>> Vinyloid, 2010-05-20 15:09:11
@szwagiero
>>Dlatego, że jedynie do odtwarzania muzyki kupowanie takiego kombajnu jest bezsensowne. Protools to nie tylko hardware. Do odtwarzania muzyki wystarczy hi-endowy DAC lub odtwarzacz.
>High-endowy to znaczy taki CD Accuphase DP-700 za jedyne 63.000 zł ? Chyba jednak wybrałbym ProTools za 4000 $.
Bynajmniej, w Accuphase płacisz za markę, marketing i za to, że jest to dość solidnie sklecone oraz ładnie wygląda. Ktoś zdaje się zamienił Accuphase na jakiegoś dac\'a pokroju przerobionego Behringera (gutekbull?). Słuchałem w ostatni weekend tego behra na trafach, do tego mojej lekko modowanej Yamahy CDX-2020 i DACa Fikusa na TDA1543 - jeśli DAC Behra jest lepszy niż Accuphase za krociowe sumy, to ja dziękuję za taki hi-end. Można lepiej i taniej.
>>Ja się wcale nie dziwię. Audiofilskie słuchawki są z reguły przerysowane w przeróżnych aspektach szczególnie >jeśli chodzi o liniowość - jaka wyjdzie góra pasma jeśli jako neutralny odsłuch użyjemy takich Grado-GS1000? Czy >dodamy jakiś pogłos jak za referencję uznamy HD-800? Itd. itp.
>Nieaudiofilskie słuchawki niczego nie przerysowują, dlatego są lepsze od audiofilskich no i jakie tanie !
Wolałbym jeśli już coś grzebać mając na uszach stare Fostexy niż szczytowe modele przeznaczone dla audiofilów. Jakoś sobie nie wyobrażam w studiu szczytowych Grado które po tygodniu użytkowania jadą do serwisu.
>>Ten biznes grzęźnie więc nie spodziewaj się, że coś się poprawi. Wszyscy dookoła tną koszty, a Ty oczekujesz rewolucji?
>Grzęźnie bo sam się wpier... w bagno a winnych szuka wśród 11-letnich dziewczynek, co to ściągnęły sobie kilka >MP-trójek z torrenta. A koszty tną i owszem - ale ceny jakoś przez to nie spadają w przeciwieństwie do jakości ich >produkcji. Zarówno pod wzgl. muzycznym jak i brzmieniowym.
Masz jakąś filozofię z tym związaną czy mam rozumieć, że przez to, że płyty brzmią według Ciebie kiepsko, to spadła ich sprzedaż?