piotrze ale Roland ma racje - wlasnie tak jest tylko czemu malo kto potrafi sie do tego przyznac, zreszta sadze ze i na Rolanda nachodzi od czasu do czasu \'mania\' audiofilska tj. zmiany czy nasluchiwanie itd. Raczej kazdy tu tak ma, coz w tym zlego? Nic jesli od czasu do czasu i kontrolowane:)
ciekawosc brzmienia

Vinyloid

• 2470 / 5318
  • Ekspert
07-04-2011, 19:57
Nie rozumiem co przeszkadza audiofilowi być melomanem ? Chyba nie to, że posiada lepszy sprzęt niż przeciętny słuchacz ?

• Gość
07-04-2011, 20:18
Ale walicie konia... audiofile

Rolandsinger

• 2894 / 6104
  • Ekspert
07-04-2011, 20:41
>>na Rolanda nachodzi od czasu do czasu \'mania\' audiofilska tj. zmiany czy nasluchiwanie itd.<<

Ależ oczywiście, podobnie jak trzeźwiejącego alkoholika dopada chęć wlania w siebie kilku głębszych.

Stosuje jednak z mniejszym lub większym powodzeniem środki zaradcze: nie zastanawiam się, czy to, czego słucham może brzmieć lepiej, nie kupuję audiofilskiego sprzętu by poszukiwać kretyńskich uzasadnień dla jego chorej ceny, omijam spędy audio-zależnych, preferuję sprzęt przenośny, bo niesie ze sobą mniejsze ryzyko wywalenia sporej sumy na kolejny audiomebel, nie czytuję prasy nakręcającej audiofilię, etc.

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rolandsinger

• 2894 / 6104
  • Ekspert
07-04-2011, 20:45
>>Nie rozumiem co przeszkadza audiofilowi być melomanem ?<<

To samo, co pedofilowi przeszkadza być przedszkolanką.

grisza_1982

• 389 / 5381
  • Zaawansowany użytkownik
07-04-2011, 20:49
>> Rolandsinger, 2011-04-07 20:45:39
To samo, co pedofilowi przeszkadza być przedszkolanką.

Porównanie tygodnia! :D

Rolandsinger

• 2894 / 6104
  • Ekspert
07-04-2011, 20:51
>>Nie mam ochoty wracać do starych kłótni, ale to co piszesz jest kompletnym nonsensem. Fakt, że się nie znamy osobiście, ale to nie jest powód bym był, jako audiofil, bez przerwy obrażany bezpodstawnymi oskarżeniami.<<

Jeśli Wielce Cz. Guru słuchawkowego świata napisze kiedyś tyle recenzji płyt równie obszernych i bogatych w wysublimowane metafory i napuszone peryfrazy, co jego recenzje sprzętu audiofilskiego, przestanę uważać audiofilię za zjawisko odrębne melomanii.

konrad

• 850 / 5740
  • Ekspert
07-04-2011, 20:56
>> Rolandsinger, 2011-04-07 19:11:18
>>Mamy słuchać przecież muzyki, którą lubimy (której nie daje się słuchać bo jest beznadziejnie zrealizowana) a nie sprzętu czy samplerów z muzyką, która nam nie odpowiada. Zazdroszczę tym, którzy fascynacje muzyczne odnajdują na samplerach :/<<

Nie znam audiofila słuchającego muzyki na swoim stereo.

Ja znam- słuchającego na swoim stereo i dużo na żywo.

Rolandsinger

• 2894 / 6104
  • Ekspert
07-04-2011, 21:02
Wspaniale Piotrze! Napisz recenzję jakiejś interpretacji Beethovena, a melomani będą zachwyceni. Niestety, póki co, nie natknąłem się na takową spod Twojego utalentowanego pióra.

Rolandsinger

• 2894 / 6104
  • Ekspert
07-04-2011, 21:03
Biję się w pierś:

http://stereo-underground.pl/muzykamenu/recenzje-pyt/183-v-symfonia-beethovena.html

grisza_1982

• 389 / 5381
  • Zaawansowany użytkownik
07-04-2011, 21:12
>> Rolandsinger, 2011-04-07 21:02:12
Wspaniale Piotrze! Napisz recenzję jakiejś interpretacji Beethovena, a melomani będą zachwyceni. Niestety, póki co, nie natknąłem się na takową spod Twojego utalentowanego pióra.

Wtopa tygodnia! :)

Rolandsinger

• 2894 / 6104
  • Ekspert
07-04-2011, 21:21
Posypując głowę popiołem nieskromnie pozwolę sobie zauważyć, że proporcja recenzji nt. audio w stosunku do muzycznych Kolegi Piotra na stereo-underground wynosi 34 do 1.

Wnoszę przeto, iż V Symfonia jest dziełem absolutnym i pozostaje jedynie dobierać doń wzmacniacze i słuchawki.

• Gość
07-04-2011, 22:07
rozumiem, że to moja ulubiona recenzja przeklejona z ah na su? :DD Ta z zakompleksionymi Niemcami w latach 60tych pod Karajanem?

uwielbiam:)))))