Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

majkel

• 7477 / 6106
  • Ekspert
22-02-2011, 14:56
To wszystko co wymieniłeś jedzie na op-ampach. BCL to schemat do poprawy, a op-amp w nim do wymiany. Nie wątpię, że odpicowany M3 może zagrać lepiej od BCL. Ciekawi mnie tylko jak by zagrały elektrostaty gdyby taki "odpowiednik" BCL im zrobić. Tzn. ja już wiem, bo słuchałem i z SRM-212 i z HEV70. Nie słyszałem SR-507, ale od SR-404 wolałbym dobrze napędzone HD800.

ductus

• 1247 / 5051
  • Ekspert
22-02-2011, 15:23
>> majkel, 2011-02-22 14:56:11 ...Nie słyszałem SR-507, ale od SR-404 wolałbym dobrze napędzone HD800...<<
Z tym ostatnim zdaniem, zgoda. Dlatego starszej 404-ki pozbyłem się już dawno, a HD800 jeszcze wisi sobie spokojnie.
Nie porównujmy gruszek z jabłkami - wzmacniacze elektrostatyczne nie mają wiele wspólnego z dynamicznymi. Rozumiem, że jesteś entuzjastą 800-ki, no i masz do tego pełne prawo.

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
22-02-2011, 15:32
To juz jest jakas pimowska przesada :)) Kojarzy mi sie to troche z podejciem - kto ma bardziej lsniace chromowe felgi.

Uzytkowalem u siebie oryginal Lehmana BCL i standardowy OPA2134 gra w nim po prostu bardzo dobrze.

Z drugiej strony jest gro ludzi, ktorzy dla zasady wymienia go w swoich klonach - z jednego powodu - "jest standardowy". Ci ktorzy maja oryginal - pewnie wychodza z zalozenia, ze gdyby mialo byc inaczej to by Meier wsadzil tam po prostu co innego, tzeci zawsze wsedzie cos chca poprawiac.

@Majke: Piszesz, ze op-amp w BCLu jest "do wymiany" ? Czyli co, jak ktos uzytkuje go na fabrycznym OPA2134 to traci smaczki, muzyka mu przelewa sie przez palce, wszystko brzmi tak samo -  a jak go wymieni to stanie sie jasnosc - jak to jest ;) ?

Sim1

• 1829 / 6070
  • Ekspert
22-02-2011, 15:50
>> majkel, 2011-02-22 12:55:55
[...] Dajcie obydwu technologiom przetworników równe szanse, wtedy porównanie będzie uczciwe.  [...]

Przecież wystarczy dynamiki podpiąć do przyzwoitego lampowca by dać im równe szanse. Myslę, że na tym forum znalazłbyś parę osobów które przesiadły się na elektrostaty mimo owych równych szans.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5565
  • Ekspert
22-02-2011, 17:03
>> Sim1, 2011-02-22 15:50:41
>> majkel, 2011-02-22 12:55:55
[...] Dajcie obydwu technologiom przetworników równe szanse, wtedy porównanie będzie uczciwe. [...]

>Przecież wystarczy dynamiki podpiąć do przyzwoitego lampowca by dać im równe szanse

Jak by to było takie oczywiste to byle kiep by tak zrobił

ductus

• 1247 / 5051
  • Ekspert
22-02-2011, 17:28
>> rafaell.s.cable, 2011-02-22 17:03:45:
Nie każdy "kiep" ma dostęp do "przyzwoitego lampowca". A tych słuchawkowych, jak wiemy, nie jest za dużo i dobre są niewspółmiernie drogie. To mi wygląda tutaj na początki następnej niepotrzebnej wojny między grupą Elektrostatycznych i Dynamicznych. Jeden i drugi typ ma swoje wady i zalety.
>>frąckowiak: ...Ostatnio sluchalem w sklepowym studio kolumn elektrostatycznych i chcialbym zapytac sie kolegow dlaczego wystarczylo napedzic je normalnym wzm i nie musi byc spejalny elektrostatyczny(np.tak jak to jest przy sluchawkach)<<

Dlatego, że głośnikom e-statycznym (tym pasywnym) wystarczy podać napięcie podkładu bias i zastosować odpowiedni step up transformator. Podobnie, jak wcześniej robił to stax z adapterami SRD do których możesz podpiąć każdy normalny wzm.. Poza tym często spotyka się hybrydy jak Martin Logan Source (naprawdę świetna kolumna!), gdzie w basie po zastosowaniu zwrotnicy pracuje głośnik dynamiczny.

lancaster

• Gość
22-02-2011, 18:39
"czy to przypadek ze wszystko co elektrostatyczne to jest lepsze od innych"

frąckowiak niestety nie :-) Przynajmniej nie dla kazdego.
Fajne ale nie łąpią sie jak dla mnie nawet na pierwszą....20....30-kę słuchanych przeze mnie kolumn....subtelny, przestrzenny dźwiek, brakuje soku i drive....a sub rzadko kiedy jest zszyty nie ala kino domowe.

