Audiohobby.pl

Rock, Metal, Thrash Metal i pokrewne - aktualności i wymiana spostrzeżeń

Kraft

• 448 / 6067
  • Zaawansowany użytkownik
30-09-2012, 19:46
Zaintrygowałeś mnie. Daj posłuchać tego piękna zbudowanego na jednym akordzie :)

Dj

• 1088 / 4880
  • Ekspert
30-09-2012, 19:51
Mnie np denerwuje w U2 gitara basowa która mruczy i buczy niemal cały czas, nie podoba mi się taki przekaz, choć mają świetne nagrania to czasem ta gitara basowa doprowadza mnie do szału.
Ja nie przepadam za Kornem bądź slayerem bo dla mnie ta muzyka jest za mocna, trochę bezsensowna. choć niektóre utwory są całkiem dobre.
Początkowy metal był dla mnie najlepszy, stosunkowo lekko nagrany,świetna scena muzyczna, bardzo skomplikowane partie perkusja gitara. Natomiast miażdżącego i ostrego dźwięku, nie lubię, Dla tego większość nagrań Korna to dla mnie nieporozumienie muzyczne.
Podobnie jest w muzyce klasycznej, pewne momenty są po prostu niemiłe,drażniące.
Jednak najsmutniejsze jest to że dziś muzyka jest nagrywana prostacko mimo znacznie lepszej techniki, Scena w starszych nagraniach jest po porostu na znacznie wyższym poziomie niż dziś. przykładem mogą być  The doors,deep purple,black sabbath, pink floyd.

marcinz

• 184 / 4903
  • Aktywny użytkownik
30-09-2012, 20:17
Przyglądałem się tej całej dyskusji i urządziłem sobie blackmetalowe niedzielne popołudnie:
Deathspell Omega - Paracletus (2010)
Mgła - With Hearts Towards None (2012)
Ulver - Bergtatt - Et Eeventyr i 5 Capitler (1994)
Wolves In The Throne Room  - Celestial Lineage (2011)
Burzum - Hvis lyset tar oss (1994)
Deathspell Omega - Kenose (2005)
Drudkh - Blood in Our Wells (2006) - słucham teraz

;)

Kraft

• 448 / 6067
30-09-2012, 21:34
>> Dj, 2012-09-30 19:51:40
>> Scena w starszych nagraniach jest po porostu na znacznie wyższym poziomie niż dziś.
>> przykładem mogą być The doors,deep purple,black sabbath, pink floyd.

Floydzi zgoda, bardzo dobra, miejscami (The Dark Side of the Moon) wręcz perfekcyjna produkcja. Reszta wypada przeciętnie, a Doorsi wręcz fatalnie, no chyba że o "wysokim poziomie" sceny ma świadczyć łapanie wszelkich odbić i przydźwięków z miejsca nagrań. W pełni analogowa rejestracja dawała przyciemnienie, złagodzenie dźwięku, to fakt. Ale i dzisiaj jest to do osiągnięcia, przy czym wszelkie inne aspekty stoją na wyższym poziomie, jeśli tylko producent zna się na rzeczy, a zespół nie idzie na skróty:

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
30-09-2012, 22:16
>>17:03 / 4 godz. temu
>> Rolandsinger, 2012-09-30 11:54:00
 @ Gustaw

>> Ja myślę, że Ty za dosłownie, żeby nie powiedzieć kompletnie infantylnie (bez urazy) interpretujesz przekaz muzyki metalowej.

Spoko. Oczywiście bez urazy. Myślę jednak, że nie doceniasz problemu. Sam myśl a nie posiłkuj się tym co mówi Urlich albo dziarska gwiazda telewizji. 90% tego czarnego metalu to forma ekspresji artystycznej a prościej - ściema i pewien sposób na zarabianie pieniędzy. Myślę jednak, że pewien procent wymalowanych pawianów to autentyki, normalnie i z przekonaniem uprawiających satanizm.

Z drugiej strony wielu z nas ten ten muzyki traktuje z pewnym dystansem ale nie jest to reguła. Osoby bardziej wrażliwe i słabsze psychicznie mogą to traktować zupełnie serio i przyjmować teksty np. o samobójstwie z pełną powagą. Niech taki delikwent ma doła i deprechę i niech do palnięcia sobie (albo komuś) w łeb brakuje mu np. 5%. Dlatego Rolo sugeruję abyś nie patrzył na ten problem tylko ze swojej perspektywy ale nieco szerzej.<<

Faktycznie poziom głupoli na naszej planecie jest constans i wynosi ok. 70% populacji z tolerancją 10% w zależności od długości geograficznej.

Jednakże nie dalej jak tydzień temu kilku Kolegów pomyliło liberalizm z chamstwem twierdząc, że robienie wody z mózgu niepomnym osobom pytającym o audio-zakupy jest jak najbardziej na miejscu (bo oni bardzo wierzą w coś, czego nie ma i muszą każdego do tego przekonać), a jeśli ktoś się temu sprzeciwia, ten socjalista.

