Audiohobby.pl

Mundorf Silver/Oil temperatura pracy

dear77

• 4 / 6008
  • Nowy użytkownik
24-05-2010, 23:14
Witam od kilku dni pracuję na kondesatorach mundorfa które wstawiłem zamiast AN paper in oil do wzmacniacza P2SE.Roznica była kolosalna na kożyść Mundorfa ale po kilku dniach nie jest tak fajnie :)Gra chyba gorzej niż wcześniej i myslę ,że to może być wynikiem zbyt dużej temperatury jaka jest w okolicach lamp a mianowicie około 70 stopni po około 1 h grania.Jedni mówią że to proces wygrzewania ale mi intuicja podpowiada ,że pomimo tej samej wielkości i pojemności coś się z nimi dzieje.Na stronie podają że max temp to 55 stopni i zastanawiam się czy może się coś z nimi stać.Koszulka którą pokryte są kondy też ma mniej blasku jak na początku lekko zmatowiała:)Dzieki za pomoc
Darek

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
24-05-2010, 23:44
ESR mogła wzrosnąć, co jest efektem ich starzenia się pod wpływem temperatury. Jeżeli masz możliwość sprawdzenia ESR, to sprawdź.

dear77

• 4 / 6008
  • Nowy użytkownik
24-05-2010, 23:52
Gram na nich może z 50 godzin czy to możliwe ?Sprawdzić nie mam czym i w tym jest problem
Darek

piter z

• 375 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
24-05-2010, 23:58
a czemu ich niewlutujesz od spodu ? - niema tam miejsca ? - jak niemiałbyś miejsca pod spodem to możesz przedłużyć "nóżki" mocujące płytke aby je zrobić ( o ile oczywiście jest miejsce na podniesienie płytki ) - co Ci się zmieniło ? - mi przy wygrzewaniu się tylko uspokoił i ogólnie "dojrzały" ale okres dochodzenia to "w try miga" w porównaniu do v-cap i black gate - w nowym wzmacniaczu sądze że wszystkie zmiany usatały około 1000h od startu :/ ( tak cisnołem lamps 24/7 - dobry wzm. niema problemów tylko mullard\'ów szkoda :/ ) - ja zmieniłem v-cap na mundorf silver/gold i niewydaje mi się abym stracił zabardzo na detalach a zyskałem więcej barw i lepszą fakture dźwięku - na humblehommadehifi ( i headfi tez ) czy jak się to pisze jest spory test kondensatorów

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
25-05-2010, 10:07
o ile pamietam z mojego SORO to 6L6 grzeja potwornie , najprosciej wylutuj i daj spowrotem AN, ale skąd pomysł na Mundorfy w tym miejscu?