Audiohobby.pl

Black Pearl - Poznań

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
15-11-2010, 12:41
A tak btw to czym GT PRO będzie się różnił od aktualnej wersji Sensaurisa poza stockowym driverem Siemensa i wyglądem?

GRADO__Fan

• 299 / 6077
  • Zaawansowany użytkownik
15-11-2010, 13:24
>> majkel, 2010-11-15 11:18:25
Bartek, a słuchałeś Benchmarka z wyjść RCA? Ja jego dziurkę słuchałem akurat na T1, bo Gustaw polecał, ale to co usłyszałem, to już napisałem. No i w ogóle robił wtedy za wzmacniacz słuchawkowy do gramofonu. W roli pre stary UPS Fideltronika. :)

Słuchałem z wyjścia słuchawkowego.
No właśnie szkoda, że się nie załapałem na odsłuch z Thorensa
GFmod Audio Research
www.gfmod.pl

White Bird

• Gość
15-11-2010, 13:28
Lampy typu 6080 mają nieco grubsze piny niż 6N13S. Podstawki stosowane we wzmacniaczach WBA dopasowują się samoistnie do średnicy pinów stosowanych lamp więc jeśli używa się lamp o większej średnicy pinów może, choć nie musi wystąpić mniejszy docisk w lampach z pinami o mniejszej średnicy.

Grand Twin PRO to poza lampą E288CC Siemens oraz różnicą w wyglądzie (kolor panelu, grawerowane plexi, chromowane kolce) jest wyposażony w system ITPS oraz obrotowy wyłącznik sieciowy.

Intelligent Tube Protection System (ITPS) przy użyciu wyświetlacza LCD informuje o zjawiskach zachodzących w obwodach elektronicznych urządzenia. Do funkcji ITPS funkcji zalicza się:

* Blokada sygnału do momentu gdy nie nagrzeją się lampy. Po nagrzaniu lamp ITPS informuje o tym zapalając odpowiednią diodę (VOLUME/STANDBY) nad potencjometrem VOLUME, załączając tym samym tor sygnałowy.
    * Ciągła kontrola parametrów wzmacniacza podczas pracy.
    * Zabezpieczenie przed długotrwałym przesterowaniem w postaci odcięcia sygnału przy zbagatelizowaniu ostrzeżenia dłużej niż 10 sekund. Jeśli przesterowanie wzmacniacza występuje impulsowo ITPS nie odcina sygnału tylko informuje o  wystąpieniu zjawiska clippingu poprzez informację na wyświetlaczu LCD w momentach gdy ma ono miejsce.
    * Zabezpieczenie słuchawek poprzez odcięcie sygnału w przypadku awarii wzmacniacza.
    * Informowanie użytkownika o stopniu wyeksploatowania lamp mocy.
    * Podawanie wartości prądu oraz mocy wydzielanej na lampach.

reactor

• 1649 / 5546
  • Ekspert
15-11-2010, 13:45
Odnosząc się do wpisów kolegów o wprowadzeniu cyklicznych spotkań mogę powiedzieć tylko, że jestem za! i jeszcze raz za! Sprzętu było nawet za dużo jak na taki meeting, ale było warto nawet za cenę lekkiego bólu głowy następnego dnia. ;)

reactor

• 1649 / 5546
  • Ekspert
15-11-2010, 20:35
>> frackowiak, 2010-11-15 20:20:37

Zachwytów nie widać bo nie było się czym zachwycać. Sam złom był i jedynie te pączki i chipsy ratowały sytuację. ;)

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
15-11-2010, 22:06
Ja się dziwiłęm temu napięciu przed spotkaniem. Nawoływaniem do jak najszybszej publikacji wniosków.
Nadal jest wiara w narodzie ze powstanie urządzenie podobajace sie kazdemu - jednym słowem najlepsze.

Równiez dziwie sie wątkowi w którym krytykuje sie osoby kupujące bez porównań. Czasami warto kupić i dostroic pod dany komponent tor. Ja tak lubię. Dlatego zamówiłem BP juz dawnim chocby z myslą o porównaniu z Violectriciem i nadzieją, ze uda sie zestroic z resztą toru (wiadomo nadzieja czyją matką jest ...)

No i spodziewałem się takich wniosków ze spotkania. Jest grupa ludzi ceniących słuchawki relaksacyjne (CAL!, HD650), jest grupa ludzi którzy poszukują słuchawek bardziej różnicujacych (pokazujacych róznicę w źródłach/nagranaich). Ja sam wiem ile róznych brzmień uzyskuję ustawiajac trochę inaczej kolumny (blizej sciany plus pułapki basowe/dalej od sciany -> punkt przecięcia na twarz, punkt przeciecia za głową). Czasami myślę o pilocie i samobieznych podstawkach, zeby sobie zmieniac ustawienie w zaleznosci od zachcianek.

No i teraz weźmy różną budowę głowy/uszu rózny odbiór przekazu muzycznego, różne ułożenie przetworników ... Najzabawniejsze jest to, ze podobno kazda elektronika gra tak samo a tylko słuchawki/kolumny warto sobie dobierac ...

