Audiohobby.pl

Black Pearl - Poznań

lancaster

• Gość
14-11-2010, 12:08
Włodek, słuchałem. Dynamiki, zwłaszcza w połączeniu : GS1000i + Holdegron + Docet, oraz D7000 + BP + Densen/Docet zbarzmiały bardzo fajnie. Same wokale solo i kameralne skłądy na Stax bardzo OK jak zwykle ale też ciut więcej wigoru by im nie zaszkodziło. W konfiguracjach z wczorajszego spotkania STAX brzmiały b.naturalnie i jako zestaw z różnymi CD byl to top wieczoru....jednak nie pod wzgledme motoryki, bo tu konie mechniczne wrrrrrrrr, wrrrrrr dynamików pokazały pazur i swobodę. Barwa dynamików w udanych zestawieniach przy Stax też była bez zarzutu....tylko to uczucie kiedy śpiewa kobieta solo, że ona tam (w Stax) bardziej "jest"...

lancaster

• Gość
14-11-2010, 12:15

"A jak sobie Gradosy radziły na innych wzmacniaczach czy miałeś podobne odczucie, czy po prostu zdanie o nich Ci się diametralnie zmieniało ? "

Rafaell, chyba pomyliłeś moje zdanie z czyimś innym zdaniem :-)))) poczytaj moje zdanie o PS1000. Nie było złe. Miałem spore  "ale" do GS. Wczorajsze słuchawki to jak wspominał GradoFan GSi. Nadal uwazam że PS w temacie barwa są nieco surowe/syntetyczne. Ale w udanych konfiguracjach (wczoajszego wieczora znalazłem 2) nie zwraca to na siebie uwagi - kwestia porónania z innymi słuchawkami bezposrednio. Było to slychac zarówno przy GSi ale bardziej przy D7000 czy Stax. To taka cecha.... i myślę ze nie ma sensu kruszyć kopii o cechy słuchawek wzgledme siebie.

lancaster

• Gość
14-11-2010, 12:23
No to może conieco o buczących D7000 :-) Kilka słów usprawiedliwienia w worze pokutnym :-))))
Dlatego mi sie spodobały że przerzucając sie na system Piotra (Densen + Headroom + D7000) z majkelowego dźwięk spodobał mi sie co najmniej równie jak z majkelowego (tak ogólnie).
Denony w porównaniu z Grado grają dźwiękiem pełniejszym, czesto z większym temperamentem. Dotyczy to zarówno basu jak tez całej reszty - średnica ma więcej ciała a przy tym barwowo jest zróżnicowana chyba jednak lepiej przy jednocześnie (moze) ciut gorszej rozdzielczości. Grado domagają sie gęsto i dźwięcznie brzmiacego systemu (może nawet nie podkolorowanego, ale też nie beznamiętnego/liniowego w znaczeniu studyjnym bo wtedy może byc nieco sucho). Denony były dla mnie najuniwersalniejszymi słuchawkami spotkania. Grały chyba z wszystkim (w kazdym razie z wszystkim czego słuchałem) z czego najbardziej podobały mi sie na BP i Holdegronie....choć paradoksalnie na "obficie" grajacym ampie Headroomu też wypadły dla mnie ciekawie.

Linia podziału charakterystyki brzmiania ampów względem siebie przebiegała następująco : BP i Holdegron - reszta urzadzeń grajaca po cieplejszej stronie audio.

Mi osobiście najbardziej podobały sie te dwa pierwsze jako urzadzenia, choć w kompletnych systemach i Headroom brzmiał bardzo fajnie.

Róznice między BP i Holdegronem w ramach "po jednej stronie lustra" :
- Prerła, ciut cieplejsza, ładniejszy wokal, ciut za mało potegi na dole/dolnym środku. Uwazam ze uniwersalniejszy w zestawieniu z restzą toru/słuchawkami
- Holdegron, wieksza dynamika i swoboda - zwłaszcza w nizszych partiach, klarowniejszy ale też nieco "czysty" styl prezentacji, wydaje sie bardziej bezpośredni ale też w niektórych systemach moze popadac w ostrośc

reactor

• 1649 / 5546
  • Ekspert
14-11-2010, 13:14
Niestety nie potrafię opisać moich wrażeń tak pięknie jak inni koledzy więc będę pisał w myśl zasady (podoba się = OK, nie podoba się = nie OK) Postaram się krótko żeby nikogo przy niedzieli zbytnio nie męczyć. :)

Densen + Headroom + GS1000i----> w moim przekonaniu najbardziej naturalny przekaz, mój faworyt wieczoru.
Lector + Holdegron + GS1000i-----> tutaj nie było już tak pięknie jak w poprzednim zestawieniu, od biedy można tego słuchać, ale bez rewelacji. :P
Densen + Holdegron + GS1000i -----> Bardzo przyzwoicie jak na tą cenę wzmacniacza, ale gorzej niż w połączeniu z Headroomem, co dziwne Holdegron, który docelowo powinien dobrze zgrywać się z   moimi HD650 niestety nie jest dla nich dobrym towarzystwem (lub odwrotnie, jak kto woli). Holdek bardzo przyjemnie wypada w połączeniu z GS1000i co mnie pozytywnie zaskoczyło.

