Audiohobby.pl

Black Pearl - Poznań

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
16-11-2010, 09:51
Zgadzam sie z kolegami :) Nie istnieje wzor, a kazdemu wydaje sie cos innego. :)

>> majkel, 2010-11-16 01:01:27
"na meetingu w Poznaniu wyszło jak na dłoni, że każdy ma inne wagi odnośnie aspektów dźwięku, a dodatkowo jeszcze inaczej postrzega te same fakty dźwiękowe.

No wiec wlasnie :))

Dla mnie liczy się kompletność i poprawność wszelkich zjawisk. Nie ocenię wyżej urządzenia, które coś z dźwięku powybierało, a na reszcie domalowało piękne ornamenty"

No i wlasnie tak jak wyzej, to co dla jednego poprawne dla innego wcale takim nie musi byc.

ja mogę wskazać przyjemniejsze urządzenie jako lepsze tylko wtedy, gdy w aspektach postrzeganych przeze mnie jako czysto techniczne jest co najmniej nie gorsze od konkurenta.

A kiedy ktos inaczej odbiera i interpretuje te same aspekty, te czysto techniczne to moze po prostu uwazac inaczej.
Dla jednego rzeczywisty i naturalny bas moze byc np. bardziej zwarty i wybrzmiewajacy krocej niz dla innego. Wtedy jedna osoba wskaza urzadzenia 1) jako naturalniejsze a druga powiedzmy 2) jako prawdziwsze i nie z tego powodu ze im sie bardziej podoba, tylko po prostu uwazaja, ze tak jest prawdziwiej.

Podobnie jedna osoba moze uznac za prawdziwsze urzadzenie ktore intrumenty na scenie kreuju bardziej punktowo i dokladnie bo coz, tak mu sie wydaje i tyle, a drugi wskaze jako prawdziwsze urzadzenie ktore nie jest do tego stopnia precyzyjne i zrodla nie sa az tak punktowe, lecz bardziej "wylewaja z siebie dzwiek".

Dlatego, z osobistych przezyc, doswiadczen, wyobrazen wynika nawet to co bedzie dla nas blizej prawdziwosci.
Pewnie mozna zgodzic sie w takich aspektach ze np. bas jest slabiej lub gorzej kontrolowany ale kazde ekstremum nie jest dobre bo ani sztucznie "za krotki" ani "za dlugi" nie jest chyba przez nikogo pozadany a to co jest "lepsze" to juz kwestia jak dla mnie w pelni subiektywna.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
16-11-2010, 09:57
Każdy szuka innych rzeczy w dźwieku - zgadzam się w całej rozciągłości.

Prosty przykład - mój tata szukał słuchawek dla siebie, podrzucaliśmy mu z bratem przeróżne konstrukcje z różnych półek cenowych od german maestro, poprzez AKG i Shure, Denony itp do Sony. Cena była bez znaczenia - tata wybrał Sony 7509 HD jako słuchawki w, których słyszy "najlepiej". Czym jest jego najlepiej nie wiem; prawdopodobnie chodzi o górę i górną średnicę i ich udział w całości pasma większy przy zachowaniu dużej rozdzielczości.

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
16-11-2010, 10:53
>> ogorek, 2010-11-16 07:11:24        

>@Rafael - a mozna gdzies kupić taką płytkę ? Tu się zgodzę z Rolandsingerem ze na płytach Musical Fidelity czy innych podobnych (zwąłszcza płytach do Avangarde Acustic) wszystko pięknie brzmi.

Płytka mimo pięknego pudełka ślicznie nagranej muzyki -potwierdza to również moja żona;) na razie jest nie do dostania, ma wyjść dopiero na wiosnę 2011 :(  o czym pewnie powiadomię :)  

Może majkel zda nieobiektywną relację jak posłucha jej u mnie ;)?                      

kopaczmopa

• 786 / 6045
  • Ekspert
16-11-2010, 11:01
po tych wszystkich meetach dla mnie wnioski sa nastepujace

- kazdy ma inne oczekiwania
-nie ma jednego sprzetu spelniajacego oczekiwania wszystkich
- powyzej pewnego przyzwoitego poziomu bardziej odznacza sie innosc a nie lepszosc sprzetu np. sluchawek (dla mnie GSy sa np nie do sluchania mojej muzyki)

Nie wiem co to za Holdegron ale widac jasno z tego meetu ze mozna tanio i dobrze.
Black Pearl podobal sie ale nie jest wzmacniaczem ponad wszystkie.

