Audiohobby.pl

Black Pearl - Poznań

www_outleter_pl

• 46 / 5126
  • Użytkownik
16-11-2010, 15:16
Wydaję mi się, że 990 pro mają podbicie mid/high bassu i to zagłusza w nich niższy bass ale jest to moje przypuszczenie. Ogólnie wg. mnie bass 990pro jest efekciarski i że tak powiem mniej w nim wykwintu. :D

x500

• 461 / 6084
  • Zaawansowany użytkownik
16-11-2010, 15:20
No ok , czy Czarna Perla ostatecznie rozniosla wszystko do 12kzl czy tez nie ?

kopaczmopa

• 786 / 6045
  • Ekspert
16-11-2010, 15:24
bas 990Pro jest znakomity, to nie jego jest za duzo tylko w innych sluchawkach bywa go za malo.

ciekawosc brzmienia

kopaczmopa

• 786 / 6045
  • Ekspert
16-11-2010, 15:25
a co do Czarnej Perly nie wiem po co teksty ze nie ma lepszego do 12k zl, podejrzewam ze znajdzie sie taki co mu bedzie wybitnie odpowiadal a i taki co bedzie wolal cos za 200zl.
ciekawosc brzmienia

www_outleter_pl

• 46 / 5126
  • Użytkownik
16-11-2010, 15:30
>> kopaczmopa, 2010-11-16 15:24:36
bas 990Pro jest znakomity, to nie jego jest za duzo tylko w innych sluchawkach bywa go za malo.

No... to jest twoja opinia. Nie rozumiem czemu ją postulujesz jako prawdę ostateczną. ;D

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
16-11-2010, 15:43
Ja się zgadzam z outleterem co do 990 w kontekście 880 Pro, szczególnie jeśli piszemy o edition 2005, ale gustaw słuchał czegoś, co na dzień dzisiejszy zwie się Pro 600 ohm. To jest bardziej ludzka wersja od Edition 2005 w których bas jest jak piłka plażowa - wielki i pusty w środku. Do tego bolesny sopran, a przynajmniej taki był z Grahamem Slee Solo i na stanowisku demo Beyera.

Co do czarnej perły - nie spotkałem na razie niczego, co w bezpośrednim porównaniu podobało by się MNIE przynajmniej tak samo. Mój sposób postrzegania świata mówi mi, iż pozostałe urządzenia bardziej zniekształcały. Przyjemność ze słuchania też nie była większa w żadnym wypadku przy założeniu, że wzmacniacz grał ze źródłem według MNIE optymalnym po kablach dobrych według MOJEJ oceny. W związku z tym po spotkaniu w Poznaniu nie widzę sensu ani potrzeby zmieniania czegokolwiek w całym moim torze słuchawkowym. Dopuszczam istnienie lepszych interkonektów. Przykładowo na meetingu Docet Lector lepiej zabrzmiał przez VdH The First na Black Pearl, ale już Densen wyraźnie gorzej od moich kierunkowych.

Arek_50

• 1130 / 6108
  • Ekspert
16-11-2010, 17:10
Ja jeszcze tylko krotko.Ogladajac zdjecia sadze ze nazwa szkodzi temu wzmacniaczowi i to bardzo.

kopaczmopa

• 786 / 6045
  • Ekspert
16-11-2010, 17:16
>No... to jest twoja opinia. Nie rozumiem czemu ją postulujesz jako prawdę ostateczną. ;D

a gdzie wyczytales ze to prawda ostateczna? Chyba jasne ze to moja opinia, tak samo jak twoja jest twoja:)
z tym ze moja racja jest najmojsza :P

Co do BP to jasne ze Tobie ma sie podobac skoro jestes konsruktorem Majkel. Wieksza wartosc jednak mialoby jakby tez te zachwyty odzwierciedlone byly w wypowiedziach innych osob.
ciekawosc brzmienia

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
16-11-2010, 17:50
 >> kopaczmopa, 2010-11-16 17:16:00

>Co do BP to jasne ze Tobie ma sie podobac skoro jestes konsruktorem Majkel. Wieksza wartosc jednak mialoby jakby tez te zachwyty odzwierciedlone byly w wypowiedziach innych osob.

Jakbym nie używał Lake People G99/2 to do Beyerdynamiców T1 kupił bym sobie majkelową Black Pearl. Z LP nie ma takiego niskiego basu co moim zdaniem z BP ratuje te słuchawki (chciałbym posłuchać innego wzmaka w tej cenie co sobie radzi tak dobrze z basem do T1). Ponieważ średnicy BP w poznaniu koledzy nie byli w stanie określić to i ja się nie muszę wychylać i pisać bo i tak nikt nie zrozumie.