Denon D7000 + wszystkie zestawienia-----> słuchawki wydają się być najbardziej uniwersalne ze wszystkich obecnych na spotkaniu i grały najrówniej we wszystkich konfiguracjach. Jak na mój gust są delikatnie przebasowione, ale nie na wszystkich płytach nadmiar basu był wadą. Słuchając "dyskoteki" (słowa chreesa) przekaz był bardzo miły dla ucha. Zmiana padów na te z JVC w moim przekonaniu robi więcej szkody niż pożytku.

AT W5000 -----> w połączeniu ze sprzętem który mieliśmy do dyspozycji to zupełnie nie moja bajka - jestem na nie.

BP + zestaw Majkela (PS1000)-----> połączenie bardzo udane, słuchanie różnych płyt przyniosło mi dużo radości i mówiąc ogólnie bardzo mi odpowiada (ale) w połączeniu z GS1000i podoba mi się jeszcze bardziej.

Podsumowując:

Czarna perła pokazała bardzo wiele za stosunkowo niewiele. Pozytywne zaskoczenie jak na coś tak małego (bo jak wszyscy wiemy, coś tak małego nie może zagrać :P )

Gs1000i - świetne słuchawki i tyle! Gdyby kosztowały 1300zł to bym się nawet chwili nie zastanawiał :)

Podziękowania dla Majkela za możliwość posłuchania tego maleństwa, oraz dla reszty chłopaków za sprzęt i miłe towarzystwo! :) to był bardzo udany wieczór!

lancaster

• Gość
14-11-2010, 13:16
No to może by tak Audiotechniki. Pierwsze podejscie(system majkela) i jak dla mnie mocno tak sobie, pogłos i średnia barwa. Hedaroom - podobnie. Nie podobało mi się. Wiem, ze dla Gustawa było OK, może nie trafiłem wcześniej w te nuty co on :-)
W tym momencie raczej sobie dalszy odsłuch AT darowałem, ale tak sie jakoś zdarzyło, ze poddpiąłem je akurat do Holdegrona + CD Densena i zabrzmiało to ku mojemu zaskoczeniu bardzo fajnie.
Słuchawki nei są dla mnie wzorem liniowości, ale tak jak wcześniej wydawało się ze grają płasko(nie pod wzgledem charkterstyki, tylko pod wzgledem głębi/faktury/dynamiki) tak tym razem pojawiła sie bardzo sugestywna perspektywa i moze lekko specyficzna ale namacalnosć instrumentów. Zwłaszcza spodobał mi sie kontrabas i skrzypce. Oba instrumenty z robiącą wrażenie fakturą. Może nieco specyficzne granie ale jak dla mnie interesujące. W konfiguracji upierdliwe, wrażenia od "telefon" do "chce sie słuchać"/interesująco.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
14-11-2010, 13:33
To ja może na razie wrzucę moje różne "nominacje".

Pozytywne zaskoczenie wieczoru w kategorii solo:
- Denon AH-D7000
- Holdegron ??? (po tym, co się nieraz czytuje w necie)

Pozytywne zaskoczenie w kategorii zestaw:
- Holdegron + Docet Lector 0.6T + Grado GS1000i = spora przyjemność, bo o wierności nie ma mowy z powodu dwóch pierwszych urządzeń (o czym później)

Negatywne zaskoczenie w kategorii zestaw:
- Holdegron + Densen Beat D400 + Audio Technica W5000 - spłaszczenie i pogłos na średnicy ocierające się o megafon dworcowy. Nie ma tu jednego winowajcy, anty-synergia po prostu.

