Audiohobby.pl

Czego się spodziewać po staxach?

Makduf

• 499 / 5690
  • Zaawansowany użytkownik
31-05-2010, 13:36
>> fallow, 2010-05-31 11:21:57

Wygląda, że zgadzamy się niemal we wszystkim :) A tak na poważnie, to mam bliskiego przyjaciela, który pogubił się nieco w swoich oczekiwaniach, co do odbioru muzyki. Ale on zaczynał z wysokiego pułapu, bo od razu zakupił wzmaka E.A.R. HP4 (którego zresztą potem od niego odkupiłem za wyjątkowo godziwe pieniądze). Słuchawki też miał zacne, bo były to ATH-L3000, a nieco później także GS-y, PS-y i K1000. Jako źródło grał Accuphase DP700 i jakiś średni gramofon z oferty Transrotora (nie pamiętam dokładnie jaki był to model). W każdym razie ów przyjaciel ciągle coś zmieniał: to z okablowaniem, to ze źródłami, począł zmieniać wzmacniacze (sprowadził nawet Woo Audio 5 i dokupił lampy, które w sumie kosztowały chyba jeszcze raz tyle co sam wzmak). Na końcu rozpruł całą instalację elektryczną i pozakładał jakieś kable, bezpieczniki, filtry; myślał, że dzięki temu w końcu odleci :-)

Nic takiego się nie stało, bo choć istotnie, po tej demolce, zmiany w brzmieniu były, ale nie była to rewolucja. Gdzieś tam po drodze w tym wyścigu zapomniał o muzyce; był owładnięty jakąś chorą ideą odnalezienia wzorcowego modelu brzmienia. A, że zaczynał tak wysoko i po drodze dużo stracił, bo nie zapoznał się ze sprzętem niższej klasy, sam nie wiedział czego właściwie szuka.

Dopiero, przy jednej z naszych rozmów otrzeźwiał i zaczął na nowo cieszyć się muzyką, dzięki HD650 :) Teraz ma Omegi i dopiero jest szczęśliwy, że złapał swojego króliczka. W jego akurat przypadku, owe gonienie skończyło się jedynie bólem głowy i krótkotrwałą frustracją - ale są przecież ludzie, którzy są w stanie poświęcić dla tej utopijnej idei np. rodzinę, że o utracie płynności finansowej ze względu na zaciągane kredyty, nie wspomnę. To już jest choroba, jakaś forma uzależnienia od posiadania coraz to lepszych (droższych) klocków. A gdzie w tym wszystkim jest miejsce dla muzyki?

Dla mnie czymś naturalnym i bezcennym jest start w świat audio "od zera". Mam tutaj na myśli, zaczynanie przygody np. ze słuchawkami od relatywnie niskich modeli, także jeśli chodzi o dobieranie toru. Warto nawet popróbować z DIY, bo to także wyrabia dobre nawyki :-) Z moich doświadczeń wynika, że wraz z upływem czasu, słuch staję się coraz bardziej wrażliwy na odbiór muzyki, a umysł zaczyna powoli tworzyć jakiś obraz tego "idealnego" brzmienia; idealnego w całkowicie subiektywny sposób. W każdym razie zabawa od samych podstaw, owocuje potem umiejętnością odpowiedniego dobierania elementów toru do siebie, a przede wszystkim świadomością co do własnych oczekiwań, odnośnie brzmienia. Przynajmniej tak było w moim przypadku i ta droga, choć długa, to jednak z nostalgią, wspominam ją jako cudowną przygodę.

"Ja jestem pelen podziwu. Czesto da sie zauwazyc, ze jednak jest sporo ludzi ktorzy uwazaja sie w tym kontekscie za bardzo oswieconych i tym samym "lepszych" albo tez sa przegiecia w druga strone i proby bycia "ponad" co i mnie sie zdarzalo :))"

Czytając niektóre wypowiedzi, istotnie da się zauważyć ten problem. Tak to już jest, że z niektórymi trudno się dyskutuje. Dla mnie zawsze najważniejszy jest szacunek wobec człowieka, bez względu na to, z czego czerpie przyjemność ze słuchania muzyki. Przecież łączy nas jedno: miłość do muzyki, więc opluwanie kogoś bo ma gorszy/lepszy od nas tor, świadczy tylko o nietolerancji i braku kultury. Co innego merytoryczna dyskusja, ale o to ostatnio trudno, bo wcześniej czy później zawsze do głosu dochodzą emocje (wątek o Grado np.).

Kończę ten wywód, bo w końcu to wątek o Staxach, a my tu pi-tu, pi-tu na zupełnie inny temat :)

Makduf

• 499 / 5690
31-05-2010, 13:50
>> fallow, 2010-05-31 11:21:57

"To juz z czystej ciekawosci, jaki jest Twoj obecny system Makduf ? :)"

W chwili obecnej mam HD650 + Lebena CS-300XS + C.E.C. TL51XR i drugi tor E.A.R. HP4 + ATH-W5000 + Ayon CD-3.

Nadszedł jednak czas zmian i wkrótce zagoszczą u mnie Omegi, co do których, jestem już przekonany, że to jest to, czego właśnie szukałem. Z kolei pokochałem się także z T1, a że potrzebuję i tak drugiego toru ze słuchawkami dynamicznymi, ze względu na miłość do muzyki rockowej, rozglądam się za odpowiednim wzmacniaczem. Na razie jestem na etapie testów, zobaczymy co im styknie :)

mirhon

• 438 / 5992
31-05-2010, 15:15
>> Makduf,
>> fallow,

Może by tak zakończyć tego off-topa... i wrócić do tematu wątku.

