Audiohobby.pl

Odtwarzacz CD z dobrą dziurką

Bednaar

• 556 / 6041
  • Ekspert
08-09-2010, 08:53
Ten Denon DCD-500AE gra zadziwiająco dobrze jak na sprzęt budżetowy. Ma też solidne wyjście słuchawkowe - kupując słuchawki AKG K530LTD testowałem je właśnie na tym Denonie i byłem zadziwiony jakścią dźwięku - wsyztskie pasma w moiarę wyrównane, nie było nawet niedoboru basu, przestrzeń OK, brakowało oczywiście wyrafinowania, pięknej barwy czy szczegółów - ale to nie ta półka. Później w domu moje słuchawki zagrały lepeij tylko z dziurki Rotela RA-840BX2, gorzej było w przypadku Holdegrona (masa szczegółów, ale męczacy natarczywy dźwięk, bez basu), Onyko Integra A8670 (sporo natarczywej góry, bas jest ale rozmyty), o dziurce Denona DCD-485 i mojego laptopa nie ma co wspominać...

szwagiero

• 2240 / 6084
  • Ekspert
08-09-2010, 10:10
Dobrą dziurkę to miały stare Yamahy np. CDX-1100 i 11x0, tyle, że to zabytki z niedostępnymi laserami, więc nie namawiam do kupna.

Tak jak ktoś wcześniej polecał zainteresuj się DACami z wyjściem słuchawkowym - w konkretnych granicach cenowych będzie to lepsze rozwiązanie niż CD.

ogorek

• 855 / 5422
  • Ekspert
08-09-2010, 12:55
Albo wzmacniacz, albo DAC. Obecnie w tej cenie jest duży wybór.

Beresforda mozesz wypożyczyć przed zakupem.

Całkiem nieźle gra Little Dot DAC lecz tu musialbyś go kupić.
Takie DAC-i wpinasz do DVD, compa (wiekszosc ma porty USB) i słuchasz ...

Dużo kolegów kupilo uzywane CD i są zadowoleni. Ale ja zawsze sie balem opcji wymiana lasera ...
Zresztą sam mam CD ale lubię sobie wybrać płytę na PC-cie (szybciej i latwiej niż wertowanie stojaków z płytami)

U mnie zarówno CD jak i PC są podpięte dotego samego DAC-a a potem DAC do amp-a
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

szwagiero

• 2240 / 6084
  • Ekspert
08-09-2010, 13:06
>> ogorek, 2010-09-08 12:55:20

>Dużo kolegów kupilo uzywane CD i są zadowoleni. Ale ja zawsze sie balem opcji wymiana lasera ...
>Zresztą sam mam CD ale lubię sobie wybrać płytę na PC-cie (szybciej i latwiej niż wertowanie stojaków z płytami)

A ja z premedytacją jakieś 1,5 roku temu kupiłem CD, do którego od dawna niedostępny jest laser, i co powiesz na to? ;))) No i jestem w pełni zadowolony :)

Co do PC to od zawsze słuchałem muzyki właśnie z PC, po wielu latach jednak znudziło mi się odpalanie komputera tylko po to, żeby posłuchać muzyki tym bardziej, że pracuję non-stop przy komputerze i w domu wieczorem czasem wolałbym się obyć bez niego. Zresztą ten szybszy i łatwiejszy dostęp również nie jest dobry, bo przynajmniej ja mam tendencje do przeskakiwania wtedy z utworu na utwór i z płyty na płytę i tak na prawdę nie daje się w ten sposób poznać dobrze i zagłębić w muzykę. Od jakiegoś czasu słucham również na winylach i klimat ma się nijak do tego z PC - pomijam tutaj walory brzmieniowe.

AWS 303

• 854 / 6080
  • Ekspert
08-09-2010, 21:46
Chcę być uniezależniony od PC ze sprzętem audio. Dlaczego, to już pokrótce opisał szwagiero.

Znajomy mi wypożyczył tego Denona DCD-500AE, a więc mam możliwość dłuższego posłuchania i pooglądania sprzętu u siebie. Trochę już słuchałem i powiem szczerze - bardzo mi się podobało. W porównaniu do Soniacza CDP195 nie ma tego uciążliwego podbarwienia basu, nie przymula w Hard Rocku i nie robi się łubudubu na dużej głośności. Szczegółowość na większym poziomie, ogółem DCD-500AE gra kilka klas lepiej od leciwego Soniaka.

Zastanawiam się, czy poczyniono jakieś znaczące zmiany w nowszym modelu - DCD-510AE. Może wiecie coś na w tym temacie?

zibra

• 812 / 5178
  • Ekspert
13-10-2010, 17:52
ok panowie macie na pewno wieksza wiedze i osluchanie niz ja, wiec oczekuje szczerej odpowiedzi na pytanie, na ktore odpowiedzi nie moge sie doczekac!:)
obecnie moim zrodlem jest PC, a dokladniej rzecz ujmujac asus xonar essence stx + beyery dt 880 pro. powiedzmy, ze zainwestuje ok. 1000 zl na jakis uzywany uznany CD i podepne pod wzmacniacz sony z serii es. do tego osobno bedzie niezly wzmacniacz sluchawkowy na probe. teraz kokretne pytania:
1. dzwiek z cd powinien byc teoretycznie lepszy, bo nie ma "zasmiecania" przez PC czy to tylko bajdurzenie ludzi, ktorzy nie przyjmuja PC jako zrodla dobrego dzwieku,
2. skoro mowa o "smieceniu" PC - co nam daje zewnetrzny, dobrej jakosci DAC? czy wtedy juz tego "smiecenia" nie uswiadczymy a o cd mozemy zapomniec?
2. podpinajac cd pod karte bezposrednio, mozemy spodziewac sie poprawy dzwieku czy nie ma absolutnej roznicy, bo cd sluzy tylko jako transport, a zrodlem wciaz jest karta?
3. jesli mamy jakies pliki w formacie bezstratnym i wypalimy sobie  z tego plyte, to czy przesluchujac na CD tracimy wzg. oryginalnej plytki czy nie?
mialem chyba jeszcze jakies pytanie, ale zapomnialem. ciagle sie zastanawiam,  na jakim polu moze nastapic progres dzwiekowy i w co inwestowac.
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

lancaster

• Gość
13-10-2010, 18:02
"ciagle sie zastanawiam, na jakim polu moze nastapic progres dzwiekowy i w co inwestowac."

W to czego OSOBIŚCIE posłuchasz i bez niczyjej sugestii uznasz, ze warto :-)

zibra

• 812 / 5178
  • Ekspert
13-10-2010, 18:28
potrzebuje konretnych odpowiedzi na zadane pytania!:) byc moze ktos z forumowiczow bawil sie w jedno i drugie (standarowy tor z cd i z PC)
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

zibra

• 812 / 5178
  • Ekspert
13-10-2010, 18:32
daleki jestem rowniez od sugerowania sie czykolwiek. dosc powiedziec, ze mialem niedawno bardzo dobry wzmacniacz sluchawkowy i niestety nie stwierdzilem praktycznie zadnej poprawy wzgledem wzmacniacza wbudowanego w stx. to mnie wlasnie sklonilo do przemyslen w czym jest pies pogrzebany plus inne:)

ogorek

• 855 / 5422
  • Ekspert
13-10-2010, 19:01
>> zibra, 2010-10-13 17:52:05
2. podpinajac cd pod karte bezposrednio, mozemy spodziewac sie poprawy dzwieku czy nie ma absolutnej roznicy, bo cd sluzy tylko jako transport, a zrodlem wciaz jest karta?
3. jesli mamy jakies pliki w formacie bezstratnym i wypalimy sobie z tego plyte, to czy przesluchujac na CD tracimy wzg. oryginalnej plytki czy nie?
mialem chyba jeszcze jakies pytanie, ale zapomnialem. ciagle sie zastanawiam, na jakim polu moze nastapic progres dzwiekowy i w co inwestowac

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Punkt 2 -> nie rozumiem jak i po co podpinać CD do karty ...
Punkt 3 -> jezeli zgrasz płytę CD do formatu bezstratnego a potem wypalisz na CD to nie powiniennes miec róznicy (a juz na pewno zauważalnej).
Chyba,że ... masz pliki które zostały zgrane z tasmy matki i są w rozdzielczosci większej niż 16 bit / 44.1
Wtedy tracisz na wypalaniu.

------------------------------------

Jak już Lancaster zauważył, możesz sobie coś wypożyczyć i potestowac, ale nikt nie wia jak Ty osobiscie odbierasz muzykę, na co najbardziej zwracasz uwagę ...

Przejdź się do jakiegoś salonu i podłącz swoje słuchawki do jakiegoś zestawu Accuphase ...
Jak będzie wybitna różnica i będzie to (dla Ciebie) wręcz rewelacja to wtedy możesz dalej szukać.

