Ze swojej strony chcialbym zwrócić uwagę na zwykle wyższy rzeczywisty Qts niż w danych producenta. Dla przykładu CA22RNY na stronie Seasa ma Qts 0,30, pomiar Klang und Ton 0,35. Podobnie jest z CA26RFX, Qts 0,34 u Seasa i około 0,4 w Klang und Ton oraz Hobby HIFI. Nie wiem czy to tylko kwestia róznic metodologicznych w pomiarach, podobne sytuacje widziałem przy pomiarach Troelsa oraz na HT Guide, nie tylko dla Seasów (między innymi Scan Speak i Peerless).
Moje podejście do tematu projektowania i strojenia obudów, to nie przywiązywanie zbyt dużej wagi do pojedyńczych Hz strojenia portu, czy niewielkich róznic objętości skrzynki. Większe zmiany przynosi chociażby temperatura otoczenia, czy fabryczne rozrzuty paramterów dla poszczególnych egzemplarzy głośników. Dobrze jest wiedzieć na czym się stoi ale maniakalne dostrajanie symulowanych wartości, jest moim zdaniem bezsensowne i często mija się z rzeczywistością. Nie mam w tym miejscu na myśli wypowiedzi misiomora odnośnie elementarnych różnic konstrukcyjnych przetworników, tylko kierowanie się wyłącznie symulacjami z prostych programów, nie biorąc pod uwagę wielu zmiennych.