@ Laniu kochany
>>Takich spotkań/porównań mam na koncie dziesiątki jeśli nie setki....czasami urządzenia rzeczywiście grają na tyle podobnie że ciężko odróżnić.
...tak, że wiesz gdzie sobie można wsadzić ABX w takich sytuacjach Roland....a co na to królowa nauk - psychologia ?:-))))
Zmanipulowaliśmy ich ? Oni nas zmanipulowali ? No bo przecież urządzenia musiały grać tak samo :-))))<<
Ale przecież to właśnie piszę. Mieliście słuchając tego CECa i Behringera przed oczyma cały zestaw pomiarów?? NIE!!!
Tak więc różnice były słyszalne, bo pewnie ten CEC miał nieco inne parametry niż Behringer. To nie dowodzi, że w ABX byście tych różnic nie usłyszeli. Nie sprawdzaliście, prawda???
Bardzo wiele sprzętów można rozróżnić w ABX, najlepiej widać to na przykładzie lampa vs. tranzystor, jednak np. trany o podobnych parametrach, jeden za 34 000 zł, a drugi za 4 000 zł grały dla mnie tak samo. Co dowodzi tylko tego, że liczą się wyłącznie pomiary i one są odzwierciedleniem jakości dźwięku, nic innego, a istotne różnice w tych pomiarach są słyszalne, również w ABX.
Nie wiem zatem skąd wzięliście tezę, że nie frakcja ABX-ów uważa, że wszystko gra tak samo. Nikt tak nie sądzi.
Wskazuję jedynie, że w audio jest masa urządzeń wycenianych bardzo różnie i grających bardzo podobnie, bo wynika to z ich charakterystyk. Audiofile nie mogą znieść, że Accu DP700 gra tak samo jak Marek SA8003, ale wystarczy spojrzeć, że ten ostatni ma równie znakomite ch-ki, co Accu i choćby ktoś zrobił kupę na środek pokoju, to nie usłyszy różnic, a jeśli uważa, że słyszy, to mu się wydaje.