Audiohobby.pl

LOUDNESS WARS - przesterowanie idealne

lancaster

• Gość
21-04-2011, 04:54
Miałem na myśli Roland DOKŁADNIE TO  co napisałem :-)
...może po kolei :

"warunki testu ABX (czyt. na ILE wiarygodne w temacie skoki głośności/domniemanej prze Pawła jakości.... bo GRAĆ BĘDZIE TO SAMO)."

" na ILE wiarygodne w temacie skoki głośności"
Chodzi o to Roland, na ILE wiarygodne w temacie skoków głośności są testy ABX :-)
0,25dB....0,5dB....a może 2dB ?

"skoki głośności/domniemanej prze Pawła jakości"
Chodzi o to Roland że stawiając "/"miedzy "skoki głośności" a "domniemanej przez Pawła jakości" mam na myśli że obie cechy mają być/mogą/wg. Pawła są - tożsame :-)

" bo GRAĆ BĘDZIE TO SAMO"
"TO SAMO" oznacza TO SAMO Roland :-) ...ten sam system, bez wady w  postaci nierównomierności potencjometru w obu urządzeniach.
abx zakłada wyrównanie głośności w obu kanałach obu porównywanych urządzeń. Różnice nie mogą przekraczać 0,25dB.
Co może być sporym wyzwaniem dla powszechnie stosowanych potencjometrów (ze względu na nierównomierność kanałów).

Nie mam zamiaru spierać się więcej o ABX, bo jest on dla mnie niemiarodajny, pomimo że lubię porównywać urządzenia A-B.
....ostatnio byliśmy na spotkaniu pod Poznaniem. Gospodarz gra na DAC-u Behringera, ma też CEC-a DX71....różnica w cenie pewnie z 10x.
Szmalec powinien zagrać :-)))) Niestety nie zagrał.
Gospodarz jak pewnie się domyślasz słuchał porównania obu urządzeń PRZEDE MNĄ :-)
Nic nie mówił, na temat różnic, poprosiłem tylko żeby podpiął CEC-a. Byliśmy na spotkaniu w 6osób, z czego 2(gospodarz i jego kolega) już wcześniej takiego porównania słuchały.
....i wiesz co Roland....wyobraź sobie, że 4 "nowe" osoby były w pełni zgodne odnośnie charakteru zmian/różnic między urządzeniami. Jedna osoba na 4-y zmiany odebrała jako mieszane, bo domulenie dźwięku jej zdaniem lepiej wypełniło scenę. Pozostałej 3-ce domulenie popsuło dźwięk :-)
W każdym razie domulenie zarejestrowali WSZYSCY.
Drugą cechą którą zarejestrowali wszyscy była zmniejszona rozdzielczość CEC-a. Tutaj zgodni byli 4/4 że to plus dla Behringera.
I na koniec gospodarz razem z kolegą "odkryli karty" :-) Ich opinia była 100% zgodna z naszą.
Znaczy się, ze Behringer jest bardziej rozdzielczy/klarowny od CEC-a

Takich spotkań/porównań mam na koncie dziesiątki jeśli nie setki....czasami urządzenia rzeczywiście grają na tyle podobnie że ciężko odróżnić.

...tak, że wiesz gdzie sobie można wsadzić ABX w takich sytuacjach Roland....a co na to królowa nauk - psychologia ?:-))))

Zmanipulowaliśmy ich ? Oni nas zmanipulowali ? No bo przecież urządzenia musiały grać tak samo :-))))

lancaster

• Gość
21-04-2011, 05:09
Przypomnę tylko pierwszy wpis we wątku(autora) :

"Wiem, że większość dobrze wie z czego słynie album "Death magnetic" zespołu Metallica, ale takiego widoku nie sposób zapomnieć! Wersja czerwona z włączoną opcją "show clipping". Piękno w czystej postaci! :P"

I pierwszy wpis wirtuoza psychologii we wątku  :

"Nie znam audiofila słuchającego muzyki na swoim stereo.

Amator muzyki to meloman. "

oraz inteligenta-naukowca :

"eeee, no piszesz przecież o sprzęcie audio, na którym się nie znasz i wykształcenia nie posiadasz :)
No chyba, że filozofia jest na wydziale Elektronicznym Polibudy... ale chyba nie..."

Jakby co reactor to z przyjemnością usunę ABX shit z wątku.
Daj znać na PW.

Pozdrawiam

• Gość
21-04-2011, 09:05
>> lancaster, 2011-04-21 04:54:20
Takich spotkań/porównań mam na koncie dziesiątki jeśli nie setki....czasami urządzenia rzeczywiście grają na tyle podobnie że ciężko odróżnić.

...tak, że wiesz gdzie sobie można wsadzić ABX w takich sytuacjach Roland....a co na to królowa nauk - psychologia ?:-))))
=================

klasyczny przykład konformizmu grupy, co Roland wyjaśniał już parę razy :)

Problemem jest to, że audiofile nie chcą słuchać racjonalnych argumentów, oni wolą WIARĘ.

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
21-04-2011, 09:07
W takim razie
jesteś najzwyklejszym audiofilem, Archanioł :)
Odszedł 13.10.2016r.

• Gość
21-04-2011, 09:17
>> magus, 2011-04-21 09:07:42
W takim razie
jesteś najzwyklejszym audiofilem, Archanioł :)
===============

i tak nie zrozumiesz, ale racjonalne argumenty to są sprawdzalne fakty, a nie to co jeden kolega powiedział drugiemu, co mu się wydaje.

