Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Krzysztof_M

• 1897 / 5868
  • Ekspert
24-10-2025, 20:35
STAX Factory Visit 2024 Carlo in Japan Part 3

α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

aasat

• 2402 / 6459
  • Ekspert
27-10-2025, 11:05
Był ktoś na AVS? Jak się zaprezentowały nowości elektrostatyczne?

aasat

• 2402 / 6459
  • Ekspert
15-11-2025, 15:04
Nowe model na horyzoncie

Krzysztof_M

• 1897 / 5868
  • Ekspert
15-11-2025, 16:44
Nowe model na horyzoncie
Wygląda jak pierwsza wersja SR-009 ale z odłączanymi przewodami - co uważam, że bardzo dobre posunięcie.

aasat

• 2402 / 6459
  • Ekspert
15-11-2025, 22:33
Poprosiłem Grok'a aby mi przeczytał tekst z obrazka i przetłumaczył na nasz język

NOWY PRODUKT
Wiadomości o nowych produktach – listopad 2025

STAX
SR-009D
słuchawki elektrostatyczne

Najwyższy model wśród luksusowych słuchawek – elektrostatyczne słuchawki z odłączanym kablem, oferujące jeszcze szerszą przestrzeń dźwiękową

Ogłaszamy nowy flagowy model STAX – **SR-009D**. To pierwsza konstrukcja z odłączanym kablem, zapewniająca dalszą poprawę jakości dźwięku. W porównaniu do poprzedniego modelu SR-009S, zwiększono ilość informacji dźwiękowych, poprawiono szczegółowość i poszerzono scenę dźwiękową. Wyposażono go w nowy element **MLER3** oraz specjalnie opracowany kabel dedykowany dla modelu 000D, co pozwoliło osiągnąć ekstremalną przejrzystość i rozdzielczość dźwięku.

**■ Element MLER3 (nowość)** 
Nowo opracowany element **MLER3 (Multi Layer Electrodes 3)** został stworzony specjalnie dla modelu SR-009D. W porównaniu z poprzednim MLER2, zwiększa ilość informacji dźwiękowych, poprawia szczegółowość i poszerza scenę dźwiękową. MLER3 charakteryzuje się ulepszoną metodą mocowania elektrod, co zapewnia bardziej równomierne drgania membrany i minimalizuje zniekształcenia dźwięku do granic możliwości. Dzięki temu osiągnięto przejrzystość i rozdzielczość przewyższającą poprzednie modele.

**■ Możliwość wymiany kabla** 
Model SR-009D jako pierwszy w historii STAX umożliwia wymianę kabla. W zestawie znajduje się specjalnie opracowany kabel dedykowany dla modelu 000D. Dzięki możliwości wymiany kabla można dostosować brzmienie do własnych preferencji. Wkrótce w sprzedaży pojawią się również oryginalne kable STAX.

**■ Kampania z okazji premiery (do końca grudnia 2025)** 
Wszyscy klienci, którzy zakupią model **SR-009D**, otrzymają w prezencie oryginalny kabel **SPC-009** (wartość: 55 000 jen z podatkiem). W ramach kampanii każdy nabywca SR-009D otrzyma ten kabel bezpłatnie. Oferta ograniczona – zachęcamy do szybkiej rezerwacji.

**Prezent w ramach kampanii:** 
Kabel słuchawkowy 1,5 m z czystej miedzi beztlenowej (OFC)

**Specyfikacja techniczna:** 
- Typ: elektrostatyczne słuchawki otwarte, push-pull 
- Pasmo przenoszenia: 5 Hz – 42 000 Hz 
- Pojemność elektrostatyczna: 110 pF (z kablem) 
- Impedancja: 145 kΩ (przy 10 kHz, z kablem) 
- Czułość: 101 dB / 100 V r.m.s. / 1 kHz 
- Napięcie polaryzacji: DC 580 V 
- Oznaczenie lewy/prawy: L / R 
- Nauszniki: skóra naturalna (skóra jagnięca), częściowo skóra sztuczna 
- Kabel: 6-żyłowy, równoległy, posrebrzany 6N OFC + posrebrzany drut miedziany 
- Waga: 454 g (z kablem) / 383 g (sam korpus)

