Audiohobby.pl

Jakie słuchawki nabyć? Luźna konsultacja :)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
06-07-2010, 15:15
Tak to juz, ze kazdy czyta to co chce przeczytac. I tak tez moj post o tym, ze K1000 sa jedynimi sluchawkami ktore czyms sie roznia od innych zostal odpowiednio odebrany :) I oczywiscie od razu zostala dolozona standardowa regulka o braku sprzetu do napedzenia.

Najsmieszniejsze jest to, ze ludzie nie staraja sie nawet pomyslec chwile o co wlasciwie chodzi komus kto pisal posta, tylko zakladaja ze zawsze chodzi o to - o czyms mysla, ze chodzi.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
06-07-2010, 15:18
Poza tym, jezeli mozna uogolniac i mowic o sluchawkach ze np. dynamiki vs ortho graja "tak i tak" :) to dlaczego nie mozna uogolnic sluchawek pod wzgledem konstrukcji i pisac sluchawki vs K1000 :) ?

Ged

• 1723 / 6106
  • Ekspert
06-07-2010, 15:56
fallow

A ja chyba dokładnie czytałem wszystkie Twoje wpisy i wydaje mi się, że od razu zrozumiałem o co Ci chodzi.
Przesłuchałem dużo mniej modeli od Ciebie, ale uważam podobnie - AKG K-1000 różnią się bardzo od innych słuchawek (które grają jak słuchawki).

Pozwolę się odnieść do kilku Twoich uwag z ostatniej godziny.
Jeśli ja, moja żona i moje dzieci mamy zabezpieczone podstawowe potrzeby w tym zdrowotne i żywieniowe to możemy mieć jakieś hobby. Do uprawiania większości hobby potrzebne są pieniądze. Każdy wydaje na swoje hobby tyle ile uważa za stosowne. Jeśli dzieci mają co jeść i w co się ubrać to sprawa każdego z nas ile wydaje na zabawki.
Audiohobby to nie tylko słuchanie muzyki, ale także (a dla mnie przede wszystkim) szukanie idealnego sprzętu. Idealnego w cudzysłowie. Zatem szukanie, zbieranie, porównywanie, poznawanie ciekawych ludzi, dowiadywanie się interesujących informacji z tej dziedziny jest wspaniałą zabawą. Przynajmniej dla mnie. Pozwalam sobie zatem na kupowanie 6. czy 7. pary słuchawek, sprzedaż poprzedniego wzmacniacza, kupienie następnego, jeżdżenie na odsłuchy po 200km w jedną stronę, wizytę na Audioshow. Pamiętaj proszę, że w tym czasie inni piją wódkę, uprawiają prawdziwy hazard, zdradzają żony, biją dzieci i robią mnóstwo innych złych rzeczy.
Czy to jest grzech mieć taką zabawę z poszukiwania fajnych zabawek ? Czy to źle, że Wiktor ma 7 par Staxów a Ty przerzuciłeś 20 czy 30 par słuchawek i wiele wzmacniaczy słuchawkowych. Źle, jeśli ktoś pisze (co tak naprawdę zdarza się niezmiernie rzadko na naszym forum), że idiotami są kupujący Grado, albo ktoś inny, że Grado jest najlepsze i koniec. Ale podkreślam, takich wpisów jest bardzo, bardzo mało.
Dla mnie raz różnice między Grado a AKG wydają mi się kolosalne a drugi raz minimalne. Bardzo często mam myśli w stylu - po co tyle sprzętu i szukania, kiedy mało jest idealnych nagrań ? Ale częściej mam uśmiech na twarzy jak słyszę kontratenor z monobloków.
Pozwólmy sobie zatem - ja Tobie, a Ty mnie i wszyscy na naszym forum - na kupowanie/sprzedawanie, słuchanie i niesłuchanie, zmianę sprzętu i brak zmian, kupowanie wyłącznie płyt, niekupowanie płyt itd. Jeśli masz fazę na pogląd, że różnice są minimalne i nie warto przepłacać to pamiętaj, że ja to rozumiem, też mam czasem takie fazy, ale Ty wiedz, że ja mogę mieć fazę, że te różnice są ogromne i warte każdych pieniędzy.
O pieniądzach nie piszę bo ceny są rynkowe - kto ile da tyle wezmą, więc nijak się mają do różnic realnych w brzmieniu i też nic z tego nie wynika. Jak ktoś ma forsę to płaci, jak nie ma to nie, ale nie obrażajmy się na siebie nawzajem. Nigdy nie napiszę, że Ty kupiłeś coś niepotrzebnie, wolałbym też nie przeczytać, że jestem niemądry, że kupuję sprzęt za tyle czy tyle.
Chciałbym abyś to odbierał jako głos w dyskusji a nie mówienie Tobie co masz myśleć.
Wyrazy szacunku
Włodek

PS. Różnice między nami dotyczące odbioru niektórych wypowiedzi mogą wynikać z różnicy wieku :) Jeszcze inne z dotychczasowych doświadczeń życiowych - ja akurat nauczyłem się cenić każdą chwilę bycia zdrowym i najedzonym, więc nigdy nie skupiam się na negatywnych emocjach. Raz się cieszę, że kupiłem nowy sprzęt, drugi raz się cieszę kiedy kupuję nowe płyty aby na nim słuchać, trzeci raz się cieszę jak włączam sprzęt po powrocie z delegacji/wakacji itd. . .

