Krystanie, nie wiem jak ten powyższy preamp brzmi, nie słuchałem go. Układ jest dość prosty, ale stopień wyjściowy na lampie ECC jest zbudowany tak, że u części osób ta lampa "wypali" się szybciej. Można by coś poprawić poprzez wpięcie w jej miejsce lampy E88CC, która powinna wytrzymać więcej i prze dłuższy czas.Układ jest prosty, kiedyś zaprojektowałem pre na lampie PCC88, zasilane z około 21V (dwudziestu jeden volt). Działał wyśmienicie a wpięty był wprost w odczyt magnetofonu kasetowego. CD stało i się kurzyło.Wracając do układu pre-phono - lampa ECC88 nie jest w stanie zapewnić wzmocnienia napięciowego na poziomie wyższym niż dwadzieścia kilka razy - i to w sprzyjających warunkach. Tak jest też i tutaj. Stopień ten przy rezystorze o wartości 1Mohm (wpiętym na wyjściu - 1000k) zapewni wzmocnienie napięciowe w okolicach 20x właśnie.Przy takim napięciu zasilania jakie oznaczono na schemacie, można zrezygnować z lampy ECC88 i zastąpić ją dodatkową lampą ECC83. W anodę należało by wstawić gdzieś w okolicach 220kohm, w katodę w okolicach 3kohm, wzmocnienie napięciowe stopnia osiągnie gdzieś wartość około 30x, bez dodatkowego kondensatora wpiętego równolegle do rezystora katodowego.To, że projektant wstawił dodatkowe kondensatory elektrolityczne przy anodach lamp sprawi, że zmniejszy się nieco brum od zasilania, na wartość prądu płynącego przez lampę wpływu mieć ta sztuczka nie będzie, ale licząc parametry audio - należy te filtry RC ominąć.Pozostaje budować i słuchać. Bez płytek... P2P z masą prowadzoną w gwiazdę. Później naszkicuję w jaki sposób można ją poprowadzić.