Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
12-11-2014, 22:07
Czy 009 są dla mnie definitywnie lepsze od MK1 decyzję podejmę po odsłuchu obu na LST z dobrą końcówką mocy ale to chyba nie nastąpi szybko gdyż takowej jeszcze nie posiadam i szybko nie będę gdyż jak mam kupić byle co to wolę poczekać i kupić konkretny sprzęcior bo snobistycznie lubię to co najlepsze.
Po rozmowie z Karolem apetyt mam duży i bardzo chciałbym aby MK1 przegoniły 009 bo słuchawki bez sceny to nie jest to co tygryski lubią najbardziej.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
12-11-2014, 22:09
Koledzy pamiętać trzeba że słuchawki takie jak elektrostaty w razie uszkodzenia są raczej nie do naprawy jeśli chodzi o uszkodzony przetwornik pozostaje jedynie wymiana na zamiennik w przypadku SR Omegi na zamiennik z 007 tyle tylko że już SR Omega nie jest wtedy Omegą tylko basztardem.
W przypadku Orfeusza nie mam pojęcia ale raczej już nie ma co liczyć na nowe przetworniki wspominał o tym Wiktor w swoich tabelach.
To jedyny minus tych hi endowych słuchawek.

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
12-11-2014, 22:16
Przetworniki Orfeusza Sennheiser jeszcze podobno ma ale jak to w przypadku każdych elektrostatów kosztuja prawie tyle co całe słuchawki.
Sennheiser ich nie sprzedaje lecz tylko wymienia ale jest jedna osoba ( nie jest nią Wiktor) której udało się takowe nowe przetworniki Orfeusza jakoś zdobyć.Jestem cały czas pod wrażeniem tego i zazdroszczę.
« Ostatnia zmiana: 12-11-2014, 22:18 wysłana przez brodacz »

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
12-11-2014, 22:23
Przetworniki Orfeusza Sennheiser jeszcze podobno ma ale jak to w przypadku każdych elektrostatów kosztuja prawie tyle co całe słuchawki.
Sennheiser ich nie sprzedaje lecz tylko wymienia ale jest jedna osoba ( nie jest nią Wiktor) której udało się takowe nowe przetworniki Orfeusza jakoś zdobyć.Jestem cały czas pod wrażeniem tego i zazdroszczę.

Przemku pisz do nich a co niech się starają w końcu to nie jest firma krzak ...

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
12-11-2014, 22:27
Marek gdyby Sennheiser zechciał mi sprzedać zestaw driverów do Orfeusza i miałbym pewność ,że są nowe,nowiutkie i w każdym calu NOS to bym je kupił.
Wolałbym je niż drugą parę używanych Orfeuszy.

Fatso

• 290 / 4226
  • Zaawansowany użytkownik
13-11-2014, 08:28
Nie wierzę, że aktywnie uczestniczę w tym wątku zamiast w dynamikach (dobre i tanie!) :)

Woo to w sumie 500 dolców, w praktyce pewnie import wyjdzie jeszcze drożej, jeśli nie zagra z byle czego to strata gotówki. Radical, a wracając do Twojego wcześniejszego pytania, myślałeś o źródle lampowym? Mnie właśnie z symetryczną lampą Staxy tak urzekły :) Chociaż dostałem ostatnie info od konstruktora, że jego tran też jest już na tyle dopracowany, że poszło to jeszcze dalej...
Zrobiłem modyfikację swoje SRM-xH - dostał zasilanie bateryjne. W razie niemca, pożyczę Ci zanim naskrobiesz mamony.
To co powyżej napisałem to moje zdanie na dzień w którym je wygłosiłem. Dzisiaj mogę mieć już inne przekonania, zgodnie z zasadą, że tylko krowa się nie myli. I nie możesz mieć o to do mnie, drogi użytkowniku, pretensji. Jeśli zaś zawiodłeś się na moim braku stałości w przekonaniach, to trudno.

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
13-11-2014, 09:47
To już prawie portable. Gratuluję w takim razie i już się nie martwię, że przyjdzie taki dzień, kiedy zostanę z samymi słuchawkami nie mając ich gdzie podpiąć :)

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
13-11-2014, 12:38
OK Tylko bądźcie grzeczni, ja lecę, do jutra ;) :)

Widzisz jedna się nie pogryźliśmy :-)
Pikanteria w dyskusji czasem też jest potrzebna aby nudy nie było :-)

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
13-11-2014, 13:28
Bardzo mnie to cieszy, czasami brakuje Gustawa, który (zupełnie słusznie) potrafi zjechać nawet najbardziej udane drogie konstrukcje na złość producentom krojącym z nas ogromne ilości kapuchy :)

A wracając do wątku, uważam je za najpiękniejsze słuchawki ever! Orpheus też jest bardzo ładny, ale te po prostu są tak niepozorne i pospolite, a jednocześnie oryginalne w swojej prostocie:

http://www.ebay.pl/itm/Japanese-STAX-SR-007A-MK-II-MK2-Electrostatic-Earspeakers-form-Japan-New-/131326691984?pt=US_Headphones&hash=item1e93ae4a90

Jeśli ktoś wybiera się do Japan na święta to z chęcią dam mu zlecenie :)

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
13-11-2014, 13:31
Zaczyna korcić...

"We will declare as a gift and put lower value on customs slip to avoid any import duties, taxes and charges if required."

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
13-11-2014, 13:47
Paweł ja też uważam że te BL e są najładniejsze ba nawet na nich słucham tylko szkoda że nie macie takiego źródła :)

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
13-11-2014, 13:56
OK Tylko bądźcie grzeczni, ja lecę, do jutra ;) :)

Widzisz jedna się nie pogryźliśmy :-)
Pikanteria w dyskusji czasem też jest potrzebna aby nudy nie było :-)

Paweł nas tu nie trzeba aż tak pilnować to nie przedszkole tutaj już sami dorośli :)
Czasami wyrywamy sobie w tej piaskownicy grabki lub wiaderko z rąk ale to konstruktywne jest bardzo.
Każdy z nas ma w swoim domu elektrostatyczna piaskownicę i nawet gdy się spotykamy w jednej jest ogólny spokój.
Pomijam że wtedy każdy mówi o swoim ale już tacy jesteśmy lubimy mówić choć mowa tylko srebrna ale obecnie w modzie bardziej niż złote myślenie.Czasem słuchamy ale za mało moim zdaniem oczywiście innych :)

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
13-11-2014, 14:00
Wczoraj miałem klimat na żart, przecież wiem, że się nie pogryziecie :) Byłoby niedobrze gdybyśmy jeszcze tutaj toczyli jakieś wojny, ja w Was wierzę ;)

Gratuluję Omeg i tak zacnego źródła. Powiedz mi jeszcze czy Twoje BL'ki to mk I czy II?

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
13-11-2014, 14:07
Wczoraj miałem klimat na żart, przecież wiem, że się nie pogryziecie :) Byłoby niedobrze gdybyśmy jeszcze tutaj toczyli jakieś wojny, ja w Was wierzę ;)

Gratuluję Omeg i tak zacnego źródła. Powiedz mi jeszcze czy Twoje BL'ki to mk I czy II?

Paweł BL ki mk1 są tylko takie z nr sz1xxxxx

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
13-11-2014, 14:18
Oraz mk2 z dopiskiem A w aktualnej produkcji :) Różnica jest jeszcze taka, że te nowe są srebrne, a nie złote, chociaż na zdjęciach ciężko to jednoznacznie odróżnić.