Ponoć bdb sa Quad ESL56, ale też łatwo je popalić...na szczescie w UK masz blisko do serwisu :-)

escaflowne

• 190 / 5370
  • Aktywny użytkownik
22-02-2011, 18:50
Może ktoś z kolegów ma schemat nowych energizerów STAXa? Bo z wyglądu wnętrza (nie zlinczujcie mnie za to!) taki np SRM-006tII to też jest taki większy opamp. Tyle że z lampkami w układzie "wspólna katoda" na wyjściu. Taka najprostsza topologia z rezystorami anodowymi. Zadne tam źródła prądowe u-follower czy inne wymyśle "low-THD". Wyglądają jak kwiatek do kożucha. Schematu nie widziałem więc mogę się oczywiście mylić..
gnuśny kocur

ductus

• 1247 / 5051
  • Ekspert
22-02-2011, 19:06
Proszę nie mylić: "Energizer" staxa to np. SRD7 Pro, albo obecnie produkowany WEE f-my WOO. Wymaga wzmacniacza normalnego. SRM-006t to wzm elektrostatyczny, który żadnych innych wzm nie potrzebuje. Ten 006t jest rozwinięciem starego znajomego SRM-1tS. Nie jest to konstrukcja skomplikowana, jednakże udana i niezła do wszystkich typów lambd.  

rafaell.s.cable

• 1166 / 5565
  • Ekspert
22-02-2011, 19:16
>> ductus, 2011-02-22 17:28:30
>Nie każdy "kiep" ma dostęp do "przyzwoitego lampowca". A tych słuchawkowych, jak wiemy, nie jest za dużo i dobre są niewspółmiernie drogie.

Nie słyszałem dobrego lampowca który dobrze napędzi dynamiczne słuchawki 12,5 ohma :) (takie mam i sobie chwalę) Myślę że bardzo dobry tranzystor wyciśnie z nich znacznie więcej :) np. na EAR HP-4 po prostu gasły dźwiękowo :(

>Dlatego, że głośnikom e-statycznym (tym pasywnym) wystarczy podać napięcie podkładu bias i zastosować odpowiedni step up transformator.

Niestety ale z step up transformatorem to dobrze nie zagra tak że kolejny stereotyp! Po prostu trzeba zrobić  kolumnom elektrostatycznym dobrze i dobrać dla nich odpowiedni układ elektroniczny .

rafaell.s.cable

• 1166 / 5565
  • Ekspert
22-02-2011, 19:22
No i jeszcze ten problem z basem w kolumnach elektrostatycznych, bez osobnego suba na dole nie jest aż tak różowo. Tubom tez powinienem dokopać ale mi się nie kce ;)

• Gość
22-02-2011, 19:52
>> frackowiak, 2011-02-22 19:06:34
,,lancaster-jak napisalem do WOKALU elektrostaty sa najlepsze i to jest nie tylko moje zdanie ale wlascicieli tez trzech najwiekszych salonow audio w Londynie.Wlasciciele ci zajmuja sie profesjonalnie po 30lat i wiecej tym tematem i wszyscy prywatnie w domach maja elektrostatyczne kolumny a przeciez u nich stoi sprzet najlepszy z calego swiata do wyboru ,to samo mowia o sluchawkach dla nich pierwsze to STAX elekrostaty a potem dlugo nic!!,,

Frackowiak dużo wody w rzece musi jeszcze upłynąć, abyś pewne rzeczy zrozumiał.
Słuchaj, porównuj a mniej czytaj.

pozdr

rafaell.s.cable

• 1166 / 5565
  • Ekspert
22-02-2011, 20:08
>> frackowiak, 2011-02-22 19:51:49

>widzialem ich ostatni wyrob najdrozszy,nie wiem jak gra bo jeszcze go nie podlaczyli, ale o cenie mowili bardzo wysokiej!moze dobrze gra?

I dla tego  podpiętych do widocznego na zdjęciach Maca nie chcą ich prezentować bo jest za tani ;)

Sim1

• 1829 / 6070
  • Ekspert
22-02-2011, 20:12
>> escaflowne, 2011-02-22 18:50:33
>Bo z wyglądu wnętrza (nie zlinczujcie mnie za to!) taki np SRM-006tII to też jest taki większy opamp. Tyle że z lampkami w układzie "wspólna katoda" na wyjściu.

Op-ampy są dosyć specyficzne, to wzmacniacze operacyjne a nie klasyczne tory wzmacniające. Nie należy mylić pojęć. Wcześniej w wątku Majkel użył pojęcia "op-amp dyskretny", które ma głębszy sens i różni się od klasycznego wzmacniacza zbudowanego z dyskretnych elementów.

@Rafael
Nie zgodzę się ze stwierdzeniem że step-up się nie sprawdza w ogóle. Miałeś kiedyś 1 czy 2 złe doświadczenia i tyle. Czym się pomysł różni od tego co jest w starych dobrych wzmacniaczy lampowych (nie OTL, z transformatorami na wyjściu)? Tylko kierunkiem, tam jest step-down.

Co do reszty, nie ma co dyskutować, jedni hodują rybki inni zbierają znaczki ;). Nie ma co sobie oczu wybijać :D

escaflowne

• 190 / 5370
  • Aktywny użytkownik
22-02-2011, 20:19
Różni się tym że sporego znaczenia nabierają pojemności miedzyzwojeowe wtórnego uzwojenia no i samej kolumny.  
gnuśny kocur