Audiohobby.pl

LOUDNESS WARS - przesterowanie idealne

Ahmed

• Gość
21-04-2011, 10:17
Ja to widzę tak.

Drodzy koledzy ABXsiarze. Rozpierdalacie to forum, niestety.
Ludzie już zagłosowali nogami, czy wam się to podoba czy nie, bo nie mają zamiaru czytać o onanizowaniu się ślepymi "tostami" (to również kamyczek do mojego ogródka).
Nie widzicie tego, że gadacie z 2,3 osobami ? Ba ! Z osobami, których nie przekonacie.
Kilkadziesiąt stron nawijania i sprawa nie została posunięta nawet o milimetr i nie ma na to najmniejszych szans.

Założę się, że jeszcze kilka dni takiego pierdzielenia to nawet pies z kulawą nogą tutaj nie zaglądnie bo i po co ? Poczytać dyskusję kilku idiotów i to ciągle o tym samym, z identycznymi argumentami ?
Hmm... a może właśnie o to chodzi, he ?

• Gość
21-04-2011, 10:19
>> Ahmed, 2011-04-21 10:17:29
>Założę się, że jeszcze kilka dni takiego pierdzielenia to nawet pies z kulawą nogą tutaj nie zaglądnie bo i po co ?

ja nie czytam wątków, które mnie nie interesują... odczuwasz jakiś wewnętrzny przymus ? Może to można uleczyć ?

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
21-04-2011, 10:21
>> Ahmed, 2011-04-21 10:17:29
>>Ja to widzę tak.

>Drodzy koledzy ABXsiarze. Rozpierdalacie to forum, niestety.

ależ przecież o to im chodzi

uporczywie powtarzane wpisy nie na temat wątku powinny być bezlitosnie wywalane
ich autorzy ostrzeżeni, a jesli dalej będa puszczali bąki, wyproszeni za drzwi
Odszedł 13.10.2016r.

fallow

• 6457 / 6073
  • Ekspert
21-04-2011, 10:22
Odpowiadasz na wpis
 >> Vinyloid, 2011-04-20 17:56:13
Fallow,

Zależy kogo jaki poziom satysfakcjonuje. Przecież nikt Ci nie zabrania kupować sprzętu za kilka stówek i się nim cieszyć. Sam używam wzmaka DIY, który uważam za b. dobry ale np. Staxów przez okno bym nie wyrzucił. A Ty ?

===

Mysle, ze co kogo satysfakcjonuje to jeszcze inna sprawa, Rasowi Audiofile rozwodza sie i prawie spuszczaja nad tym co slysza _DOPIERO_WTEDY_ kiedy zainwestuja grube tysiace, dziesiatki czy setki w sprzet audio i jaka _KLASOWA_PRZEPASC_ jest miedzy klockami budzetowymi.  Dla mnie to bzdura. Oczywiscie - dla mnie.

Teksty w stylu, kazdemu cos wystarcza znam tak dobrze jak, "za slaby sprzet", "brak synergi", "sluchawki niewygrzane", albo jak juz nic nie pomaga "gluchy", "glupi".

Moim zdaniem sprawa jest bardzo prosta:

- Im wiecej sluchasz muzyki, tym bardziej Ci lata na czym sluchasz
- Im wiecej czytasz takie fora jak to, tym bardziej Ci zalezy na czym sluchasz muzyki.

Odpowiadasz na wpis
 >> Gustaw, 2011-04-21 00:09:30
>> Rolandsinger, 2011-04-21 00:01:11
 bo dyskusja robi się miałka.

Jak to robi się miałka ? Przecież miałka i zupełnie bezsensowna jest już od kilkudziesięciu stron.

===

Ja jestem wielkim fanem tej dyskusji. Mysle, ze stracila sens w okolicy 10 strony :))

Odpowiadasz na wpis
 >> lancaster, 2011-04-21 05:09:05

Jakby co reactor to z przyjemnością usunę ABX shit z wątku.
 Daj znać na PW.

===

Ja kompletnie nie rozumiem po co usuwac i czyscic tu dyskusje. Mozna przeciez przeniesc wpisty o innej tematyce do innego watku. Ciagle jest na tym forum cos usuwane i czyszczone. Kazdy moze popisac co mu slina na jezyk przyniesie lub po kims pojezdzic a potem "posprzatamy" :) Dla mnie - BEZSENS.

Wszystkie wpisy powinny zostac, ewentualnie byc przeniesione do opowiednich watkow np. jakims o ABX w wypadku tego.

Jeszcze jak by zniknely wpisy jak Piotr Ryka mi rozwalil nos, ze mi leciala krew to bym nie przebolal :)

Ahmed

• Gość
21-04-2011, 10:22
Niestety ciągle nie ma nowego silnika forum i funkcji ignoruj. Bez złośliwości napiszę, że Anioł i Rolo to numery 1 i 2 dla tej funkcji. Anioł za bezsensowne męczenie gruchy z abx, Rolo za chorobliwe podejście do audiofili (sorry Rolo ale od czasu CAL nie dowiedziałem się od Ciebie niczego sensownego)

Howgh, powiedziałem.

lancaster

• Gość
21-04-2011, 10:23
Roland, OK. Rozumiem tok myślenia.

Być może jest tak, że JEŚLI 2 urządzenia mają IDENTYCZNY zestaw pomiarów to brzmią identycznie....tyle, ze konia  z rzedem temu kto wskaże jakie pomiary należy brać pod uwagę (i jakich się nie bierze :-))

Kolumny na ten przykład o płaskich na osi spl brzmią różnie.
Czasami te które nie maja płaskiej charki brzmią równiej od takich w których spl idzie "od linijki".
A to że Accu(akurat DP700 słuchałem tylko przelotnie i w systemie było OK)brzmi jak 8003 to nawet jestem w stanie uwierzyć, choć nie miałem okazji porównać dłużej.
Włoski CD za 6Kzł(nazwy nie wymienię) zagrał lepiej od Accu DP78(30Kzł)....w 2 systemach do tej pory.
Też uważam, ze fajnym pomysłem by było gdyby recenzenci oceniali sam dźwięk nie widząc urządzenia.
Opinie mimo wszystko byłyby na temat różnych urządzeń różne....a same recki uważam bardziej wartościowe od jakichkolwiek do tej pory.
Może to dobry pomysł na biznes w audio ? Mam na myśli magazyn tak recenzujący urządzenia.
Oj działoby się na rynku :-)))))

Ahmed

• Gość
21-04-2011, 10:24
>> Archaniol, 2011-04-21 10:19:35
ja nie czytam wątków, które mnie nie interesują...

Zauważyłem. Problem polega na tym, że w nich pisujesz.

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
21-04-2011, 10:37
DP700 potrafi brzmieć bardzo różnie w zależności od podpiętego okablowania zasilającego. Najlepiej zagrał z Acrolinkiem 9100, za jedyne 16kzł. Tyle że z tym samym kabelkiem ayon CD-07 też dostał takiego kopa jakościowego, że chyba nawet przeskoczył Accuphase. Przynajmniej mnie się bardziej podobało. Accuphase wyszedł za bardzo gładki jak dla mnie.

Rolandsinger

• 2894 / 6104
  • Ekspert
21-04-2011, 10:56
>>Też uważam, ze fajnym pomysłem by było gdyby recenzenci oceniali sam dźwięk nie widząc urządzenia.<<

Lan witaj w klubie! Obawiam się wyszłyby wtedy niezłe jaja i wiele stratosferycznych hi-endów skompromitowałoby się, a do tego nikt w tym biznesie nie dopuści, bo to by oznaczało jego koniec.

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
21-04-2011, 11:27
Od strony komercyjnej zupełnie tego nie widzę. Po pierwsze, kto zamówi tak przeprowadzoną recenzję? Dystrybutor na pewno nie, bo jest ryzyko, że przyniesie drogiego klocka, a potem z tego wyjdzie dźwięk najbardziej budżetowego kina domowego. Recenzent musi wynająć asystenta, żeby mu sprzęt obsługiwał, więc robi się jeszcze drożej. Wychodzi więc, że taką działalność musi sponsorować jakaś fundacja - pytanie jaka? Twardogłowi audiofile to nie będą, bo oni zazwyczaj rozumują tak, jak recenzent - patrzę na logo, patrzę na cenę, i słyszę. Zostają Ci, którzy szukają dobrego dźwięku za jak najmniejsze pieniądze, ale ich stopień zaangażowania i sposób doboru sprzętu w ogóle omija recenzje, szczególnie te komercyjne. Ich rola kończy się na podaniu niusa, że taki to a taki sprzęt się pojawił, i trzeba go przetestować samemu. Dochodzimy więc do wniosku, że zarówno ABX-ousi jak i ślepe recenzje nie są nikomu potrzebne, bo rozsądni i tak kierują się swoim słuchem i kalkulacją, a audiofile fetyszyści i audiofilski beton i tak nie da się przekonać słuchającym na ślepo. Porządek świata zazwyczaj układa się sam jako długotrwały proces, a rewolucja w tak wąskiej niszy to niepotrzebny wysiłek niekoniecznie skazany na sukces.

