Audiohobby.pl

Słuchawki niskich lotów, tj. niewykwintne

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
13-05-2010, 09:52
@Gustaw, mnie się nie spieszy, zwłaszcza że klon to mój jedyny wzmacniacz obecnie. Części na ten lepszy jeszcze nie mam, a z powrotem Moonlighta nie chce mi się składać. ;) Jak se polutuję, to będę miał wolnego klona, ale jak trzeba będzie to proszę o PW i wyślę.

@domzz, ale który to taki kluchowaty? Mniemam, że "fabryczny"?

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
13-05-2010, 09:53
Wycofuję pytanie, doczytałem.

domzz

• 1113 / 6021
  • Ekspert
>> szwagiero, 2010-05-13 09:45:50
>>To ten klon Lehmana jest lepszy od Sensaurisa? Napędzi to ortho? Ktoś wie?

Raczej nie można powiedzieć, że któryś jest lepszy, bo grają w zbyt różny sposób, żeby je w taki sposób porównywać.

>>Byłby ktoś chętny podesłać to na odsłuchy do Warszawy? Majkel pewnie mi nie przyśle, bo trochę się ostatnio nie >>zgadzamy ;)) Chętnie porównałbym z dziurką CR\'ki 2020 i mam nadzieję lampką Tomka.

W ogłoszeniach cały czas jest do wzięcia mój klon upgrejdowany przez Majkela - wydatek niewielki, jak na ten standard (780zł+przesyłka)

U mnie cały czas króluje jednak, Fury by Lancaster :D

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
Sensarius to naprawdę bardzo fajne urządzenie. Mnie podobał się (na tych krótkich odsłuchach w Katowicach) zdecydowanie bardziej niż, równie niezłe, Fury i klon L.

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
13-05-2010, 09:58
>> domzz, 2010-05-13 09:53:38

>W ogłoszeniach cały czas jest do wzięcia mój klon upgrejdowany przez Majkela - wydatek niewielki, jak na ten >standard (780zł+przesyłka)

W ciemno mógłbym się zdecydować co najwyżej na oryginał, 780 PLN to dla mnie już sporo jeśli mam go kupić jedynie do porównania na razie. CR\'ka pędzi słuchawki wyśmienicie, ale może klon jest lepszy? Może kiedyś się uda posłuchać...

domzz

• 1113 / 6021
  • Ekspert
13-05-2010, 10:18
>> majkel, 2010-05-13 09:52:11
>>@domzz, ale który to taki kluchowaty? Mniemam, że "fabryczny"?

Kluchowaty w stosunku do Sensaurisa, bo sam w sobie i tak jest wyśmienity.
Ale z nadzieją czekam na ten opamp + kondensatory, które - mam nadzieję, załatwią wszystkie rozterki.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
13-05-2010, 10:22
A nie mozna go po prostu wypozyczyc do porownania za kaucja ?

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
13-05-2010, 10:29
Przyznam, i to z własnego doświadczenia, że w porównaniach potrafią dziwne rzeczy wychodzić. Np., że A jest lepsze od B, B jest lepsze od C, a na końcu C przegrywa z A. :/ Z różnych opinii, jakie pamiętam ostatnio tutaj pisane wychodziło, że:
Moonlight v6 i DT880 Pro dają mniej więcej to samo co Sensauris z HD800.
Na tych samych słuchawkach klon poprawiony gra gorzej niż Sensauris, przy czym ja bym sie upierał, że taki klon zagra (a może nie?) lepiej niż v6.
Nieprzerobiony klon może w jakimś systemie spodobać się bardziej niż przerobiony.
W moim systemie przesiadka z przerobionego klona na nieprzerobiony powoduje lekkie mdłości, choć z marszu słuchany nieprzerobiony robi bardzo pozytywne wrażenie.
W moim obecnym systemie PS1000 podobają mi się najbardziej, DT880 Pro są OK, ale HD565 i HD650 z innym kablem po prostu wolę od Beyerów.
DT150 podobały mi się na starszej wersji Moonlighta, który grał chłodno, ciemno i dynamicznie, z krótkimi wybrzmieniami. Podobał się też właścicielowi tychże DT150, podobnie jak podobały mu się K701 do niego wpięte.
Powyższa wersja Moonlighta przy Lake People G99/2 okazywała się połykać wybrzmienia na sopranie, choć dźwięk całościowo brzmiał atrakcyjnie.
Nie słuchałem DT150 od tamtej pory, ale uważam je za bardzo dobre słuchawki. Poprzedni ich odsłuch miał miejsce w Wawie na meecie z Krzyśkiem i Tomkiem, ale tamten system pokazał tylko, że są niezłe, albo za krótko słuchałem, miałem do czegoś innego uszy przyzwyczajone, itp. Błyszczały wówczas orto, zwłaszcza YH-100.
Moonlight v6 porównany bezpośrednio z G99/2 lepiej kontroluje bas na słuchawkach niskoomowych i gra nieco barwniej, z lekko większym wykopem. Na Sony MDR-7509HD nie było przewagi, na DT880 Pro była, ale też dobór interkonektu był wówczas istotny.
Konkluzja jest taka, że trudno poszeregować jakościowo sprzęt, i dziwne rzeczy nieraz z tego wychodzą, a każdy pasuje gdzie indziej lepiej. O przewagach jakościowych mówić można po dłuższych odsłuchach, kiedy można jakoś te przewagi nazwać. Inna equalizacja to na pewno nie jest różnica jakościowa, ale większy porządek sceniczny, zróżnicowanie, wykop, szybkość, różnicowanie tempa i faktury od gładkości po szorstkość - to już są różnice jakościowe. Oczywiście nie miałem intencji nikogo uczyć, ale chciałem pokazać swoje podejście, które dalekie jest od stwierdzeń, że HD650 są lepsze od DT880, bo mają mniej sopranu.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
13-05-2010, 10:32
Miało być "lepiej kontroluje bas na słuchawkach wysokoomowych".