**STAX Co., Ltd.** 
33-1 Honcho, Wako-shi, Saitama 351-0114, Japonia 
TEL: (048) 483-1801 
FAX: (048) 293-1802 
URL: https://www.stax.co.jp

Krzysztof_M

• 1897 / 5868
  • Ekspert
23-11-2025, 18:15
A tutaj filmik mniej słuchawkowy, ale jak najbardziej elektrostatyczny: wycieczka po fabryce MartinLogan.

pień

• 3102 / 1613
  • Ekspert
24-11-2025, 08:49
Fajny film :)   Instruktaż dla działu  DIY.
   Wprawdzie kieras z fabryki to taki gentelman tłuk jak prosto z anglii,  normalnie to bym mu chyba po łbie dał. 
 Babeczka która najdłuższą część filmu zajęła i walczy z membranami to nawet tłuk jeden nie przedstawił z imienia.  Tylko ona-ona i ona coś tam teraz robi.   Na oko to kupe lat i może chociaż jej dobrze płacą.

Krzysztof_M

• 1897 / 5868
  • Ekspert
24-11-2025, 10:05
Fajny film :)   Instruktaż dla działu  DIY.
   Wprawdzie kieras z fabryki to taki gentelman tłuk jak prosto z anglii,  normalnie to bym mu chyba po łbie dał. 
 Babeczka która najdłuższą część filmu zajęła i walczy z membranami to nawet tłuk jeden nie przedstawił z imienia.  Tylko ona-ona i ona coś tam teraz robi.   Na oko to kupe lat i może chociaż jej dobrze płacą.
Rzeczywiście mało wykwintu w tym gościu było.

Ale zastanowiły mnie takie rzeczy:
- folia z roli odwijana jest już pokryta odpowiednią chemią stosownie do wymagań elektrostatycznych - ciekawe kto to dla nich produkuje?
- naciąg foli i jej ułożenie jak na mój gust zbyt mocno manualne - czyt. na moje oko rozrzut będą mieli między panelami.
- nie rozumiem inaczej jak pogonią za kasą, tworzenie paneli po 3 sztuki bo akurat danego rodzaju panele się mieszczą po 3 (innych pewnie po dwie) - jakaś kolumna dostanie panele robione na różnych odcinkach a może nawet rolach folii, inne osoby itd.. itd ...
- kontrola jakości panelu na samej hali, w całym tym hałasie - mało profesjonalnie to wygląda, szczególnie po filmikach z Accuphase czy Stax.

Generalnie powtarzalność produkcji mnie martwi - ale to tak teoretycznie, może zupełnie niepotrzebnie się czepiam ;)

pień

• 3102 / 1613
  • Ekspert
25-11-2025, 09:05
Generalnie powtarzalność produkcji mnie martwi - ale to tak teoretycznie, może zupełnie niepotrzebnie się czepiam ;)

Na moje to wszystko jest OK  :)   Oni tam robią produkt pozycjonowany jako hiend.   Handlowy i oczekiwany przez użytkownika.
   Wystarczy poczytać (choćby dla jaj)  co prasa branżowa pisze na swoich łamach.   Pisze się o głębi sceny, napowietrzeniu dźwięku, gładkości transjentów, ciemności tła itd..   dzięsiątkami czy setkami określeń który normalny człowiek nie zrozumie.
   Wprawdzie każdy człowiek od innej wyczesanej małpy mało co się różni, jakimiś tam ułamkami procenta w DNA  to przy psie czy kocie wypadamy jak inwalidzi słuchowi.   Wystarczy jednak trochę wiary i natychmiast nam się polepszy.
    A tak swoją drogą, to dla czuba który lubi majsterkowanie -  takiego jak ja np.   To przyznam że gdybym gdzie wyrwał kawałek folii na membranę to z przyjemnością sprawdził co by z tego wyszło.   Albo chociaż może prześledzić co to za jedna.   Na pierwszy strzał to taka antystatyczna-  czyli przewodząca ładunek elektryczny powinna się nadać.