Audiohobby.pl

LOUDNESS WARS - przesterowanie idealne

zibra

• 812 / 5204
  • Ekspert
16-04-2011, 21:43
mam konwerter audio gd digital interface. posiadam do niego w tej chwili dwa coaxiale: DIY conducfil i slynny belkin synapse. siedze od 2 godzin i z ciekawosci przepinam same kabelki. hmm porownuje na bardzo zroznicowanym repertuarze i wydaje mi sie, ze nie jest to jakis efekt psychologiczny. conducfil gra "ciemniej" z bardziej rozciagnietym basem i troszke wycofana srednica - zauwazylem to na wokalach. sa jakby lekko wycofane i takie bardziej aksamitne. gora jest zlagodzona - na belkinie ten sam utwor bardziej swidruje uszy w wysokich partiach, srednica, wokale sa bardziej na pierwszym planie, a bas wydaje sie jakby byl krotszy, mial mniej wybrzmienia.
nie mam w slyszeniu tych roznic zadnego interesu, a i same kable to nie druty za kilkaset zlotych. moze wedlug niektorych z was jestem popierdolony, pewnie nie przejde slepego testu itd, ale tak to moje uszy odbieraja. a porownywalem bardzo dlugo. jest to moja subiektywna opinia. nie znam charakterystyki danych kabli, nie kupilem ich, nie wiem czy kable wplywaja na dzwiek generalnie, ale tak to w tej chwili odbieram i nie podniecam sie moimi "wynikami". jak plote bzdury, szczegolnie, ze to tor cyfrowy to przepraszam i wasze zdrowie
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

lancaster

• Gość
16-04-2011, 22:07
"conducfil gra "ciemniej" z bardziej rozciagnietym basem i troszke wycofana srednica - zauwazylem to na wokalach. sa jakby lekko wycofane i takie bardziej aksamitne. gora jest zlagodzona"

Mam identyczne spostrzeżenia apropos tego kabla. Pisałem już o tym wcześniej. Brzmienie jest ogólnie OK, ale w charakterze takie jak piszesz. Nie raz pisałem ze dobry wybór dla złagodzenia systemu. Gustaw ma przedłużacz do słuchawek z Conducfila. Chwali sobie, ale jesteśmy zgodni że wywołuje efekty j.w.
Jeden z userów kiedyś prosił mnie o reakcję bo ktoś inny sprzątnął mu sprzed nosa umówioną wcześniej transakcję na ten kabel(w ogłoszeniach na AH). Napisałem mu ze powinien się cieszyć bo pod jego preferencje byłby to średni wybór.
Po jakimś czasie facet napisał mi, że sprzedający poproszony o opinię napisał DOKŁADNIE TO SAMO co ja :-)

Pewnie zbiorowa hipnoza i satanistyczna autosugestia :-)

...zakładam że w abx nie rozróżniłbyś obu kabli (zakładam, ze ja też :-))....tylko co z tego ?:-)

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
16-04-2011, 22:19
Cyfrowy Conducfil R-9889 to nic ciekawego, zwykły RG6 z miedzianą plecionką jest wyraźnie lepszy, a jeszcze lepszy przewód koncentryczny w ogóle się nie robi z kabla 75 omów. Mam taki w domu i przesiadka na niego powoduje wrażenie jakby się słuchało dobrego winylu. Powrót na dowolny kabel 75 omów jaki mam w domu daje wrażenie, że dźwięk jest wysilony, głuchy i mechaniczny.

Co do Conducfila 8896, bo to ten analogowy, to sporo zależy od sposobu jego połączenia. Można go zrobić zarówno z ocieploną średnicą, jak i wycofaną. Kwestia co podłączyć, a co odizolować, i z której strony. Niemniej wyjście poza pojedynczą mikrofonówkę daje nowe możliwości i skok jakościowy.

Przez ostatnie parę tygodni sporo się bawiłem w konfiguracje różnorakich kabli, stąd niektóre nowe wnioski.

Vinyloid

• 2470 / 5323
  • Ekspert
16-04-2011, 22:19
zibra,

Nie chcę Cię martwić ale masz jak w banku, że frakcja Kłapouchych już zaliczyła Cię do grona Uszatków.

zibra

• 812 / 5204
  • Ekspert
16-04-2011, 22:24
wiesz gdzie ja to mam?:) ale nie pokaze, bo mi wstyd
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

zibra

• 812 / 5204
  • Ekspert
16-04-2011, 22:31
mowie o conducfilu 13462 z linka, zamiast litego drutu. mam tez 9889, ale na dzis skonczylem moje uszatkowe porownania

lancaster

• Gość
16-04-2011, 22:36
Detektyw, wiem dlaczego zamilkłeś !
Obawiasz sie, ze na filmie testowym zauwazony by został u Ciebie brakujący kawałek naskórka !

Vinyloid

• 2470 / 5323
  • Ekspert
16-04-2011, 22:48
Rolandsinger,

Nie chcę abyś myślał, że cokolwiek insynuuję ale możesz zdradzić czy kiedykolwiek robiłeś badanie słuchu ?
Nie żądam abyś publikował wyniki, chodzi o sam fakt poddania się (lub nie) audiometrii w całym zakresie pasma Hi-Fi (40Hz – 16kHz). Od biedy jakiemuś domowemu testowi na generatorze częstotliwości.  Pytam dlatego, że test odsłuchowy stawia (a przynajmniej powinien) przed badanym jakieś minimalne wymagania co do jego zdolności słyszenia.

P.S.
Ewentualnie jakieś bardziej obiektywne badanie, np. otoemisji akustycznej (OAE)  

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
16-04-2011, 22:58
Kiedy się pisze co jest identyczne z czymś tam, to dobrze jest też napisać przez co. Bo ja np. patrząc w nocy podczas śnieżycy, przez zachlapane okno, na sąsiada idącego chodnikiem z żoną, plecami do mnie i daleko, to też mogę powiedzieć, że oboje są identyczni.

Vinyloid

• 2470 / 5323
  • Ekspert
16-04-2011, 23:04
Stary, w takich warunkach nie odróżniłbym własnej żony od samobieżnej glebogryzarki ogrodniczej :-)

• Gość
17-04-2011, 11:10
>> lancaster, 2011-04-16 22:07:01
>Po jakimś czasie facet napisał mi, że sprzedający poproszony o opinię napisał DOKŁADNIE TO SAMO co ja :-)

słowo w słowo ? chciałbym to zobaczyć ;)

to jest jak porównywanie dwóch wierszy :) kiedy uznasz, że jest "dokładnie tak samo" ? ;) jak użyjecie przypadkowo DOKŁADNIE jednego słowa ? :)))

lancaster

• Gość
17-04-2011, 11:19
"to jest jak porównywanie dwóch wierszy :)"

Może kolega się zgłosi we wątku i Tobie potwierdzi.

sorry Paweł, dzieżko będzie nam się rozmawiać bo praktycznie wszystko co powiem na temat Twojego podejścia do Twoich poszukiwań "naukowych" (pseudonakowo-guślarsko-abeiksowo-betonowych) może być uznane za obelgę, a tymczasem tylko opisuje rzeczywistość.
Zdiagnozowanie u Ciebie wady słuchu będzie okolicznością usprawiedliwiającą, na poziom mentalny i tak przymykam oko. Mogę Ci nawet ustąpić miejsca w środkach komunikacji miejskiej.

co zrobisz jak w abx nie rozpoznasz zmian spl o 0,4dB ?:-)
Kupisz sobie 1000 płyt z szumem różowym ? ....i kozaczki :-D

• Gość
17-04-2011, 11:26
>> lancaster, 2011-04-17 11:19:39
>"to jest jak porównywanie dwóch wierszy :)"

>Może kolega się zgłosi we wątku i Tobie potwierdzi.

potwierdzić to on może, ja czekam na konkrety :) zapis dwóch niezależnych opisów, potwierdzonych przez kogoś niezależnego :)

>sorry Paweł, dzieżko będzie nam się rozmawiać

to prawda, bo ja żądam konkretów, a nie bajek :)

>co zrobisz jak w abx nie rozpoznasz zmian spl o 0,4dB ?:-)

bardzo możliwe, nikt nie mówi, że każdy i wszędzie to odróżni :) ważne, że są tacy co odróżniają :))

mam pre z regulacją głośności co 0,5dB, to słychać wyraźnie

Ahmed

• Gość
17-04-2011, 11:47
>> Archaniol, 2011-04-17 11:26:4
mam pre z regulacją głośności co 0,5dB, to słychać wyraźnie

Udowodnij, że to słychać wyraźnie, bo tak to jest wyłącznie opowiadanie przez ciebie bajek.
Zrób pomiar, test ABX, zaproś 20 świadków i psychiatrę, specjalistę od nerwic natręctw.

lancaster

• Gość
17-04-2011, 11:49
Paweł, przyjacielu specjalnej troski. Pisałem, że dałem facetowi opis swoich wrażeń a on mi odpisał, ze sprzedający napisał mu to samo (pewnie nie słowo w słowo co zmienia postać rzeczy podobnie jak to, ze kiedy ktoś Tobie napisze ze jesteś niepełnosprawny będzie to znaczyło co innego niż kiedy ktoś Tobie napisze, ze jesteś szurnięty :-)).
Ocena podobieństwa wrażeń/opisu należy do niego. dziecku trzeb mniej tłumaczyć, ale dziecko ma przynajmniej dobrą wolę....i nie jest j.w :-)
Nie pamiętam kto to był konkretnie, nie była to żadna osoba regularnie udzielająca się na forum, za to sprzedający zdaje się ze od czasu do czasu gdzieś mi mignął. Temat miał miejsce miesiące temu.
Jak masz luźne 500zł to mogę Tobie tego poszukać na swojej poczcie. Raczej nie usuwałem - to był mail.
tak jak pisałem, może przeczyta i sam się zgłosi we wątku.

"mam pre z regulacją głośności co 0,5dB, to słychać wyraźnie"

O!:-) ...a może wreszcie jakieś konkrety zamiast bajek i opisów że NIBY słyszysz?:-)
Kto to widział ? Słyszał ? Kto może potwierdzić ?:-)