Reasumujac ... spotkania są ciekawe, daja mozliwosc poznania innych gustów/preferencji, moze nawet udowodnienia swoich racji ale jednak najlepiej powtem porownywac sobie w zaciszu domowym wybrane komponenty
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

chrees

• 1657 / 6105
  • Ekspert
15-11-2010, 22:16
frackowiak ---> Tradycyjnie zwięzłe i trafne podsumowanie naszego spotkania. Poznań, Berlin, a potem cały świat. Możliwa także wersja z Moskwą w miejscu Berlina. Zależy z której strony frontu planujemy uderzenie.

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
15-11-2010, 22:22
>> ogorek, 2010-11-15 22:06:19

No cóż ja lubię te drugie różnicujące nagranie. Właśnie sobie słucham płytki która była nagrywana na wiosnę moimi kablami i przy nagrywaniu której byłem obecny. Powiem krótko kapitalna sprawa, nie macie pojęcia jak to może cieszyć, realizm, realizm, prawda o dźwięku, super!

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
15-11-2010, 23:50
Tak czy siak, szkoda ze poki co nikt nie napisal jakich wlasciwie albumow sluchal na tych sprzetach ;)

Gustaw

• Gość
16-11-2010, 00:01
Falow,

Słuchaliśmy Toola (10000 miles), Piotrasa Gabriela - Up, Kari Bremnes i chórów cerkiewnych

Gustaw

• Gość
16-11-2010, 00:02
fallow, sorka za brak literki w nicku

GRADO__Fan

• 299 / 6077
  • Zaawansowany użytkownik
16-11-2010, 00:13
Jak to? Ja napisałem :)

Co do Black Pearl i pozostałej ferajny to jeszcze zamierzam coś napisać jak będę miał chwilę
GFmod Audio Research
www.gfmod.pl

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
16-11-2010, 01:01
Kiedyś czytałem rankingi miesięcznika Chip. Sposób uszeregowania wynikał z oceny różnych aspektów, a każdy miał inną wagę, podaną przez recenzenta. Recenzent również sugerował, żeby każdy kto czyta przypisał swoje wagi i policzył sobie od nowa punktację końcową. Na meetingu w Poznaniu wyszło jak na dłoni, że każdy ma inne wagi odnośnie aspektów dźwięku, a dodatkowo jeszcze inaczej postrzega te same fakty dźwiękowe. Dla mnie liczy się kompletność i poprawność wszelkich zjawisk. Nie ocenię wyżej urządzenia, które coś z dźwięku powybierało, a na reszcie domalowało piękne ornamenty. U mnie to są dwa powody do obniżenia punktacji - ubytki w zawartości i zniekształcanie tego co zostało. Okazuje się jednak, że ktoś inny taki dźwięk może ocenić wyżej, bo mu się przyjemnie słuchało. Ja mogę wskazać przyjemniejsze urządzenie jako lepsze tylko wtedy, gdy w aspektach postrzeganych przeze mnie jako czysto techniczne jest co najmniej nie gorsze od konkurenta.
W sobotę w Poznaniu rozziew jakościowy urządzeń zestawionych w odpowiednim towarzystwie to na pewno było mniej niż umowne dwie klasy. Przy takim małym zróżnicowaniu poziomów, smaki i zapachy grają względnie dużą rolę.

• Gość
16-11-2010, 06:33
I tu się zgadzam z przedmówcą w 100%. Ile ludzi tyle opinii i gustów. Przypomina mi się mój znajomy zapalony miłośnik lamp, który w tym względzie ma ogromne doświadczenie. Ile razy jestem u niego i słucham jego systemy (nieobiektywnie bardzo wysoka pólka) tyle razy robię to z czystej grzeczności. Nie moja bajka. Każdy z nas ma filozofię i przepis na dźwięk. Dzielenie się na forach o swoich perypetiach często rodzi niemałe kontrowersje i różnice zdań. Tak czy siak fajnie, że ludzie o tym piszą! Was też się czyta z przyjemnością:)

pozdr

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
16-11-2010, 07:11
Odpowiadasz na wpis
>> Piotr Ryka, 2010-11-15 22:50:50
 A to tam, że "każda elektronika gra tak samo" - to dowcip roku.

>>>>

Za kazdym razem jak się go powtarza trzeba by się powoływać na jego autora (P*XYZ)
Mnie to stwierdzenie "zmusiło" do zrobienia testó ABX (ja i kolega). Obydwaj mielismy wysoką rozpoznawalność (kolega nawet większą, mimo, ze nie znał wczesniej urządzeń) ale nazabawniejsze jest to ze wskazywalismy odmienne urządzenia jako "znacząco lepsze". Stąd moje podejscie do tematu -> trudno wskazać \'komuś\' urządzenie "lepiej\' brzmiace

@Rafael - a mozna gdzies kupić taką płytkę ? Tu się zgodzę z Rolandsingerem ze na płytach Musical Fidelity czy innych podobnych (zwąłszcza płytach do Avangarde Acustic) wszystko pięknie brzmi.

Ja ustawiłem system tak ze i komercyjnych (wraz z louudness war) da sie posłuchac z przyjemnoscią (tylko denerwują mnie wtedy nieliniowosci na basie - lub moze przesterowania basu)
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …