Pętla masy to nie jest sposób na "uruchomienie" wpływu sieciówek, bo ja u siebie w systemie słuchawkowym nie mam nic na bolcu, no chyba że sięgnę po konstrukcję w typie Black Cube Linear, to wtedy mam jedno uziemienie systemu. Pdmiany sieciówek w tymże owocują różnorakimi zmianami, co słychać.
Na sieciówkę trzeba patrzeć szerzej, jak na kolejny filtr LC dodany do zasilacza, wpływający na pracę diod prostowniczych, transformatora, i sposób odprowadzania bądź doprowadzania zakłóceń do sprzętu poprzez uziemienie, gdyż przewody takie często gęsto są ekranowane, a ekran podłączony do bolca, i nieważne z której strony kabla.
Pętla masy rzeczywiście przenosi część sygnału poprzez sieć energetyczną w proporcjach wynikających z impedancji tej sieci na odcinku pętli dla przenoszonych częstotliwości. Odpływ zakłóceń w takiej sytuacji może się odbywać przez niektóre urządzenia, zamiast z nich do uziemienia, co powoduje, że te zakłócenia odkładają się w postaci napięcia na masie urządzenia. Gdy jest to 50Hz, które najprędzej bierze się z tego, że indukuje się w przewodzie PE tam, gdzie pętla masy powstała, z przewodów fazowych, wtedy słychać delikatny brum.