Podałem schemat mojego i własnoręcznie zrobionego zasilacza ogranicznika napięcia i prądu o dobrych parametrach stabilizacji i wysokiej sprawności co do wykorzystania napięcia zasilającego. Zasilacz ten jest uniwersalny i także dobry do wykorzystania dla audio zasilania, bo są zrobione wprowadzenia prądowe i napięciowe jako punkty lutownicze i zastosowana duża pojemność wyjściowa dobra jest dla wzmacniacza, aby głośniki chciały dobrze działać -maskując zniekształcenia samego zasilacza -co nigdy jest spotykane aby duża pojemność kondensatora była na wyjściu zasilacza, a nie na prostowniku.
Po prostu taki zasilacz zasila dwa zasilacze do łuku dla złota. Ma to sens bo drugi zasilacz i wyjściowy działa jeszcze dokładniej i szybciej.
Jak pisałem zasilacz do złota to jest babranie się z krótkimi i logicznymi połączeniami.
Dla ciekawości podam że jeśli węzły zasilacza, jako elektrody do łuku, wystają parę milimetrów ponad płytkę laminatu zasilacza i ich rozstaw jest trochę za duży(28mm) to dla minusowej elektrody stosuję się podwójną blachę miedzianą d=0.65mm i zagiętą i szeroką 3cm i podwójnie długą na około 8mm i podniesioną tak aby była nad płytką na wysokości około 6mm i jej krótka krawędź była poziomo i wtedy łuk ma swoje czyste miejsce tylko na tej krawędzi. Natomiast elektroda plusowa powinna być też taką samą blachą przylutowaną do węzła ale pionowo i wysokości około 15mm i od jej centralnego spodu powinno być wyprowadzenie zrobione grubą i o cieniutkich drucikach linką zakończoną blaszką z wywierconym cienkim otworem dla przylutowania, po przeciwnej stronie jak frontowa cienkiego drucika Cu f=0.25mm i wtedy cyna nie uczestniczy w elektrycznym łuku i jest dobra do tego separacja. Zen bardzo krótki kawałeczek grubej i giętkiej linki zapewnia jakieś kierowanie cienkiego druciaka w łuku elektrycznym -najlepiej aby był podajnik drutu na wałkach z ograniczoną w wąskim przedziale regulacją prędkości podawania drutu.
Oj ta technika na krótkich połączeniach i trochę dziwaczne do tego elektrody -podwójnie i zagięte blachy, o dużej powierzchni -tylko w takiej wersji ręcznego babrania się krótkim drucikiem 12mm długim tak to wygląda i taki drucik od razu się zużywa i praktycznie nie nadaje się to do robienia złota, ale jedynie do prezentacji zjawiska, tym bardziej że palce od trzymania takiej elektrody mogą zrobić się niezdrowe.