Audiohobby.pl

Słuchawki niskich lotów, tj. niewykwintne

Vinyloid

• 2470 / 5319
  • Ekspert
18-05-2010, 11:26
@Rolandsinger

Dźwiękowcy raczej niechętnie używają słuchawek w procesie realizacji. Może dlatego, że większość odbiorców słucha muzyki na zestawach głośnikowych, może tak jest im wygodniej podczas wielogodzinnych sesji, nie wiem. Nie znaczy to, że nie używają w ogóle słuchawek w studio ale raczej nie do miksowania i masteringu tylko do monitoringu muzyków i pobieżnej kontroli nagrania. Może właśnie dlatego niektóre nagrania są tak niemiłosiernie skopane, gdyż część realizatorów nie jest w stanie wychwycić tyle szczegółów na swoich super profesjonalnych monitorach bliskiego, średniego, dalekiego (i cholera wie jakiego jeszcze) pola ?

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
18-05-2010, 11:33
Odpowiadasz na wpis
>> Vinyloid, 2010-05-18 11:26:13

Vinyloid. Gdyby uzywali do realizacji sluchawek to przypuszczam, ze duzo by nie zrealizowali :) No chyba, ze wydawaliby swoje plyty tylko do sluchania na sluchawkach. Mysle, ze kazdy jest tutaj swiadom tego, ze sluchawki robia jedynie jako monitory. Ogolnie uzywa sie ich przeciez praktycznie tylko do tego. Nie wyobrazam sobie jak by ktos mial robic realizacje na czyms tak wynaturzajacym dzwiek jak sluchawki :) Co wcale nie znaczy, ze nie lubie ich uzywac lub na nich sluchac lub uzywac do amatorskiego monitoringu.

Tak czy siak do tego monitoringu wlasnie raczej zdecydowanie czesciej uzywane sa inne marki niz Grado.

Pewnie zaraz mi ktos napisze, bo studio nie stac a Grado sa drogie. No ale jak wskazujecie ze porzadne studio stac na Nagre czy dCS to nie stac ich na takie PS1000 ? :)

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
18-05-2010, 11:35
Oczywiście, że realizatorzy nie używają słuchawek, niemal wcale. Raczej wyłącznie do monitoringu, a nie realizacji czy masteringu.

Idąc jednak tropem rozumowania Kol. Piotra Ryki, każdy "kto uważa AKG K242 za lepsze od PS-1000 jest idiotą", a większość studiów używa właśnie K242, ergo wszyscy dźwiękowcy to idioci.

Żeby było śmieszniej - oni to samo myślą o audiofilach (nie tylko tych od Grado czy innego voo-doo sprzętu), więc jak to bywa w naturze wszystko dąży do równowagi.

Śląski Festiwal Jazzowy przeniesiony na październik - kto będzie? -> Priv
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
18-05-2010, 11:45
Na head-fi jeden z userów jest znanym dźwiękowcem w dużym studio - jego opis w stopce długo (w moim wolnym tłumaczeniu) głosił: dobrze, że nie wiecie co robimy w studiu z muzyką, której słuchacie.

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
18-05-2010, 11:54
Już kiedyś napisałem co myślę o słuchawkach studyjnych w roli słuchawek muzycznych służących do słuchania muzyki dla przyjemności(jedyny wyjątek to monitory 2-way). No ale jak widzę można tak w nieskończoność, chyba tylko Chrees przeczytał moje posty w całości ;)

OK nie przeszkadzam już więcej, miłej zabawy, wracam do innych wątków, w końcu ten sam śmietnik...

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
18-05-2010, 11:56
Jak nie chcesz przeszkadzac, to po co piszesz Pawel :) ?

Grado PS1000 nazywa sie Professional Series, ciekawe co bys o nich pomyslal.

Jakie sluchawki studyjne slyszales oprocz AKG K271 z tego co pamietam, ze masz juz tak dobrze wyrobiony poglad ? :)

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
18-05-2010, 11:58
>> Rolandsinger, 2010-05-18 11:35:40

Niestety muszę przyznać, że większość dźwiękowców to "słuchawkowi idioci", bo słuchawki mało ich po prostu obchodzą. Niejaki Pan Gawłowski czyli guru polskiego masteringu twierdził, że DT-150 to jedyne słuchawki, na których słychać wszystko i prawidłowo i można ich nawet w pewnym stopniu używać do prac masteringowych.

Daleki jestem od bronienia Grado ale w takim studiu wolą kupić mikrofon albo dołożyć do nowego preampu czy kompresora niż zajmować się słuchawkami za powiedzmy 7000 PLN.

Większość studiów ma na stanie nie K242 tylko K240 Studio lub jeszcze stare K240 Monitor czy wspomniane Beyery DT-150 i DT-770 Pro bo są zamknięte (w Stanach oczywiście Sony 7506), często gęsto widać, że wokalista czy instrumentalista podczas nagrywania ma np. K240 na głowie zamiast słuchawek zamkniętych - to też raczej nie świadczy zbyt dobrze o przykładaniu jakiejkolwiek uwagi w doborze słuchawek.

