Zdając się na doświadczenie Kolegów, chciałbym zapytać, czy ktoś miał styczność ze słuchawkami o takiej/podobnej charakterystyce, dynamice, odpowiedzi impulsowej, co Denony AH D5k/7k, a impedancji przynajmniej 32 Ohm lub większej.
Cena do 3 kzł (3,5 kzł max.) w zachodnich sklepach lub używki w dobrym stanie.
Te D7000 to bardzo dziwne słuchawki, z jednym wzmacniaczem potrafią zagrać bajecznie, a z innym fatalnie. Jak stwierdził pewien elektronik, winą jest idiotycznie mała impedancja (24 Ohmy), która powoduje, że wzmacniacz musi być do nich idealnie dopasowany.
Między innymi (najprawdopodobniej) właśnie dlatego u Kol. Piotra Ryki te słuchawki zagrały jasno, a ja ich słuchałem na kilku zestawach i były niemal równie ciemne, co HD650. Niestety w innych systemach nie dało się ich słuchać, grały chudo a góra była pikantna, środek potrafił zasyczeć. Warto tu wyraźnie podkreślić, że po 600-800h góra jest w nich znacznie bardziej ofensywna niż w nowych egz., które zazwyczaj są przedmiotem recenzji znajdujących się w sieci opinii.
Nie proponujcie mi tylko CAL! :) Ich za małe muszle zaczęły mnie irytować.
Myślę o takich słuchawkach ze względu na bardziej zdystansowane i relaksujące brzmienie (w odpowiedniej aplikacji) niż w bardzo bezpośrednich Shure SRH840.
Jestem otwarty na ortho, ale proszę podać jakieś wiarygodne źródło, skąd można polować na egz. w dobrym stanie.
Mogę też przemyśleć egzotyczne słuchawki - Monster, JTS, itp.
Audiotechnica niestety odpada, W1000 mają za mało basu, a w 5000 oprócz tego jest jeszcze pikantna (nadmiernie szczegółowa) górna średnica, która uniemożliwia słuchanie rocka.
Alternatywą są dla mnie Senki HD650, ale ze względu na wyobrażenie o higienie osobistej (zwłaszcza latem) musiałbym wymienić w nich pady na skórzane, a to nie będzie proste, chyba że ktoś miałby jakieś propozycje w tym zakresie, będę wdzięczny.
Preferuję konstrukcje zamknięte, z dużymi muszlami i skórzanymi padami, warunkiem pierwszorzędnym jest jednak wysoka impedancja i walory brzmieniowe zbliżone do Denonów.
Dzięki z góry.