Negatywne zaskoczenie w kategorii indywidualnej:
- na razie nie napiszę co, zresztą nie jestem w stanie nic sensownego napisać, może później

Ranking wzmacniaczy dynamicznych:
1. Black Pearl (przykro mi)
2. Hybryda Audioton "Hooligan" - w stosunku do BP bas czasem chudy, czasem niekontrolowany - zależnie od słuchawek, dźwięk nieco lżejszy, gładki, czysty, przestrzeń nie we wszystkich wymiarach tak rozpięta jak w BP.
3. HeadRoom Desktop Maxxed - popis wyciskania wszystkich soków z aplikacji na op-ampach, plus parę ficzerów, co do których była raczej zgoda, że trzeba powyłączać, a gain ustawić na low. Rzeczywiście ciepły, dźwięk delikatnie zbrylony i pogrubiony, stąd nieco swobody i finezji na górze mniej. Skutek użycia niemal każdego op-ampa (z tych lepszych). Do słuchawek zamkniętych będzie bardziej OK niż np. do Grado, bo te ostatnie są bezlitosne w oddaniu faktury.
4. Holdegron - całościowy chyba minimalnie gorszy od HeadRooma, ale może zagrać bardziej atrakcyjnie, z większym żywiołem i barwą. Dźwięk bezpośredni i dosadny, na twarz, ograniczony w przestrzeni mocno - gra na twarzy i przy uszach. Dalej nic się nie dzieje, o budowaniu bezkresnej przestrzeni nie ma mowy. Barwę potrafi przenieść bardzo dobrze, jest nasycona, dźwięk ma wyraźną fakturę i wykop. średni bas jest głuchy, nie ma wybrzmienia, stąd wrażenie większego impaktu. Na Barberowej zeżarło część faktury wybrzmienia z bębnów, która była na Black Pearl. Żeby nie było - uważam, że jest dobry. Proszę o uzupełnienie co to za wersja.
5. Wyjście słuchawkowe Benchmarka. Dźwięk op-ampowy w encyklopedycznie op-ampowym wydaniu, ale barwy były, za to plus.

Dziurkę mojego CD pozostawiam innym do oceny.

Źródła:

1. Mój DAC na CS4397 (ponownie mi przykro) - jedyny namacalne i mające coś wspólnego z fizjologią źródło. Mogłoby być odrobinę mniej dystansu - słuchając "konkurencji"
2. Densen Beat B400 - dźwięk atrakcyjny, postawny, fajny przestrzennie, wyraźny, z całościowym sensem. Lekko uproszczony, co słychać szczególnie na górze pasma w bezpośrednim porównaniu z czymś pod tym względem lepszym. Wyższy bas dobarwiony - na Grado można z tym żyć, na T1 za dużo trochę tego dobrego dla mnie było.
3. Docet Lector 0.6T - typowa lampa budżetowa, co poznać po nieszczególnej finezji i przestrzennym galimatiasie. Ten to nawet w ayonie Cd-5 nawet lekko występuje, więc żaden obciach, ale np. w Lebenie CS300XS, Cary SLI-80 czy SETcie GM70 DIY nie słyszałem go w ogóle, a w paru innych urządzeniach lampowych też był, stąd takie moje skojarzenia z lampą. Dźwięki takie trochę porozlewane po płaszczyźnie, ale konkretne, zdecydowanie "zafakturowane". Jeśli ktoś szuka zwiewności lub głębi, to nie ten adres. Bardzo dobry kompan dla Holdegrona - dostarcza barw i rozciągnięcia w pionie i w poziomie. Wychodzi z tego brzmienie radosne i nasycone, spontaniczne bez przejmowania się niuansami, mikrodetalami czy jakąś tam eterycznością. W kategorii "skrzypce" - bliżej gęśli niż Stradivariusa. Dosadność Holdegrona też pomaga, z BP  miałem wrażenie takiej trochę dźwiękowej zupy. Bardziej sobie cenię źródła z większą ilością powietrza, przestrzeni, umiejętności różnicowania "wagi" dźwięków. Proszę nie brać mojej oceny w kategorii dobrze/źle tylko - podoba/nie podoba się, lubię/nie lubię, itp. Wiem, że są osoby nie tylko na wczorajszym meetingu obecne, które taki sposób grania uważają, za uosobienie fizjologii lub winylu, z czym ja osobiście się nie zgadzam. W kontekście ceny - nie mam zdania, nawet nie wiem czy bym radził dopłacić 1000zł do Densena lub 1500 do ayona CD-07, bo to inne granie. Klasa chyba podobna, Densen bardziej uniwersalny. ayona dawno słuchałem.

Resztę źródeł pomijam z racji zbyt krótkiego odsłuchu, ale zestaw z kompem i Hooliganem bardzo sympatycznie zaplumkał, proszę o uzupełnienie co tam było - Bechmark? Myślę, że cdn.

lancaster

• Gość
14-11-2010, 13:40
"Grado mogą w Poznaniu zagrać."

