Audiohobby.pl

Duelund's synchronous phase crossovers

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
27-03-2010, 18:17
Pułapka też Ci będzie kaszanic fazę i komplikować zwrotnicę, Duelund chyba ich nie strosuje?
Dobrze rozumiem, chesz to zrobić na filtrach II i I rzędu?
Dzielisz średniak i wysokotonowy w układzie 3-drożnym poniżej 2kHz? No jak to tak można?!
Wcześniejsze podziały przesunięte wyżej były ospowiedniejsze dla ukąłdu 3-drożengo, te są raczej dla 2-drożnego.
Może trzebaby zmienić częstotliwość środkową, dać wyższy pierwszy podział, to wydaje mi się najważniejsze, oraz trzymać się podziałów IV / II rzędem?
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

EMiL

• 531 / 6091
  • Ekspert
27-03-2010, 20:42
>> Molibden, 2010-03-27 18:17:00
>Pułapka też Ci będzie kaszanic fazę i komplikować zwrotnicę, Duelund chyba ich nie strosuje?

Bez pułapki nie da rady, w15 ma peak rezonansowy na prawie 15dB. Pułapka RLC daje radę;)
Przy pierwszym rzędzie, z tego co zauważyłem, lepsze rezultaty daje RLC równoległe do głośnika. Przy wyższych rzędach kod na cewce jest ok.
Duelund nie wiem czy stosuje pułapki na rezonans, na pewno daje wszędzie gdzie się da korektory impedancji.
Moja inspiracja czyli chłopaki z HTGuide stosują pułapki na rezonans.  

>Dobrze rozumiem, chesz to zrobić na filtrach II i I rzędu?

Nie wiem jakie w praniu wyjdą rzędy. Najpierw muszę mieć docelową obudową (nastąpi to nieprędko) i głosnik w niej, aby wykonać pomiary i zacząć prawdziwe symulacje. Przednią ściankę wyobrażam sobie pochyloną na 10 stopni w celu wyrównania centów akustycznych.
Z dotychczasowych symulacji wychodzi, że woofer byłby cięty drugim rzędem elektrycznym + korektor impedancji, mid pierwszym z obu stron + RLC, tweeter trzecim rzędem.

>Dzielisz średniak i wysokotonowy w układzie 3-drożnym poniżej 2kHz? No jak to tak można?!
>Wcześniejsze podziały przesunięte wyżej były ospowiedniejsze dla ukąłdu 3-drożengo, te są raczej dla >2-drożnego.

2k to moim zdaniem odpowiedni podział dla w15, akurat żeby zmniejszyć wzrastający poziom trzeciej harmonicznej. Taki podział pozwala też na łatwiejsze "poradzenie" sobie z rezonansem. Zresztą przy obecnych, nowoczesnych tweerach taki podział to nie problem:)

>Może trzebaby zmienić częstotliwość środkową, dać wyższy pierwszy podział, to wydaje mi się najważniejsze, oraz trzymać się podziałów IV / II rzędem?

Pierwszy podział widziałbym właśnie na 250 - 300Hz, żeby podział był w okolicach baffle step. Taki podział łatwo zrealizować na podstawie symulacji poprzez obniżenie efektywności L-padem średniotonowego - przepis misiomora.

Pozdrawiam,
Emil