Vinyloid

• 2470 / 5318
  • Ekspert
21-04-2011, 11:31
>> lancaster, 2011-04-21 10:23:20

Też uważam, ze fajnym pomysłem by było gdyby recenzenci oceniali sam dźwięk nie widząc urządzenia.

Jeżeli recenzja miałaby oceniać sam dźwięk, to OK. Tyle, że pozostaje kwestia jakości wykonania, funkcji użytkowych i parametrów. Gdyby recenzent nie znał tych cech, to trudno by mu było ocenić sprzęt jako całość.
Chyba, że poszczególnymi tematami zajmowałyby się różne (obce sobie) osoby a całość do kupy składałby wydawca. Nie zmienia to faktu, że na każdym etapie  istnieje możliwość manipulacji, bo w końcu takie testy przeprowadzają ludzie. A ludziom, jak wiadomo, wierzyć nie można - zwłaszcza tym, dla których recenzje są źródłem utrzymania. No, ale od czego jest Buster z Pogromców Mitów !?  ;-)

aallen

• 651 / 5553
  • Ekspert
21-04-2011, 11:38
akurat gazet nie czytam zbyt wiele. Czasem Express przelotnie lub Angore !!

>>Zauważyłem. Problem polega na tym, że w nich pisujesz.<<

To jest kwintesencja całego twojego pobytu tu. Ucz się od Wujka Staszka

aallen

• 651 / 5553
  • Ekspert
21-04-2011, 11:48
Człowiek odbiera świat wieloma zmysłami. Jeśli patrzy na bagno, które jednemu się nie podoba, a jemu wydaje się to czymś magicznym etc. dlaczego ma zaraz obok znaleźć się jakiś naukowiec któy stwierdzi "pobyt w tym miejscu nie jest wskazany ponieważ duża wilgotność powietrza przyzcynia się to powsstawania chorób a i komarów multum kąsa"

Jeśli obserwowanie ma dla niektórych wpływ na dźwięk i "oni" słyszą tą różnorodność to dlaczego na siłe chcecie im to odebrać co poniektórzy. Na świecie zawsze były grupy osób. Jedni byli świetli i podążali za nauką a drudzy wierzyli w "gusła". Ta walka toczy się już od setek lat i w tym temacie jak ktoś nie zbierze do kupy wszystkich wniosków i opini  oraz kontropinii i argumentów.
Mają wzrok to niech sie cieszą że mają a że ma on wpływ na postrzeganie elementów niektórych. Osoba ktora myśli także jest niedobra bo może sobie wymyśleć jak to ma grać. Widać mózg jest bardzo "zaawansowany" jak ma aż taki wpływ na odbieranie rzekomo bodźców o równych parametrach.

Archanioł. Czy chcesz czy nie jesteś taki sam jak głupi audiofil i te same cechy prezentujesz. On o kablach ty o ABX i tak w kółko z przerwą na spanie i jedzenie. Uwierz że gdybyś do tematu podszedł bardziej rozumnie, chociażby jak Roland bez zbędnego obrażania i wynaturzeń to twoje wypociny przyniosły by większy sukces

• Gość
21-04-2011, 12:29
>> aallen, 2011-04-21 11:48:38
Archanioł. Czy chcesz czy nie jesteś taki sam jak głupi audiofil i te same cechy prezentujesz. On o kablach ty o ABX i tak w kółko z przerwą na spanie i jedzenie. Uwierz że gdybyś do tematu podszedł bardziej rozumnie, chociażby jak Roland bez zbędnego obrażania i wynaturzeń to twoje wypociny przyniosły by większy sukces
====================

Dobre :) póki co, to ja jestem obrażany regularnie :) patrzysz i widzisz co chcesz :))

nie wierz naukowcom i jedź do Japonii do tej zepsutej eletrowni, pokaż wszystkim, że pomiary są niczym, ważne są "odczucia" :)) na pewno przez parę dni będziesz się czuł dobrze :))