Piotr, słuzę swoimi wcześniejszymi opiniami na temat PS1000 :-)

Mój pierszy kontakt z niewygrzanymi :

"Jak łatwo się domyślić na samym początku rzuciłem się na PS1000....i....całkiem, całkiem....podpięte do Holdegrona zagrały "normalnie". Pisze to w cudzysłowiu bo słuchajac GS1000 nie ma sie takiego wrazenia.
W PS1000 mamy do czynienia z raczej spokojniejsza niż rozbrykana górą pasma. Bardzo dobrze spisuje się bas - kontrola bez zarzutu, zejście też wydawało się niezłe. Grają może i bliższym planem niż GS-y ale taki typ prezentacji mi akurat odpowiada. Czego mi trochę brakowało to plastyki i dxwieczności dxwieku...oólnie nie ma sie wrażenia że coś by się chciało przy tej prezentacji poprawic ale też powiedzmy ze nie dostałem audiofilskiego orgazmu :)"

...po prostu nikt sie Piotr w Poznaniu do PS nie modlił :-) i to po wczorajszym odsłuchu przynajmniej w moim przypadku zmianie nie ulegnie :-)
Dźwięk podobnej klasy był kiedys w połaczeniu chreesowych PS-ów z Sensaurisem np.....Holdegrona też zresztą wówczas mieliśmy.

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
14-11-2010, 13:42
Jako niesłuchawkowiec ale uczestnik spotkania ośmielę się wrzucić swoje trzy grosze!

Najbardziej podobały mi się Staxy, ale je trudno porównywać z innymi ze względu na niekompatybilny wzmacniacz na którym nie można było posłuchać innych. Także Staxów nie można było posłuchać na innych wzmakach. Podobał mi się wzmacniacz
HeodRoom na którym inne słuchawki brzmiały bd.
Jednak moim zdaniem słuchawki tej klasy aby wykazać pełnię swoich możliwości wymagają wyższej klasy źródła i wysokiej klasy kabli połączeniowych.
Ocena moja jest oceną subiektywną i dokonaną na podstawie płyty składanki wytwórni Harmonia Mundi która ,
od kilkunastu lat towarzyszy mi we wszystkich pokazach audio i ocenach nowego sprzętu.

Podziękowania dla Gustawa za organizację imprezy i chipsy.

alghar

• 639 / 5817
  • Ekspert
14-11-2010, 13:51
Jesli można o opinie :BP+Docet Lector 0.6T + Grado GS1000 jak był taki zestaw jak zagrał  ?  BP+Ayona CD-07+ Grado GS1000 ?   BP+Docet Lector 0.6T+T1 ?

lancaster

• Gość
14-11-2010, 13:54
majkel, u mnie jeśli miałbym robić ranking urzadzeń wyglądąłby tak :

Słuchawki:
1. Denon D7000 (Raczej mi przyjemnie niż przykro :-) )
2. Grado GS1000i
3. Grado PS1000
4. Audio Technica
5. AKG
6. JVC (mam nadzieję ze u Piotra znajdą odpowiednie srodowisko by rozwinać skrzydła)

Wzmacniacze :
1. BP/Holdegron (pierwszy milszy ale tez z niedopowiedzeniami, drugi dynamiczny w całym paśmie ale lekko ostry)
2. Headroom/Vinyloid (pierwszy większa kontrola pomimo obfitościm, drugi lepsza barwa)

Żródła
W zależnosci od zeswtawienia słuchawki-wzmacniacz. Nie było źródła które najlepiej spisywało sie ze wszystkim.

Najlepsze zestawienia wczoraj to niestety te z Holdegronem. Źródło do tego wzmacniacza musi być geste i pełne a słuchawki dynamiczne i przejrzyste by pokazać jego zalety.... i tu zarówno Densen (neutralnie, muzykalnie i płynnie) jak Docet (geściej i bardziej pełnokrwiście) zgrywały sie bardzo ładnie.
BP najfajniej zgrywał sie z DAC na 4397 - oba urządzenia dość neutralne ale jako komplet ustępujące motoryką zestawieniom z Holdegronem.

lancaster

• Gość
14-11-2010, 13:55
alghar, porównywalismy bezposredniow  kilku sklepach Lectora 0.6 z CDP 7 Ayona.
Spokojnie mogę podesłać Doceta na porównanko :-)

lancaster

• Gość
14-11-2010, 13:57
Nawet z CD1 :-)

reactor

• 1649 / 5546
  • Ekspert
14-11-2010, 14:04
>> Piotr Ryka, 2010-11-14 13:58:53

Dobre pytanie :)

Były!

alghar

• 639 / 5817
  • Ekspert
14-11-2010, 14:04
" porównywalismy bezposrednio w kilku sklepach Lectora 0.6 z CDP 7 Ayona. " i jakie spostrzeżenia  z tego wynikły ?

reactor

• 1649 / 5546
  • Ekspert
14-11-2010, 14:06
Nie wiem, ale nie bardzo przypadły mi do gustu. Miałem je na uszach może ze trzy razy i te trzy próby wystarczyły żebym mnie zniechęcić do dalszych odsłuchów.