Jak stwierdzisz, ze fajnie ale nie jakas nirwana -> nie poszukuj nic dalej i ciesz się muzyką
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

zibra

• 812 / 5178
  • Ekspert
13-10-2010, 19:14
z tym cd pod karte to domyslalem sie ze nonsens ale wolalme sie upewnic:)
w Katowicah jest sporo salonow i juz napisalem do nich, ale zastanawia mnie wlasnie rowniez PC jako zrodlo odbioru muzyki, przez wielu zrownywane z ziemia. czy w takim razie te wszystkie Daci za kilka tysiecy zl i tak nic nie zmieniaja w odbiorze z komputera czy jakie licho. skoro PC smieci tak czy siak to jaki jest sens wykorzystywac go jako zrodlo. liczy sie tylko stary dobry cedek?
czy wymieniony przez ciebie taki accuphase ma rowniez bdb wyjscie sluchawkowe? zalezy mi na odsluchu tylko i wylacznie na sluchawkach. reszta nie ma zadnego znaczenia

ogorek

• 855 / 5422
  • Ekspert
13-10-2010, 20:04
Pream Accuphase ma doskonałą dziurkę ale to wydatek 40 000 PLN ...
Specjalnie podałem taką górną półkę, bo dobrze jest sobie sprawdzic czy jest sens szukac czegoś podobnego (oczywiscie w mniejszej cenie)

Skąd jestes ? Za 2 tygodnie będę miał trochę luzu i mógłbym pokazac Vilectrica V90 podłączonego do CD i do PC (przez hiface). W tym zestawieniu lepiej wypada ... PC-et. Nie jest to jakaś kolosalna róznica ale jest. No i oczywiscie jest to subiektywne (wydaje się lepiej)

zibra

• 812 / 5178
  • Ekspert
13-10-2010, 20:32
z Katowic.
Chgodzi mi dokladnie o porownanie cd jako zrodlo a pc jako zrodlo czyli stare vs nowe. ma byc wygodnie i na wysokim poziomie! wlasnie rozmawiam z uzytkownikiem na gg i wyjasniam pare kwesti. miedzy innymi czy puszczenia wysokiej klasy daca po optyku eliminuje wzszelkie smiecenie z komputera?
druga sprawa to czy jest roznica jak puszcze daca po optyku z dobrej klasy karty dzwiekowej xonar essence stx, czy jak podepne to najzwyklejszej, najtanszej z optykiem?? skoro dac zajmuje sie caloscia to chyba nie ma??

fallow

• 6457 / 6052
  • Ekspert
13-10-2010, 22:44
Odpowiadasz na wpis
>> zibra, 2010-10-13 17:52:05
1. dzwiek z cd powinien byc teoretycznie lepszy, bo nie ma "zasmiecania" przez PC czy to tylko bajdurzenie ludzi, ktorzy nie przyjmuja PC jako zrodla dobrego dzwieku,
2. skoro mowa o "smieceniu" PC - co nam daje zewnetrzny, dobrej jakosci DAC? czy wtedy juz tego "smiecenia" nie uswiadczymy a o cd mozemy zapomniec?
3. jesli mamy jakies pliki w formacie bezstratnym i wypalimy sobie z tego plyte, to czy przesluchujac na CD tracimy wzg. oryginalnej plytki czy nie?

----

Masz Xonara Essence wiesz jestes wolny od "zasmieconej plyty glownej" jezeli masz dobry zasilacz to nie ma powodu by podejrzewac, ze Twoja karta dostaje jakies smieci. Wiele osob uzywa DACi zasilane "doczepianymi" transformatowymi zasilaczami i chwali je sobie / lub traktuje jako upgrade ze swojego stacjonarnego na trafie lub dwoma na sekcje analogowa i cyfrowa. Obecnie Xonar na tym polu wygrywa ze wszystkimi dostepnymi kartami PC. Dodatkowo karta jest ekranowana (najnowsze EMU np. tez jest) i zrobiona jest na kilku grubych wartwach. Przykladowo taki Lynx Two czy RME HDSP nie maja nic z tych rzeczy.

Ostatnio zrobilem prosty eksperyment - RME HDSP 9632, EMU 1212m i Xonara Essence wlozylem do innego kompa za slaba plyta glowna. Na pierwszych 2 kartach kiedy scrollowalem cos i trzymalem wcisniety lewy pczysik myszy slychac bylo szum na wyskokich czestotliwosciach - w tym samym srodowisku xonar byl totalnie cichy.

Przerobilem juz sporo kart PC od tych tanszych do najdrozszych i szczerze watpie aby dalo sie lepiej niz w Xonarze. Co by nie mowic jest to nowy krok w przod w dziedzinie PC Audio pod wieloma wzgledami.

