https://www.hificollective.co.uk/newsletter/Warsaw-audio-video-show-2018.html"Worthy of two pictures are the Cube full range speakers. I have never heard such a complete and controlled sound from a full frequency driver. I had a good chat with Grzegorz the designer/owner and if all goes well we will be selling them through Hi-Fi Collective shortly. Partnered up with Cube were Artisan Audio Devices showing off their stable of equipment such as Greek amp makers Tsakiridis and the popular Lampizator. This by far was the best sounding room."
"..warty aż dwóch zdjęć były głośniki full range od Cube. Nigdy nie słyszałem tak kompletnego i kontrolowanego dźwięku z przetwornika full-range. Miałem przyjemną rozmowę z Grzegorzem - twórcą/właścicielem i jeśli wszystko dobrze pójdzie, będziemy je wkrótce sprzedawać przez Hi-Fi Collective... To był dalece najlepiej brzmiący pokój na wystawie" koniec cytatu.
mi się najbardziej podobało w piątek wieczorem, kiedy grało jeszcze na lampach 45. W niedziele, na 2A3, albo pora była niedopowiednia, albo nastrój tuż przed wyjazdem, albo zmęczenie, albo za głośno aby zagłuszyć hałasy wystawy (najprawdopodobniej za głośno).
Artykuł znalazłem na HiFi Collective bo szukałem właśnie kondensatorów wyjściowych do mojego nowego wzmacniacza - tranzystor NPN IRFP240 w SE. Na razie odpaliłem 1 kanał w brzydkim prototypie i gra jak marzenie, choć na wyjściu są "tylko" 9 x 470uF Nichicon Fine Gold 63v bocznikowane losową zbieraniną kondów z innych projektów. Ogólnie sugerowałem się tym, że wysokonapięciowe i równoległe grają z reguły podobno lepiej.
Z wniosków z prototypu mogę powiedzieć, że moje niewprawne ucho, na antycznej owalnej Sabie full-range w odgrodzie, słyszy różnicę zarówno po dołożeniu do obecnych 4200 uF, losowego 4700 uF 16v (rośnie swoboda dynamiczna), jak i dołożenie grupki losowych polipropylenków jako bocznika (separacja). Mimo, że schemat
http://diyaudioprojects.com/Solid/ZCA/ZCA.htmzakłada że 4700 uF na wyjściu wystarczy, ja chyba jednak pójdę w stronę 10000uF - taki Kaisei 10000 uF 25v to tylko 120 zł, a boczniki i tak jakieś będą.