PS. To przez urlop tyle napisałem.

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
06-07-2010, 17:20
Ale to, że K1000 grają inaczej niż każde słuchawki, bo bliżej im do głośników choćby z powodów konstrukcji to wszyscy wiedzą, bo wszyscy którzy mieli z nimi do czynienia właśnie tak to odbierają i opisują.

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
06-07-2010, 22:13
Włodek trafiłeś w samo sedno!!

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
07-07-2010, 09:39
Wlodek: Historyczna wypowiedz :) Legendarna jak dla mnie :))

Zgadzam sie w calej rozciaglosci i czy to bylo Twoim zamierzeniem czy nie - biore sobie do "serca" :)

Owszem masz racje, ze jezeli mam faze (a mam rozne fazy) na to, ze roznice sa minimalne powinienem takze zostawic miejsce dla tych ktorzy w swojej obecnej fazie uwazaja, ze te roznice sa kolosalne.

Chce tylko dodac, ze nie nazywam nikogo idiota czy tez nie napisalem ze to co robi jest bezsensu. Napisalem owszem - ze uwazam to hobby bardziej za "chorobe". Wiele innych "zwariowanych" hobby moglbym opisac tak samo. Ja swego czasu uwazalem siebie za osobe chora, bo "audio" za bardzo zawladnelo moim zyciem. Nigdy nie wytykalem nikomu, ze ma za duzo sluchawek albo ze traci swoje pieniadze na bzdety. Jego sprawa - ale mysle, ze i ja mam prawo uwazac to hobby za zabarwione chorobliwie i o tym tutaj napisac.

PS. Wlodku ja tez nauczylem sie bardzo cenic kazda chwile zycia, bo akurat tak sie ono ulozylo ze gdybym mial troche mniej szczescia juz dawno mogloby mnie tu nie byc. Zycze udanego urlopu! :))

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
07-07-2010, 09:41
>> szwagiero, 2010-07-06 17:20:47
Ale to, że K1000 grają inaczej niż każde słuchawki, bo bliżej im do głośników choćby z powodów konstrukcji to wszyscy wiedzą, bo wszyscy którzy mieli z nimi do czynienia właśnie tak to odbierają i opisują.

No to jak wiedza, to po co sie czepiaja (szukaja dizury w calym) gdy ktos na wlasnej skorze sie przekona i o tym sobie pisze ? :)

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
08-07-2010, 14:34
Czy ktoś z szanownych kolegów miał okazję "katować" HD 800 metalem (w sensie muzyki)?

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
08-07-2010, 14:46
Tu się nic nie da poradzić. Odsuwanie słuchawek od ucha powoduje, że grają bardziej punktowo, jest mniej śmieci w fazie na wysokich. 10cm jest ok, ale cóż... A głośniki po zbliżeniu do ucha grają jak słuchawki. 10cm odległości od ucha i już się robi dosyć wyraźnie i punktowo. Można to obchodzić odpowiednią konstrukcją. Nie miałem czasu, a obecnie możliwości, żeby sprawdzić czy to ILD, czy ITD, czy HRTF. Może być to kwestia wielkości przetwornika i innych cech.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
08-07-2010, 15:20
Mial okazje.

Ale pewnie poza standardowymi tekstami w stylu, ze wszystko zalezy od sprzetu bo sa wrazliwe na tor oraz indywidualnych preferencji oraz indywidualnej subiektywnej oceny tych sluchawek przez poszczegolnych uzytkownikow (np. zadowolony posiadacz vs Majkel) - i tak kazdy odpowie na to inaczej :))

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
08-07-2010, 15:30
HE he - to wiem, ale znam też gust wielu userów już a nap user X wypowiadający się źle o konstrukcji A, to to samo co user Y wypowiadający się o niej dobrze ;)

Na head-fi można znaleźć masę opinii, że do gitar basowych nie ma lepszych słuchawek od hd-800 napędzanych z trana włączając elektrostaty i ortho oraz .... masę opini przeciwnych ;)

"Onto Metallica’s Enter Sandman, from their celebrated Black album. An unhealthy few decibels of increased volume later and I was out of my chair yelling “Eeeeexit light! Eeeeenter night!”, much to the annoyance of my neighbours I’m sure."

Nie muszę wskazywać, że to mój ulubiony kawałek?

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
08-07-2010, 15:43
>> asmagus, 2010-07-08 15:30:57  

>Na head-fi można znaleźć masę opinii, że do gitar basowych nie ma lepszych słuchawek od hd-800 napędzanych z trana włączając elektrostaty i ortho oraz .... masę opini przeciwnych ;)

Co za zioło oni tam palą i jak często je zmieniaja zdradź mi asmagusie :)                              

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
08-07-2010, 15:50
Oj nie wiem ... prawda pewnie gdzieś po środku leży.

Tak samo istnieją opinie, że są za wolne do Metalu oraz opinie, że za wolne są tylko na zbyt wolnych wzmacniaczach ... niby idealny wzmacniacz do HD 800 nie musi być mocarny ale ma być szybki.

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
08-07-2010, 15:54
PS. I co Cię pewnie ucieszy polecany jest m.in. violectric jako zestaw marzeń z HD 800

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
08-07-2010, 15:56
Jeden z konstruktorow HD800 uzywa Lake People :)