Musisz brac pod uwage takze kolejna sprawe. Komputer ma byc zrodlem/transportem. Zewnetrzny DAC podlaczony przez USB to kolejna zbieranina zaklocen. Kabel USB musi byc stosunkowo krotki i dobrze ekranowany. USB wychodzi z plyty glownej przez co wsystkie te smieci beda dalej slyszalne po stronie DACa (ekperyment z myskza to potwierdzil). Nie pomoze tutaj filtr po stronie DACa, galwaniczne separownie modulu USB od reszty DACa ani zadne filtry. To co na plycie - dostanie sie tez do DACa i nie zostanie wyczyszczone choby byl nie wiem jak hi-endowy.
Kolejna sprawa ze aplikacja USB w DACach to dopiero pierwsze kroki. Jeszcze kilka lat temu DACi z USB to byla rzadkosc - dzis to juz cale szczescie norma ale rzadko jeszcze sa to sensowne rozwiazania. Najczesciej mamy jakis PCM2xxx ktory konwertuje sygnal na SPDIF pozniej idzie to do odbiornika i dopiero do DACa - podwojna konwersja. Zegar w module USB czesto takze traktowany jest po macoszemu. Jest troche lepiej kiedy wykorzystywane sa takie konwertery i DACi gdzie mozna ten sygnal przeslac via I2S.
Rozwiazania Burr Browna na tym polu ograniczaja Cie jednak zawsze tylko do 16/44 lub 48kHz. Lepsze implementacje to np. rozwiazanie a\'la chip Tenora gdzie mozna juz przesylac 24/96 albo nowe Wolfsona.
Mozna tez uzywac rozwiazan a\'la HiFace itp jednak tak czy siak jest to kolejna dodatkowo konwersja.

W przypadku Xonara - nie ma jej na zadnym etapie poniewaz DAC jest po prostu w komputerze. Nie ma zadnych problemow z przesylaniem sygnalu, konwersja, kilkoma konwersjami.

Twoj Xonar wykorzystuje jeden z najlepszych o ile nie najlepszy DAC Burr Browna, jest to madrze zaprojektowana karta i smiem watpic ze aby wspiac sie poziom wyzej (co jest juz niemozliwe w przypadku karty muzycznej PC) a jedynie rozwiazan zewnetrznych musialbys kupic DAC nie za 1K PLN lecz za __DOBRYCH__ kilka tysiecy. Dodatkowo wypadaloby zadbac o klasowa plyte glowna ktora nie bedzie smiecic. Zasilacz w wypadku i Xonara i zewnetrznego DACa im lepszy tym lepiej. Obecnie na rynku mozna kupic coraz lepsze zasilacze.

Jezeli nie masz wiec sporego zapasu gotowki - watpie abys zdolal sie wspiac z obecnego poziomu wyzej zwlaszcza ze DACi do 1K oraz do 2K to zadna rewelacja konstrukcyjna z reguly i uogolniajac nie jest KONTRA rzeczywiscie dobrze zaprojektowany Xonar.

Co innego ze nawet cieply Zero DAC za 500 PLN (z shippingiem) moze przypasc Ci do gustu bardziej jezeli chcesz np. mniej neutralne, mniej detaliczne, cieplejsze brzmienie.

Czy probowales pobawic sie wymiana op-ampow w swojej karcie ?
Standardowe nie sa zle, konwertery I/U sa nawet wlozone wedlug zalecen BB ale jak na moj sluch mozna troche lepiej. Osobiscie jako konwertery wole OPA2604 a bufor to juz totalnie kwestia gustu. Sam lubie tam DAC jakas kostke Analog Devices.

Reasumujac - latwo mozesz zmienic kierunek, czesto wrecz "obnizyc" ""poziom"" - bo kto wie - moze inny sposob grania przypasuje Ci bardziej, jednak masz akurat na tyle dobra karte dzwiekowa ze ciezko bedzie podskoczyc wyzej.

zibra

• 812 / 5178
  • Ekspert
13-10-2010, 23:35
hmm.. dzieki za konkretny wpis! tak sie wlasnie zastanawialem nad tymi szystkimi dacami rzecz jasna chodzilo mi o cos z "wyzsze" polki, uzywanego. oczywiscie nie kupie takiego urzadzenia w ciemno, chocby niewiem jak bylo zachwalane. plyta glowna jest z wysokiej polki, zasilacz rowniez bdb. ja oczywiscie nie slysze zadnego smiecenia, jest glucha cisza. slyszalem jednak, ze wcale nie trzeba tego "slyszec" zeby mialo wplyw na dzwiek:)
opampami sie jeszcze nie bawilem, ale na pewno sprobuje w niedlugim czasie. teraz bede mial, dzieki ogromnej zyczliwosci kolegi jjurek (sprowadzil i poskladal) mozliwosc sprobowania i porownania wzmacniacza sluchawkowego, ale zrodlo bedzie takie samo. jesli nie wychwyce roznic to albo jestem nieczuly na pewne niuanse, albo stx jest taki dobry, albo za slaby jako zrodlo.
dlatego wlasnie chcialbym sprobowac z ciekawosci innego rozwiazania.
wszystko bardzo fajnie opisales, ale ciagle brakuje mi porownania tej karty, czy tez drozszych dacow do tradycyjnego zrodla jakim jest odtwarzacz CD (1000-1500 zl uzywka). chodzi mi generalnie o jakosc dzwieku, nie o charakter brzmienia.