Od siebie dodam, że po wczorajszych odsłuchach i zmianie sieciówki na trochę bardziej markową/wykwintną ;-)  tzn. zamiast chińczyka dałem "made in UK" od xeroxa z grubszymi "drutami" i w górnym środku jest mniej kłucia w uszy na gorszych realizacjach. Niewykluczone też że miałem po prostu lepszy dzień do słuchania.
Posłucham trochę dłużej żeby nabrać pewności co do tej "poprawy". W każdym bądź razie wczoraj wieczorem nic mi nie przeszkadzało a zacząłem od Norah Jones, The Final Cut Floydów, Apostrophe Zappy i skończyłem na no more shall we part Nicka Cave i  niestety musiałem przerwać bo rano miałbym problemy z pójściem do pracy :-)

ptx

• 651 / 6106
  • Ekspert
31-05-2010, 15:28
Makduf
jak wypada leben  z T1?

pastwa

• 3826 / 6104
  • Ekspert
31-05-2010, 16:17
>> fallow, 2010-05-30 12:54:33
Najciekawsze umiejetnosc Audiofila - to wykreowania takiej filozofii, aby te wady odbierac jako zalety :))

Ja mysle, ze audiofil potrafi wyrobic sobie w trudniejszych chwilach inna, jeszcze cenna umiejetnosc, a mianowicie doznawania duzej  (wiekszej) przyjemnosci z dzwieku,ktory nie meczy, ale tez i nie wyroznia sie niczym szczegolnym i ktory to troszke nudzil nas na wstepie tej przygody ;\'))  Wowczas audiofil staje sie melomanem i koncentruje czysto na muzyce ;\'))

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
31-05-2010, 16:21
Jest jeszcze pytanie, czy jak juz raz bylo sie audiofilem, to mozna byc kiedykolwiek kims innym ? :D :D :)))

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
31-05-2010, 16:22
Dobra, tez juz wiecej nie bede tutaj zasmiecal w koncu to watek o Staxach.

Makduf

• 499 / 5690
31-05-2010, 17:00
>> mirhon, 2010-05-31 15:15:40

Niech będzie na mnie, bo to ja sprowokowałem tego off-topa. Ale mimo wszystko trochę o Staxach napisałem. Tym niemniej uprzejmie zobowiązuję się do niezaśmiecania tego wątku; za wyjątkiem sytuacji, gdy będę miał o Staxach coś ciekawego do dodania :-)

Makduf

• 499 / 5690
31-05-2010, 17:04
>> ptx, 2010-05-31 15:28:17

Napiszę na PW, bo koledzy "staxowcy" mnie stąd pogonili :-)

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
31-05-2010, 18:33
>> asmagus, 2010-05-29 21:48:24
Tak właśnie myślałem, że staxy zakładają klapki na oczy ;))))

Nie tylko Staxy ;)) Kup sobie jakieś customowe IEM\'y od Themadcuba to też zaczniesz szybko kpić z dynamików ;) Ja do tej pory jestem nimi oczarowany i gdyby nie kilka takich fajnych bajerów, którymi urzekły mnie wyższe Grado na wzmaku WBA to do tej pory siedziałbym tylko i wyłącznie w zatyczkach :) A tak mam teraz w zależności od humoru 2 nieco odmienne pary słuchawek, które kasują równo konkurencję na moich uszach :) Staxy to zapewne moja trzecia droga na dalszą przyszłość...

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
31-05-2010, 18:58
IEM nie dla mnie, nie lubię zatykać sobie kanału słuchowego, nie ma dźwięku dla którego bym to zrobił ... chyba ;)

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
31-05-2010, 19:17
To wcale nie jest tak jak się wydaje. Też z początku nie wiedziałem jak to będzie ale jak się okazuje po dopasowaniu odpowiedniej długości nawet nie czujesz, że masz coś w uchu, to zupełnie inna bajka niż słuchawki uniwersalne, poziom komfortu ogromny :)

Ged

• 1723 / 6106
  • Ekspert
31-05-2010, 19:44
Gdyby ktoś z Szanownych Kolegów posiadaczy topowych lub mniej topowych Staxów zechciał porównać swój zestaw z moim AKG K-1000 + monobloki Cary Audio na 300B + Twin Head + MBL 1531 to gorąco zapraszam. W zasadzie nie mogę się doczekać takiego porównania. Nadmieniam, że mój sprzęt stał się już bardzo mało przenośny więc trudno będzie w odwrotną stronę :)
Oferta z kolacją, noclegiem i śniadaniem, odbiór z dworca i odwiezienie na dworzec. Nawet najbliższy weekend.
Ostrzegam, że jeśli nikt się nie zgłosi to zapożyczę się w środowiskach mafijnych (bo u rodziny już mam wszystkich z głowy) i sam kupię te Staxy i będziecie mieli mnie na sumieniu :)
Pozdrawiam
Włodek, Białystok

Ahmed

• Gość
31-05-2010, 19:47
Białystok ? To chyba nawet dalej niż Afganistan.
Pociąg odradzam. Lepiej promem kosmicznym o ile jeszcze kursuje.

Max

• 2204 / 5601
  • Ekspert
31-05-2010, 22:43
>> Makduf, 2010-05-31 13:50:18
"To juz z czystej ciekawosci, jaki jest Twoj obecny system Makduf ? :)"

...i drugi tor E.A.R. HP4 + ATH-W5000 + AyonCD-3"

Chcialem Cie Makduf zapytac jak sie spisuja W5k w wyzej wspomnianym torze. Jestes zadowolony ? Czego glownie na tym sluchasz ? Skoro planujesz zmiany, to znaczy, ze obecne klocki jednak tak do konca sie nie sprawdzaja ?
Czy probowales Ayona z jakimis innymi wzmakami ?