Co do myślenia o audiofilach to wielu ludzi którzy pracują w studiu ma podobne problemy jak audiofile w sensie gonienia króliczka i oni też zwracają uwagę na to, na czym słuchają. Fakt, że nie zaprzątają sobie głowy kablami czy listwami - to już wymysł audiofili. No i oczywiście to jest ich praca, wśród audiofili praca w tym temacie to raczej rzadkość.

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
18-05-2010, 11:59
AKG K701 to też słuchawki studyjne :)

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
18-05-2010, 12:06
@Fallow, DT880 Pro, K240 Monitor, K701(chyba też uchodzą za studyjne nie?). Ogólnie mi taki dźwięk kompletnie nie pasuje, jak chcę zarejestrować kawałek gitary czy sprawdzić czy linia perkusyjna dobrze zgrywa się z resztą instrumentów to takie słuchawki mogą w tym pomóc ale słuchanie na nich muzyki od tak dla przyjemności to trochę jak chodzenie z profesjonalną 20-kilogramową specjalistyczną kamerą filmową po plaży z rodziną i kręcenie krótkiego filmiku pamiątkowego.

Zwykle zamiast muzyki jako całości takie słuchawki eksponują tylko poszczególne dźwięki, no jakieś audiofilskie kurna ;P

No ale to jest moje zdanie, wcale nie musisz go podzielać ;)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
18-05-2010, 12:07
>> szwagiero, 2010-05-18 11:59:38
AKG K701 to też słuchawki studyjne :)
---

Ha :)))

K701 sa "personal audio" :) K702 sa "professional audio" :))

A tak poza tym to masz racje Szwagiero, w studio nie przyklada sie do sluchawek po prostu duzej wagi. Ale nie mowmy hop, sa przeciez takie studia jak Chesky, gdzie Panie..kazdy kabelek jest istotny :D :))

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
18-05-2010, 12:10
>> -Pawel-, 2010-05-18 12:06:07

A mógłbyś uściślić co masz w swoich audiofilskich Grado czego nie ma w tych studyjnych? Serio pytam, bo wrzucasz wszystkie studyjne słuchawki do jednego wora i nie rozumiem tego.

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
18-05-2010, 12:13
>> fallow, 2010-05-18 12:07:05

>A tak poza tym to masz racje Szwagiero, w studio nie przyklada sie do sluchawek po prostu duzej wagi. Ale nie >mowmy hop, sa przeciez takie studia jak Chesky, gdzie Panie..kazdy kabelek jest istotny :D :))

No są, ale to są studia wydające muzykę dla audiofiluf, a nie te "normalne" ;)

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
18-05-2010, 12:14
>>A mógłbyś uściślić co masz w swoich audiofilskich Grado czego nie ma w tych studyjnych? Serio pytam, bo wrzucasz wszystkie studyjne słuchawki do jednego wora i nie rozumiem tego.<<

Jak to nie wiesz? A wykwint?

Śląski Festiwal Jazzowy przeniesiony na październik - kto będzie? -> Priv
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
18-05-2010, 12:20

DJ i DJ\'ki tez często, jak i dźwiękowcy, średnia uwagę zwracają na słuchawki - sa jednak wyjątki,  bywa tak, że dj\'ka zapomni ciuchów ale słuchawki zabierze ;)

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
18-05-2010, 12:26
>> szwagiero, 2010-05-18 12:10:34
>> -Pawel-, 2010-05-18 12:06:07

A mógłbyś uściślić co masz w swoich audiofilskich Grado czego nie ma w tych studyjnych? Serio pytam, bo wrzucasz wszystkie studyjne słuchawki do jednego wora i nie rozumiem tego.

Może trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Wcale nie chcę wrzucać wszystkiego do jednego wora, to bardzo dobre słuchawki ale w moim odczuciu dobrze robiące to do czego zostały stworzone. Słuchanie muzyki na każdym z tych modeli nie sprawiło mi przyjemności więc to chyba normalne, że poszedłem w inne słuchawki. Grado oczywiście nie są jakimś ideałem, jednak ich wady są dla mnie znacznie mniejsze niż w innych słuchawkach. Dla innych może być przecież zupełnie odwrotnie prawda? A czy one są audiofilskie czy jak tam je nazwiecie to co to ma za znaczenie :) Liczy się fun. Trochę tnąca góra przeszkadza ale to jest do naprawienia z poziomu E-MU tak aby po uszach nie waliło. Surowości K271 st w ten sposób sobie nie naprawię, mułowatości KPP, które bardzo mi się nie podobały od zawsze też nie naprawię, a żyletę z GS\'ów można do pewnego stopnia zdjąć i jest JAK DLA MNIE git po takich zabiegach :)