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
21-04-2011, 09:19
no własnie o tym mówię Archanioł :)

a ty dalej nie rozumiesz - ale wyznawcy wiary tak mają
Odszedł 13.10.2016r.

lancaster

• Gość
21-04-2011, 09:32
Archanioł, kiedy stałeś się wierzącym w szumy różowe ?
Opowiedz o tym....Roland powinien pomóc cofnąć się do dzieciństwa i wskazać na ten paskudny różowy śpioszek...a miał być niebieski, bo przecież chłopak jesteś !

lancaster

• Gość
21-04-2011, 09:36
Największy konformizm jaki do tej pory widziałem to grupa abeiksouchych.
Kompletnie głusi na wszystko poza linkami w necie prowadzącymi do blogów wątpliwej reputacji.
Paweł, te blogi o abx są tak napisane jakby jacyś audiofile się założyli, że zbajerują audiofilską extremę :-)))
Jeśli tak to sukces :-D

Ahmed

• Gość
21-04-2011, 09:42
Ale  się męczycie.
Prawie jak moja lama, kiedy przenosi semtex przez himalaje.

Detektyw Kwass

• 7851 / 6064
  • Ekspert
21-04-2011, 09:55
>> aallen, 2011-04-21 01:55:51

dyskusja w pewnym momencie zeszła na zły tor. Zamiast wyjaśnić rzetelnie swoje racje doszło do takich incydentów że jeden próbuje przekonać drugiego. Nie chcę nic ci sugerować, ale to co ty tu uprawiasz jest także podejściam ściany w którą inni odrzucają przytoczony przez Ciebie groch. Jeżeli Audiofile to oszołomy, których nie da się przekonać to ty także jesteś oszołomem, którego nie da się przekonać że ty ich nie przekonasz. Jesteś taki sam jak Audiofil, tylko w innej dziedzinie. Opozycja którą pasujesz mianuje cie wręcz do zagorzałego Antyaudiofila. Tak więc myślisz że jeteś kimś lepszym ? Jesteś takim samym betonem jak oni.

Jesteś człowiekiem któremu krzywdę zrobiło wieloletnie czytanie GóWnianej gazety, gdzie cała masa szajgeców sra ludziom do głów całymi latami że nie ma czarnego i białego, ze wszystko jest takie szare, nijakie takie, pedałkowate.
Że jak cię okradną - to masz powiedzieć że byli trochę nieuprzejmi, ze jak cię zgwałcą, to że psotniki, nie umieją utrzymać rąk przy sobie itd., bo tak wypada.
Precz z mośkowymi miazmatami usypiającymi rozum!

Albo my, albo oni!
Tak - ściana i beton!
Żadnego rozmoczonego mydła!

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
21-04-2011, 10:02
Kwass

sorry, ale za miłosnika Michnika i jego patrona Koby to wy tu z Archaniołem i z Rolandem robicie
(choćby końcówka twojego ostatniego wpisu)

uparliście się, że będziecie za kogoś ustalać, co słyszy a czego nie
bo taką partia ma linię, że wszyscy muszą (nie)słyszeć tak jak wy
a jak nie, to na śmietnik historii
Odszedł 13.10.2016r.

Ahmed

• Gość
21-04-2011, 10:03
Zaraz będzie dyskusja o UFO albo o Templariuszach.

:)

• Gość
21-04-2011, 10:03
>> Detektyw Kwass, 2011-04-21 09:55:47
>> aallen, 2011-04-21 01:55:51

aallen nie pisze jakby czytał GW ;)

Rolandsinger

• 2894 / 6104
  • Ekspert
21-04-2011, 10:04
@ Laniu kochany

>>Takich spotkań/porównań mam na koncie dziesiątki jeśli nie setki....czasami urządzenia rzeczywiście grają na tyle podobnie że ciężko odróżnić.

Zmanipulowaliśmy ich ? Oni nas zmanipulowali ? No bo przecież urządzenia musiały grać tak samo :-))))<<

Ale przecież to właśnie piszę. Mieliście słuchając tego CECa i Behringera przed oczyma cały zestaw pomiarów?? NIE!!!

Tak więc różnice były słyszalne, bo pewnie ten CEC miał nieco inne parametry niż Behringer. To nie dowodzi, że w ABX byście tych różnic nie usłyszeli. Nie sprawdzaliście, prawda???

Bardzo wiele sprzętów można rozróżnić w ABX, najlepiej widać to na przykładzie lampa vs. tranzystor, jednak np. trany o podobnych parametrach, jeden za 34 000 zł, a drugi za 4 000 zł grały dla mnie tak samo. Co dowodzi tylko tego, że liczą się wyłącznie pomiary i one są odzwierciedleniem jakości dźwięku, nic innego, a istotne różnice w tych pomiarach są słyszalne, również w ABX.

Nie wiem zatem skąd wzięliście tezę, że nie frakcja ABX-ów uważa, że wszystko gra tak samo. Nikt tak nie sądzi.

Wskazuję jedynie, że w audio jest masa urządzeń wycenianych bardzo różnie i grających bardzo podobnie, bo wynika to z ich charakterystyk. Audiofile nie mogą znieść, że Accu DP700 gra tak samo jak Marek SA8003, ale wystarczy spojrzeć, że ten ostatni ma równie znakomite ch-ki, co Accu i choćby ktoś zrobił kupę na środek pokoju, to nie usłyszy różnic, a jeśli uważa, że słyszy, to mu się wydaje.

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

• Gość
21-04-2011, 10:04
>> magus, 2011-04-21 10:02:24
uparliście się, że będziecie za kogoś ustalać, co słyszy a czego nie
===========

Boże Broń, to Ty masz udowodnić, że słyszysz niesłyszalne :)