Prawde mowiac po prostu coraz mniej mi sie chce czytac wypociny o wielkiej klasie jakiegos drogiego sprzetu po cyzm okazuje sie ze mi po prostu sie on nie podoba i czasem wole dziurke z mojego CD. Oczywiscie zawsze jesli cos nie brzmi mozna sie zaslonic ze ktos ma tor nie ten i inne, ze potrzebna elektrownia albo zrodlo czyste jak lza.
ciekawosc brzmienia

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
16-11-2010, 11:05
 a pisać Ci się chce? dziwne!                              

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
16-11-2010, 11:10
>> Rafaell, 2010-11-16 10:53:14

A co Ty taki czepialski? BP zagrał przecież przyzwoicie, a to, że nie odstawił o trzy klasy takiego Holdka to już inna sprawa. Z gustami ludzi i ich opiniami dyskutować chyba nie będziesz?

Apropos płytki którą tutaj reklamujesz, fajnie, że takie coś jest, ale na co nam recenzje Majkela, skoro my tego posłuchać nie możemy?

kopaczmopa

• 786 / 6045
  • Ekspert
16-11-2010, 11:13
>> Rafaell, 2010-11-16 11:05:15
a pisać Ci się chce? dziwne!

chcesz sobie Rafaell podyskutowac na tematy filozoficzne czy napiszesz cos ciekawego na temat? masz jakis patent na wiedze?

dziwne!
ciekawosc brzmienia

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
16-11-2010, 11:20
No właśnie nie byłeś na odsłuchach, nie słuchałeś tych konkretnych Grado napędzanych konkretnymi wzmacniaczami z konkretnych napędów CD a piszesz podobno na temat Black Pearl-Poznań  ?                          

kopaczmopa

• 786 / 6045
  • Ekspert
16-11-2010, 11:23
>A co Ty taki czepialski? BP zagrał przecież przyzwoicie, a to, że nie odstawił o trzy klasy takiego Holdka to już inna sprawa

a ja sie spodziewam ze BP zagral przyzwoicie, przeciez nie o to chodzi.

Bardziej o ten pompowany balonik, ze ciagle cos jest lepiej i lepiej i lepiej - jakby tak bylo to bysmy juz byli ze sluchawkami w filharmonii albo na koncercie Stonesow, a tymczasem te zmiany czesto ida w bok i sa bardziej zmianami tonalnymi niz naprawde przenoszacymi nas w inny wymiar, chodzi zeby obylo sie bez rozczarowan zwlasszcza poczatkujacych forumowiczow.

tak jak napisal Gustaw liczy sie calosc - jak jest fajie dobrane to czesto gra znakomicie za mala cene.

ciekawosc brzmienia

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
16-11-2010, 11:26
To teraz trzeba mieć jeszcze "konkretne" Grado? Chodzi o "konkretny" egzemplarz? Jaja. Rafaell o tym spotkaniu to Ty też może się nie wypowiadaj, bo zdaje się Ciebie tam nie było? A nóż widelec zagrało kiepsko akurat bo poznański prąd był do pupy? ;)

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
16-11-2010, 11:29
 >> szwagiero, 2010-11-16 11:10:48
Żadnej płytki tu na razie nie reklamuję, nie podałem tytułu wykonawcy,etc.Sygnalizuję że powstało coś referencyjnego na bardzo dobrym sprzecie. Jeśli chcesz posłuchać innej płytki nagrywanej moimi Rafaell\'s Cable (tylko nagrywana na nich była trąbka) to polecam sobie kupić oryginał bo tam coś usłyszysz a nie słuchać MP3.
http://www.myspace.com/vladimirska  płytki można zamówić tu  igor.herzyk@gmail.com

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
16-11-2010, 11:34
>> kopaczmopa, 2010-11-16 11:23:53

Początkujący może nie docenić dobrego urządzenia i to są fakty! Dla niego te różnice będą mniejsze niż dla kogoś, kto jest osłuchany.