Kopaczmopa Ty musisz zrozumieć że tego nie widać ale ludzie na Black Pearl głosują nogami i po prostu kupują go. Nikt Ci go nie wciska możesz sobie kupić coś tańszego ,taką Soha 3, Piotrka 608 ,czy Holdegrona który się podobał grupie Poznańskiej (tylko przeczytaj uważnie jakim to dźwiękiem grało i z czego).

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
16-11-2010, 18:13
>> kopaczmopa, 2010-11-16 17:16:00
>Co do BP to jasne ze Tobie ma sie podobac skoro jestes konsruktorem Majkel. Wieksza wartosc jednak mialoby jakby tez te zachwyty odzwierciedlone byly w wypowiedziach innych osob.

Lektura wpisów osób, które słuchały tego wzmacniacza w Poznaniu powinna Ci jasno wykazać, że wymagasz niemożliwego. Ja uważam, że przypochlebienie zmianą brzmienia gustom niektórych osób to by było psucie jakości tego wzmacniacza. Od razu mówię, że to żadna sztuka to zrobić, dlatego najbardziej zadowoleni bywają Ci, którzy mi dokładnie napiszą czego oczekują dźwiękowo. Ja nikomu Black Pearl nie wciskam, a do słabych źródeł nawet odradzam. Nie zaglądałem do środka, ale brzmienie tego Holdegrona z meetingu wskazuje na użycie AD825, on jest taki nasycony i dobitny. Jakieś cztery lata temu "odkryłem" tego scalaka na swój użytek jako świetnego kompana dla HD595, bo spowodował, że wreszcie te słuchawki potrafiły zachrypnąć kiedy od nich tego oczekiwałem. AD825 gra żywiołowo, jasno, z nasyconymi barwami, mocnym i dobrze artykułowanym basem oraz przeciąganym sopranem. Przestrzennie nie czaruje, jest bezpośredni. Do spokojnych słuchawek jak znalazł. Niemniej jego sygnatura jest zbyt wyraźna, żebym go użył w urządzeniu, które zaliczam do wysokiej klasy. Wspomniany wcześniej AD8066 idzie jeszcze dalej z własną sygnaturą, kiedyś go całkowicie odrzuciłem jako scalaka do audio, niemniej do wyciągania brzmienia za uszy może się nadać. Ma swoją własną, miłą barwę, cyzeluje sopran i posiada potężny bas.

Co do JVC - na razie za mało repertuaru przeleciałem. Na razie zarobiły plus za umiejętność jednoznacznego uszeregowania dwóch jakościowo różnych napędów do słuchawek. Ponadto puszczone głośno są dużo bardziej strawne niż grające po cichu. Czy one w ogóle są wygrzane?

Gustaw

• Gość
16-11-2010, 18:17
> Arek_50, 2010-11-16 17:10:19
Ja jeszcze tylko krotko.Ogladajac zdjecia sadze ze nazwa szkodzi temu wzmacniaczowi i to bardzo.

Mógłbyś podać jedną rzecz na świecie, oprócz NVA, która się Tobie podoba ? :-)

Gustaw

• Gość
16-11-2010, 18:17
.

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
16-11-2010, 19:26
Odpowiadasz na wpis
>> kopaczmopa, 2010-11-16 12:00:45
>>Ej nie popadaj w skrajnosc. Od dawna lubiłem dziurkę mojego CD-ka ale zdecydowanie lepszy okazał sie VIOLECTRIC V90. Zdaje sie ze ani konstrukcyjnie (wygląd) ani cenowo (1400) nie jest to jakaś górna półka.

tylko ze to jest na jakis konkretnych sluchawkach Ogorek, potem podepniesz inne i okaze sie ze ta dziurka na nich nie gra gorzej od wzmacniacza a moze byc ze i nawet lepiej (jesli jest dobra).

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

HD650, HD595, HD380, AKG701 ... pozbierałem od sąsiada

Ale mam propozycję, zamiast pisać -> zapraszam (tak jak to kiedyś bywało) do siebie na odsłuch. Jak już będzie BP od @majkela. Wtedy posłuchasz sobie i Violectrica i BP podłączone do CD-ka i do DAC-a Audionemesis VLE (zasilanego z compa poprzez hiface EVO)

Przyjdziesz ze swoimi słuchawkami, jakąś płytką i posłuchasz na spokojnie (jedyny problem to preferowane środki tygodnia a nie weekendy)
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

grisza_1982

• 389 / 5383
  • Zaawansowany użytkownik
16-11-2010, 20:40
Gustaw, w CAL! masz oryginalny kabelek ?

Gustaw

• Gość
16-11-2010, 20:43
Oczywiście. Nie modyfikuje się doskonałości ;-)