Audiohobby.pl

Czego się spodziewać po staxach?

ogorek

• 855 / 5444
  • Ekspert
12-06-2010, 11:24
PIszesz o listwie PS Audio czy tej za 30 pln ;)

Zakładam, że PS-Audio.

Wypożycz (jeżeli masz czas i chęci Gigawatta PF-2).
Co do IC to w tak zwanym "środku" ciężko coś znaleźć.
Albo (jak wsponiałes) własnoróbki sprawują się lepiej. Spróbuj (z ciekawosci) Acrolink 6N 2110 II
Nie wiem jaka obecnie cena ale można było nabyć kiedyś za 700-800 PLN.
Nie namawiam do zakupu, ale do wypożyczenia
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

mirhon

• 438 / 5992
  • Zaawansowany użytkownik
12-06-2010, 11:49
>> ogorek, 2010-06-12 11:24:12
PIszesz o listwie PS Audio czy tej za 30 pln ;)

Piszę o PS Audio.
Model 2 gniazdowy, ktory mnie interesuje to Power Duet:
http://www.koris.pl/index.php?p934,ps-audio-duet-power-cent_1182

Listawa Gigawatta PF-2 to wydatek 2x większy i nie wykorzystam pozostałych gniazd.
Prawdę mówiąc z ciekawości chętnie bym pożyczył do odsłuchu, ale nie wiem jak lepiej musiałoby to zagrać żeby usprawiedliwić 2x większy wydatek. Dla mnie 1000 zł na listwe jest jeszcze akceptowalnym wydatkiem.
Nie zapominaj, że zostają mi jeszcze jakieś kable zasilające (3 sztuki), które z pewnością nie będą obojętne na dźwięk. Obecnie mam (i tylko takie podpinałem do testowanej PS Audio listwy) tylko zwykłe komputerowe.
Wolę tę różnicę w cenie pomiędzy Gigawattem a PS Audio wrzucic w jakieś kable.
Wczorajszy odsłuch były na gorąco. Było dość póżno i prawdę mówiąc byłem   trochę zmęczony. Co nie zmienia faktu że różnica z listwą była ewidentna (choć subtelna - to nie jest jak zmiana słuchawek :-) ).
Generalne te zmiany są innego rodzaju. Powoduję że dźwięk bardziej się "układa", jest naturalniej i pomimo minimalnego zwiększenia rozdzielczości - nic nie kłuje i nie przeszkadza. Myślę że, głowny powód takich wrażeń to eliminacja ziarna z dźwięku.
Nie potrafię tego opisać lepiej. Wszystkim sceptykom proponuję pożyczyć taką listwe od PS Audio -  to nic nie kosztuje.
Mam jeszcze 2 dni zabawy z listwą - jak dojdę jeszcze do jakiś wniosków to coś skrobnę :-)

Gustaw

• Gość
12-06-2010, 12:11
Listwy, które testowałem (od 150 zł do 5 tys zł) zwykle miały podobny wpływ na brzmienie o jakim piszesz ale .....
ograniczały wykop i dynamikę przy podłączeniu wzmacniacza. Nie zdarzył się inny przypadek niż opisuję i dotyczy to różnych systemów podpiętych do różnych instalacji Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest samo trafo separujące. Nie ogranicza dynamiki a wygładza dźwięk.

ogorek

• 855 / 5444
  • Ekspert
12-06-2010, 12:37
Gustaw, na niektórych listwach jest to mocno widoczne, na niektórych mniej.
Miałem tydzien FadelArta,tydzien Furutech-a, 2 lata ISOTEKA Gemini.

Gigawatt wydaje się pozbyty wady o której piszesz ale jak zawsze trzeba samemu pożyczyć i potestować.

Mihron - co do kabli zasilających to (z mojego doświadczenia) możesz mieć z tym więcej problemów niż z IC.
Albo sobie sam skręcisz coś na przewodziel Lapp-a i wtyczkach BALS oraz IEC (poszukaj Silver Martin Keiser - doskonałe trzymanie bolców), albo kable OYAIDE lub Furutech (też strugane i końcówki serii wyjdą za 20% tego co możesz kupić z gotowych kabli). Ja mogę pożyczyć Tara Labs Reference (leży nieużywany) lub poszukam czy nie mam jeszcze jakiegos przewodu Lapp-a.

Generalnie pierwsze wrażenie na niektórych sieciówkach możesz mieć, że lepiej kontrolowany bas i ogólnie "czysciej" ale to może być pozór (z czasem zobaczysz ze to wygląda jak odchudzenie dzwięku).
Łatwo to zweryfikować pogłaśniając.

Dlatego najbezpieczniejsze rozwiązania to wystrugac sobie kable z przewodów przemysłowych i takich wtyczkach które zapewnią bardzo dobre trzymanie przewodów jak i potem zapewnią dobry styk w gnieździe (jak wspomniane Martin Keiser IEC)
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

mirhon

• 438 / 5992
12-06-2010, 12:42
Nie odczulem absolutnie zadnego spadku dynamiki.
Natomiast brak tego piasku czy ziarna (jakby tego nie nazywac) ma inny pozytywny wplyw.
Mozna sobie poglosnic do poziomu, ktory bez listwy jest juz meczacy a z listwa zwiekszenie glosnosci
bardzo pozytywnie wplywa na dynamike i impakt elektrostatow - takie cos zaobserwowalem.
Z listwa nie bylo ciszej a czysciej i naturalniej.

sorrki za polskie ogonki - pisze z ipoda

lancaster

• Gość
12-06-2010, 13:55
Przetestujcie sobie rozgałęźniki przemysłowe o jakich pisał kiedyś Zydelek.
1Kzł za listwę sieciową...ludzie to kupują...chyba wprowadzę do oferty lepszą i 50zł tańszą ;-)

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
12-06-2010, 14:07
Jakieś szczegóły, nie mogę nic znaleźć.

audio_house

• 149 / 5673
  • Aktywny użytkownik
12-06-2010, 16:39
ja mam diy kondycjoner na bazie tranformatora 1:1 na gniazdkach Legranda. Myslę ze jest to najlepsze zabezpieczenie sieci szczególnie gdy w sieci pojawiaja się cuda. Polecam takie rozwiązanie zamiast zwykłej listwy

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
12-06-2010, 22:22
@mirhon, stopień i kierunek zmian jaki piszesz to ja miałem po przesiadce na Legranda, albo nawet większy. Najpierw porównaj PS Audio z inżyniersko poprawnym produktem za uczciwe pieniądze zanim polecisz coś z pogranicza fetyszu audio. Nie mówię, że Legrand jest tak samo dobry lub lepszy, bo nie wiem, ale chodzi o zasadę.

mirhon

• 438 / 5992
12-06-2010, 23:03
@majkel

Te legrand to zwykla listwa bez zadnych filtrow, tak?

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
13-06-2010, 22:38
Tak. To taki wypasiony przedłużacz. :)

mirhon

• 438 / 5992
14-06-2010, 09:34
>> majkel, 2010-06-13 22:38:50
Tak. To taki wypasiony przedłużacz. :)  

Czyli jeśli zmiany masz podobne, oznacza to że słyszysz tylko kabel :-).
Zastanawiam się co usłyszę jak do listwy (tej od PS Audio z filtrami) zastosuję lepsze kable od tych komputerowych, które testowałem wraz z listwą.
Generalnie ja nie mam nic przeciwko legrandowi, ale lepiej będę się czuł mając świadomość, że jakieś zabezpieczenie z PS Audio jednak istnieje :-). Na legrandzie nie ma żadnego.
Wpinanie transportu cyfrowego, DACa i wzmacniacza słuchawkowego do 1 listwy (prostej złodziejki) to chyba nie jest najlepszy pomysł - taka przynajmniej panuje opinia...

Tak BTW podoba mi się ta "symulacja" pioruna ;-) na biurku w filmiku reklamowym od PS Audio:

&autoplay=1

Tak czy siak, znajomemu niedawno elektryk majstrował coś z kablami w domu i z tego co wiem pozwierał jakieś fazy i poszło w pizdu TV, HiFi, suszarka i część AGD... jakby miał taką listwę to chyba miałby szanse - w końcu to nie był piorun.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
14-06-2010, 09:45
>Wpinanie transportu cyfrowego, DACa i wzmacniacza słuchawkowego do 1 listwy (prostej złodziejki) to chyba nie jest najlepszy pomysł - taka przynajmniej panuje opinia...

A dlaczego? Ja tak mam i ani myślę robić inaczej.

>Wpinanie transportu cyfrowego, DACa i wzmacniacza słuchawkowego do 1 listwy (prostej złodziejki) to chyba nie jest najlepszy pomysł - taka przynajmniej panuje opinia...

To stawia kwalifikacje tego elektryka w bardzo złym świetle. Nie umie łączyć i nie wie, że się po pracach sprawdza instalację na nowo przed podłączeniem urządzeń.

Gustaw

• Gość
14-06-2010, 09:48
Na początku z listwą wydaje się, że jest fajniej a potem i tak się wraca do ściany :-) lub kondycjonera.
Listwa Fellows za 150 zł ma zabezpieczenia i wypłatę odszkodowania do 40 tys euro w wypadku kiedy sprzęt padnie.
Gdyby dodali w nazwie "special for Audiophiles" robiliby kasiorę ;-)