Otóż obydwa zagadnienia (muzyka metalowa i audiofilia) mają w tym kontekście wspólny mianownik, czym innym jest bowiem przestrzeganie kogoś przed głupimi decyzjami zakupowymi w ramach jednego, koleżeńskiego forum internetowego, a czym innym jest sankcjonowanie tego przez władzę państwową (i to byłby właśnie socjalizm), ergo zakładając, że przynajmniej teoretycznie jest na tym forum ktoś, kto bardzo dosłownie bierze lirykę i sztafaż muzyki metalowej, uważam, że na łamach forum, można go "uświadomić", że to taki humbug, chłyt marketingowy, ale nie pozwolę na to, by tym metalowcom jakaś władza palcem groziła w imię "dobra powszechnego", bo np. "propagują satanizm", działania suicydalne czy jakieś inne herezje, które ktoś tak w swoim zawężonym widnokręgu intelektualnym pojmuje. I to jest właśnie liberalizm.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Gustaw

• Gość
30-09-2012, 22:25
>> Rolandsinger, 2012-09-30 22:16:34

Pomidor !

;)

Dj

• 1088 / 4880
  • Ekspert
01-10-2012, 09:39
Łapanie odbić może i występuje ale nie jest to bardzo szkodzący efekt, za to the doors sprawia wrażenie najbardziej rozbudowanej sceny, ma wiele planów, brzmi bardzo naturalnie i jest świetnie odseparowana. pierwsze płyty Vangelisa też są ciekawie nagrane.
Nowych płyt staram się teraz słuchać z szpulowca, dźwięk robi się bardziej naturalny.Ale większość płyt nowych ma za dużo niskich tonów w dodatku bas buczy a nie uderza.

Kraft jeśli the doors jest skopane to co mam powiedzieć o kornie?
Led zeppelin i black sabbath dopiero łapie czasem straszne odbicia, i czasem wokalista z led zeppelinu brzmi jakby śpiewał z piwnicy;-) a mimo tego lepiej się tego słucha niż nowych płyt, moim zdaniem o wiele ważniejszym czynnikiem jest dopasowanie głośności poszczególnych instrumentów.

Dj

• 1088 / 4880
  • Ekspert
01-10-2012, 15:52
Mnie akurat denerwuje realizacja korna. o wiele lepiej słucha się Slayer płyta  Show No Mercy. Płyta nie męczy słuchu, jest całkowicie inaczej nagrana,gatunek podobny.

Metalica od płyty load ma w sumie trochę podobny problem, jednak starsze utwory na tej płycie brzmią zupełnie inaczej, słuchać to dosłownie po kilku sekundach.

Gustaw

• Gość
14-10-2012, 17:11
Eureka ! Znalazłem w końcu kogoś kto swoim imagem przebija black metalowców. :)

&feature=player_embedded

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
14-10-2012, 17:25
Grające krewetki! Rewelacja.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

konopa

• 417 / 6065
20-10-2012, 00:00
kilka opcji z elementami djent, ktore ostatnio czesto odczuwaja klikanie w przycisk play:
- takie cafo w wykonaniu animals as leaders:

- The HAARP Machine - Pleiadian Keys:

- oraz warta przypomnienia maczuga: http://www.metalinjection.net/tv/view/673/meshuggah---bleed-official-video

Gdy wyjdziesz z pudełka, zauważysz, że było puste...

atmeg

• 1202 / 5069
  • Ekspert
20-10-2012, 17:41
Temat bardzo szeroki a został w dyskusji zdominowany niemalże do jednego z podgatunków rocka .
...
Ponieważ jest tu kilku znawców muzycznych to chciałbym skorzystać z obecności i zwrócić się z prośbą :
Czy jest współczesna kapela grająca muzyke oraz nagrywająca płyty tak aby brzmiało TO podobnie jak brzmi muzyka i płyty Black Sabbath , te pierwsze ??? Napisałem " podobnie" niechodzi o próby kopiowania , naśladowania lecz o samo brzmienie , gatunek muzyczny nie musi być ten sam.
....
Odnosze wrażenie że dzisiejsze produkcje cechuje skuteczne usuwanie części pasma akustycznego pozostawiając
bas, wysokie średnie tony oraz wysokie tony . :) . Ta część pasma w której dzieje sie muzycznie w dobrych produkcjach najwięcej jest usuwana podobnie jak usunięto piwo z lini produkcyjnych zakładów piwnych .  

zdezintegrowany

• 1278 / 4900
  • Ekspert
20-10-2012, 19:08
atmeg -->

szukasz brzmienia? ... znajdź producenta albumu , studio i szukaj innych zespołów nagranych w tym okresie:)
jeśli szukasz muzyki podobnej stylistycznie polecam:

Trouble - cała dyskografia ... im starsze albumy tym lepsze :)
Corrosion Of Conformity - Animosity (reszta dyskografii to bardziej crossover)
Clutch - Transnational Speedway ....

ogólnie tak jak radzi 4m --> pogrzeb w czymś co określane jest jako stoner rock :) ... gatunek baaardo pojemny!

pozdrawiam,
zdezintegrowany

atmeg

• 1202 / 5069
  • Ekspert
20-10-2012, 19:50
Dzięki za podpowiedzi.
...
Napisałem o tej negatywnej według mnie "tendencji brzmieniowej" płyt nagrywanych powiedzmy gdzieś od lat 90 do współcześnie ale oczywiście są wyjątki od tej reguły . Jednym z powodów jest komercjalizacja czyli dążenie firm wydawniczych do maksymalizacji zysku - gorszy produkt , niższe koszta , krótsza żywotność sprzedaży ,przeciętny odbiorca bez większych wymagań .

zdezintegrowany

• 1278 / 4900
  • Ekspert
20-10-2012, 20:02
atmeg -->

Trouble:

&feature=related

będzie Pan zadowolony! :)

zdezintegrowany