Spotkanie takie jak to w Poznaniu to świetna sprawa, natomiast chyba każdy powinien zdawać sobie sprawę, że jak potem ktoś pisze taką recenzję jak te powyższe, to jest to zbiór luźnych wrażeń, a nie dokładne przetestowanego toru i jego poszczególnych elementów. Na podstawie takich opinii nie ma co wyrabiać sobie zdania o jakimkolwiek urządzeniu.
Nie rozumiem dlatego ludzi, którzy prawie "popuszczali" i domagali się natychmiastowych i wielostronnicowych recenzji tego, co działo się w Poznaniu. Takie spotkanie to świetna rzecz, bo można się poznać, można wstępnie posłuchać urządzeń, których się nie zna i wyciągnąć jakieś wnioski na temat tego, których np. słuchawek nie jesteśmy w ogóle w stanie zaakceptować i którymi nie zawracać sobie po prostu głowy, ale w drugą stronę - którymi się zainteresować. To samo dotyczy reszty urządzeń.

Fakt że balonik został nadmuchany i wiele osób jakoś przesadnie się "podjarało" sytuacją. Przecież takie spotkania w mniejszym gronie odbywały się już od dawna i jakoś nikt nie robił sensacji.

Wracając do sprzętu, to oczywiste, ze im dalej i im drożej tym różnice tak naprawdę maleją, niekiedy sprowadzają się do niuansów takich, które można dostrzec po czasie, a nie po 15 minutach odsłuchu. Nie zgodzę się, że różnice są tylko w zmianach tonalnych to na pewno! Jeśli ktoś ma ochotę i pieniądze odkrywać te niuanse to jest jego sprawa, inny nie ma kasy albo ochoty i będzie słuchał z budżetowego sprzętu i tak samo go to będzie cieszyło - sprawa stara jak świat.

GRADO__Fan

• 299 / 6077
  • Zaawansowany użytkownik
16-11-2010, 11:38
kopacz, szkoda, że Cię nie było bo może byś zmienił zdanie.
 Po prostu trudno jest pisać o dźwięku, a szczególnie czytającemu złapać układ odniesienia. Dlatego warto słuchać.

PS. Reactor - masz pełną skrzynkę PW
GFmod Audio Research
www.gfmod.pl

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
16-11-2010, 11:40
>> kopaczmopa, 2010-11-16 11:23:53

O czym Ty piszesz? jakie zmiany tonalne?! Na razie to najmniejszy problem w dobrym nagraniu i późniejszym odtworzeniu u słuchacza. Główny problem to żeby pozbyć się efektu że cokolwiek jest miedzy nami a muzykami. Wczoraj byłem na koncercie, grany między innymi był Bohor Iannisa Xenakisa 8 kanałowa kompozycja na taśmę- słuchawki wysiadają ale nie tak do końca o czym dalej. I mimo że utwór pochodził z 1962 roku głównym problemem była niewydolność dużych monitorów Mackie one się po prostu dusiły a mówi się że taśma to przeżytek z jej 62dB dynamiką :)

Wic polega żeby nie było nic po drodze słychać a na dodatek było słychać wszystko co przed mikrofonem :)                              

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
16-11-2010, 11:42
Odpowiadasz na wpis
>> kopaczmopa, 2010-11-16 11:01:47
po tych wszystkich meetach dla mnie wnioski sa nastepujace

>>>>>>>>>>>

Ej nie popadaj w skrajnosc. Od dawna lubiłem dziurkę mojego CD-ka ale zdecydowanie lepszy okazał sie VIOLECTRIC V90. Zdaje sie ze ani konstrukcyjnie (wygląd) ani cenowo (1400) nie jest to jakaś górna półka.

Co do "lepszy" większa przezystosc, wiecej detali czarniejsze tło, lepiej brzmiący bas -> czyli wieksza przyjemnosc ze słuchania.

Co do  gustów i przyzwyczajen (proszę o wybaczenie bo cytuję z pamięci):
- Gustaw pisał o odbarwionej górnej średnicy w GS-ach
- Grado_Fan pisał o podkolorowanej górnej średnicy (nie pamiętam w jakich słuchawkach)

Jak widać, kazda z tych osób przyzwyczaiła się do pewnego sposobu prezentacji ...
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …