>> Molibden, 2010-03-21 20:01:01
>W każdym razie w układzie z aktywnymi podziałami i biampingiem potrzeba zmiany wzmacniaczy spada mocno.
>No a jak już robić 3-way to na większym głosniku (i w OZ) nie zaszkodzi.
Zwłaszcza pierwszy podział aktywnie do mnie przemawia.
Najbardziej podoba mi koncepcja misiomora, monitor na aktywnej podstawce OZ, szerzej opisywany na audiostereo. Jak dla mnie genialny i bezkompromisowy pomysł. Tylko przedwzmacniacz trzeba modyfikować a mój obecny jest zbudowany w technice SMD...
Tak się jednak zdarzyło, że kupiłem W15CH (magnezowa membrana, rezonans przy 8,2k) a te głośniczki nie pozwalają na tak niski pierwszy podział. Pozostaje klasyczne 3way z pierwszym podziałem nie niższym niż 250Hz.
Za to być może średnica będzie jeszcze ciekawsza niż z W18EX (rezonans przy 5k) i co ważne możliwości filtracji więcej. Pierwszy rząd elektrycznie może być całkiem realny. We wspomnianym projekcie jest trzeci rząd, żeby ciąć nisko, przed peakiem 3ciej harmonicznej.
Panowie z QBA i z Harpii twierdzią, że magnez najlepiej gra cięty pierwszym rzędem, dlatego założyłem ten temat:)
Zresztą podział na 2k i pochylenie przodu to chyba jeszcze przyzwoite podejście z tym głośnikiem;)
BTW twarde membrany mają to do siebie, że powinny być cięte relatywnie nisko. 2k to jeszcze komfortowy podział dla sporej liczby tweeterów. Radzą sobie z tym wszystkie nowe scany, scan aka peerless HDS, dayton RS28, morel mdt33 i oczywiście seasy:)
Wooferów (nie subwooferów), które dadzą sobie mocowo radę w OZ nie jest wiele. Chyba tylko o scany revelatory można być spokojnym.
Subwoofer, który może grać spokojnie doi 300Hz:
http://www.seas.no/index.php?option=com_content&task=view&id=238&Itemid=223