@fallow, u mnie można.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
13-05-2010, 10:35
> domzz, 2010-05-13 09:48:48
Wczoraj porównywaliśmy u mnie z @lpaprockim Sensaurisa i upgrejdowanego klona. W Sensaurisie jako driver pracowała Siemens&Halske E88CC gold. Niestety Sensauris pozamiatał. Nie wiem co się dzieje z tym wzmakiem (może to kwestia dalszego wygrzewania), ale gra co raz lepiej. Dźwięk z klona przy Sensaurisie był jak kluski polane syropem malinowym. Oczywiście wcale nie umniejszam wartości dźwięku klona, bo jest to ponadprzeciętny wzmak.

Odpowiadasz na wpis
>> domzz, 2010-05-13 10:18:53
Kluchowaty w stosunku do Sensaurisa, bo sam w sobie i tak jest wyśmienity.
Ale z nadzieją czekam na ten opamp + kondensatory, które - mam nadzieję, załatwią wszystkie rozterki.

---

Kto wie, moze pozamiata Sensaurisa, Fury i zblizy sie juz niebezpiecznie do Cary lub EAR HP4. Czego nam wszystkim zycze, skoro bedzie go mozna kupic za ~800 PLN. I rozterek juz nie bedzie zadnych skoro wybor bedzie oczywisty do kwoty 1K PLN :)

Mam nadzieje, ze wpadnie wtedy w rece Gustawa i pozamiata mu co tam ma a kiedys w moje i tez mi pozamiata.

Jak sprzedaz Fury i Sensaurisa Domzz na rzecz Klona to faktycznie uznam, ze jest pozamiatane :)

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
13-05-2010, 11:07
>> majkel, 2010-05-13 10:29:28

O to to, dodajmy do tego wszystkiego jeszcze preferencje, utrwalone wzorce i mamy całość obrazu.

Tamte DT-150 o których wspominasz jak i DT-770 Pro sprzedałem wtedy kumplowi, odsłuchiwaliśmy je na Benchmarku DAC-1 podpiętym do RME Fireface800, niedługo potem zawitałem do niego z ortho w postaci ruskich TDS-5, a potem YH-1 i YH-100. Niestety o ile Benchmark jeszcze dawał radę z dynamikami, to z ortho sobie zupełnie nie poradził. Mimo to, ja i tak wolałem ortho od tych moich byłych dynamików, ale kolega był innego zdania. Za pierwszym razem jak mu dałem do posłuchania TDS-5 to się skrzywił, po dłuższej chwili stwierdził jednak, że "mają COŚ w sobie", ale już na kolejnych spotkaniach zarówno YH-1 jak i YH-100 to nie było kompletnie jego granie.

Pewne sprawy wychodzą dopiero w bezpośrednim porównaniu łeb w łeb, słuchając w odstępach czasu wrażenia się zacierają, a nasz słuch przyzwyczaja się do tego sposobu grania, jaki właśnie słyszymy. Pamiętam jak u tego samego kolegi słuchałem moich obecnych Revox Plenum B i porównywałem z JBL L100 (studyjne 4310). Jak słuchałem samych Plenum B i słucham ich nadal, to mówiąc szczerze niczego mi w nich nie brakuje, ale jak posłuchałem w porównaniu L100 to potem po ponownym przełączeniu na Revoxy te ostatnie wydały mi się "płaskie", "odtłuszczone" i bez wypełnienia. JBL to bardzo "rozrywkowe brzmienie", mnóstwo dołu który po prostu wbija w fotel, dźwięk z charakterem i z grubą krechą.

domzz

• 1113 / 6021
  • Ekspert
13-05-2010, 11:14
>> fallow, 2010-05-13 10:35:10
>>Jak sprzedaz Fury i Sensaurisa Domzz na rzecz Klona to faktycznie uznam, ze jest pozamiatane :)

Mieszkamy przecież całkiem blisko siebie, (jakieś 10min samochodem?). Jak masz ochotę to zapraszam na odsłuchy, a z chęcią poznałbym Twoją opinię.

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
13-05-2010, 11:15
Jakieś szersze spotkanie? Z chęcia wpadę ze sprzętem :)

kopaczmopa

• 786 / 6044
  • Ekspert
13-05-2010, 11:17
Jak na razie to klon chyba zostal pozamiatany. Tak czy siak nie ma co deprecjonowac Holdegrona bo jest jeszcze tanszy od klona , kosztuje jakies 200zl uzywany a akurat do czego jak do czego ale do HD650 pasuje wysmienicie.

Chyba za duzo osob oczekuje cudu zmieniajac wzmacniacz - sorry ale nigdy az tak wielkich zmian jak niektorzy opisuja to nie ma. K701 pozostaja K701, GSy GSami a HDki HDkami.
ciekawosc brzmienia

Detektyw Kwass

• 7851 / 6065
  • Ekspert
13-05-2010, 11:32
Co za offtop w tym wątku!
A miało być o słuchawkach niewykwintnych...
Gdzie znajdę coś więcej na temat owego Fury?